De week in 378 woorden

Edward Snowden voor het eerst te gast in Nederland bij Big Brother Awards

De week in 385 woorden
DOSSIER: Big Brother Awards

Klokkenluider Edward Snowden is op dinsdag 16 december via een videoverbinding te gast op de Big Brother Awards. Het is voor het eerst dat Snowden voor een Nederlands publiek speekt. Hij is de winnaar van de Winston Award, die door Bits of Freedom wordt uitgereikt aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het bevorderen van privacy.

Bezoekers van de Big Brother Awards kunnen Snowden vragen te stellen. Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare tijd, kunnen bezoekers hun vragen vooraf opsturen naar vraagvoorsnowden@bof.nl. Kaartjes voor de Big Brother Awards zijn nog te koop via de Stadsschouwburg Amsterdam.

De Winston Award

De Winston Award is een oeuvreprijs die incidenteel wordt uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet om het grondrecht op privacy te beschermen. Bits of Freedom reikt de award uit aan Edward Snowden vanwege zijn onthullingen over de massale surveillance door geheime diensten en de rol die commerciële partijen hierin spelen. “Edward Snowden heeft eigenhandig het privacy-debat gekanteld.” zegt Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom. “Zijn onthullingen hebben privacy-inbreuken bij een grote groep mensen op de kaart gezet. Er is een groeiend aanbod van privacy-vriendelijke diensten en dat hebben we direct aan hem te danken.”

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards zetten elk jaar de grofste privacyschenders in de schijnwerpers. Personen, bedrijven en overheden die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden door grove inbreuken op de privacy en vrijheid van burgers maken kans de Publieksprijs of Expertprijs mee naar huis te nemen. Op de speciale jubileumeditie van de awards zal de Engelse ontwerper Aral Balkan een keynotespeech geven over onafhankelijke en privacyvriendeljke technologie. Daarnaast is er live muziek, kunst en worden natuurlijk de winnaars bekend gemaakt. De awardceremonie begint om 20:30 in de Stadsschouwburg Amsterdam en zal ook te volgen zijn via een livestream op stream.bigbrotherawards.nl.

 1. Tim2

  Wat ik me toch afvraag is hoe het mogelijk is dat Snowden live met een video verbinding spreekt, waar toch redelijk wat throughput en low latency voor nodig is (dus ik betwijfel of dat via tor kan), en de almachtige NSA met wereldwijd zijn radars hem op dat moment niet kan localiseren? Kunnen jullie hier wat licht op schijnen of is dat misschien een vraag die ik aan Snowden zelf zou moeten stellen?

  • TIM3

   Misschien weet de VS wel waar hij zich nu bevindt, maar is het momenteel niet opportuun om daar een ding van te maken….

  • Tim2

   dan ben ik iig benieuwd naar wat Snowden hier zelf van vind en of hij daar iets over kan/wil delen 🙂

 2. Dennis

  Ik vind het een hele prestatie dat dit gelukt is en hoop dat de verbinding voldoende zal zijn.
  De NSA weet exact waar Snowden zit en wat hij doet. Ze kunnen daar echter nu weinig mee en het is ook niet handig om er nu iets mee te doen als die optie er al was.

 3. merethan

  Is er een live stream beschikbaar van de Awards van deze avond?

  • Daphne van der Kroft

   Er was inderdaad een livestream en de beelden daarvan worden in de komende dagen of weken gepubliceerd.

 4. Bas

  Is er misschien een transscript beschikbaar ergens van zijn speech?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.