• Menu

0 recente resultaten

De week in 385 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: de pakhuisrobots van Amazon, een netneutraliteit-skateboard voor de FCC,  de nieuwe software-update van Stephen Hawking… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 385 woorden.

Deze week:

  • …waren we volop in het nieuws met nieuwe ontwikkelingen rond de bewaarplicht. We kwamen er namelijk achter dat de bewaarplicht niet uitgevoerd mag worden volgens de Grondwet, omdat hij in strijd is met internationale verdragen. Dat brengt providers in een onmogelijke positie; zij zouden dan ook de Staat voor de rechter moeten slepen om opschorting af te dwingen.
  • …woonden we in Brussel een hoorzitting bij met Eurocommissaris Malmström over internationale handelsverdragen. We stelden samen met enkele zusterorganisaties een drietal vragen over transparantie. Volgende week zetten we een kort verslag online.
  • …maakten we bekend wie genomineerd zijn voor de publieksprijs van de Big Brother Awards: de Belastingdienst, minister Asscher en minister Opstelten. Je kun via bigbrotherawards.nl stemmen op je favoriete kandidaat en ook dan ook meteen een ticket kopen om op 16 december live mee te maken wie de winnaar wordt!

 

Het nieuws van de week:

The Intercept kwam deze week opnieuw met een interessante onthulling over de werkwijze van de NSA. Binnen het programma AURORAGOLD probeert de dienst toegang te krijgen tot nationale telefoonnetwerken, door technische informatie te verzamelen uit e-mails van werknemers. Op die manier slaagden ze erin om de informatie over zwakke plekken te verzamelen van 70% van de wereldwijde mobiele netwerken. Voor iedereen die nog twijfelde over de reikwijdte van NSA-suveillance: simpelweg in dienst zijn van een organisatie binnen de telecomsector is al genoeg om een doelwit te zijn.

Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads

  • Privacy is essentieel om jezelf te kunnen ontplooien of om bijvoorbeeld op creatief gebied je grenzen te verleggen. Dat is vaak lastig concreet te maken, maar gelukkig komt stand-up comedian Chris Rock met een heel praktisch voorbeeld van hoe een gebrek aan privacy zijn werk beïnvloedt (en als bonus hebben we nog dit interview met hem).
  • Voor iedereen die geïnteresseerd is in activisme, is dit project van Privay Surgeon Simon Davies zeer de moeite waard. Hij heeft uit honderden gesprekken met campagnevoerders, academici en activisten 100 principes voor effectief activisme verzameld. Heel nuttig!
  • Geen leestip, maar een kijktip: in een grappig item staat Zondag met Lubach stil bij de slechte staat van dienst van ons kabinet op het gebied van privacy. Alle genomineerden voor de Big Brother Awards komen in een kleine tien minuten voorbij.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag