Bedankt voor jullie steun op de donateursdag: 255%!

Persbericht: Asscher, Opstelten en de Belastingdienst genomineerd voor Big Brother Award

Providers moeten Staat voor rechter slepen
DOSSIER: Big Brother Awards

Het Nederlands publiek heeft minister Asscher, minister Opstelten en de Belastingdienst genomineerd voor een Big Brother Award. Dat is de conclusie uit honderden nominaties die de afgelopen weken via bigbrotherawards.nl zijn ingediend. Vanaf vandaag kan er worden gestemd op de winnaar, die op 16 december bekend wordt gemaakt tijdens de awardceremonie in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Kandidaten publieksprijs

Lodewijk Asscher – zelf ooit jurylid van de Big Brother Awards – heeft zijn nominatie te danken aan het invoeren van SyRI: het systeem dat een enorme hoeveelheid gegevens van burgers aan elkaar knoopt en analyseert, op zoek naar mogelijke fraudeurs.

De Belastingdienst mocht vorig jaar al een Expertprijs mee naar huis nemen en is dit jaar opnieuw genomineerd door het publiek, dat zich ernstige zorgen maakt om de bijna ongelimiteerde honger naar informatie over Nederlandse burgers. De persoonlijke levens van belastingbetalers wordt op deze manier in steeds meer detail in kaart gebracht.

Minister Opstelten stevent tot slot af op een record: na winst in 2011 en 2013 maakt hij voor de derde keer kans op een Big Brother Award. De minister is genomineerd wegens het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders.

De Nederlandse overheid is dit jaar opvallend goed vertegenwoordigd onder de genomineerden. Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom, ziet een rode draad: “De genomineerden hebben allemaal een sterk wantrouwen in de burger. Het motto lijkt: alles verzamelen en iedereen doorlichten.”

Expertprijs

Naast de publieksprijs zal er ook een expertprijs worden uitgereikt op de Big Brother Awards. Hiervoor wordt een tiental uiteenlopende privacy-experts gevraagd om ook kandidaten aan te dragen die wat minder media-aandacht hebben gekregen en daarom misschien minder bekend zijn bij het grote publiek. Op basis van deze nominaties kiest Bits of Freedom de drie genomineerden en de winnaar van de expertprijs. Volgende week bekend gemaakt wie de kanshebbers zijn.

Jubileumeditie

De tiende editie van de Big Brother Awards wordt op 16 december vanaf 20:30 gehouden in de Stadsschouwburg Amsterdam. Tijdens de jubileumeditie zal naast de awardceremonie terug worden geblikt op ruim tien jaar Big Brother Awards en hoe het privacydebat in die periode is veranderd. De keynotespreker is Aral Balkan, een Engelse voorvechter van onafhankelijke en privacyvriendelijke software. Daarnaast zullen vier Nederlandse artiesten privacy protestsongs spelen, die ze speciaal voor de Big Brother Awards hebben opgenomen en zijn er bijdragen van diverse kunstenaars.

Tickets voor de Big Brother Awards zijn te koop via bigbrotherawards.nl en de Stadsschouwburg Amsterdam.

 

 1. Sander

  Voor Opstelten is het dit jaar weer een ‘walk in the park’; die pakt de award voor de derde keer!

 2. Joost

  Waarom niet gewoon de term ‘grondwetovertreder’ hanteren? Met ‘award’ zullen de genomineerden zich enkel op de borst kloppen.

 3. Lev

  Helemaal mee eens! ‘Big Brother Award’ klinkt zelfs een beetje als een geintje. Het zou veel directer moeten zijn. Als iemand (zoals Opstelten) iedereen verdacht wil maken dan is dat gewoon rete eng.

 4. Niemand

  De heer Opstelten toont aan hoe democratisch de VVD in werkelijkheid is.
  Behalve wat sensatieverhalen in de media, merk ik niet op dat al zijn privacy ondermijnende maatregelen daadwerkelijk effect hebben op de veiligheid in het echte leven. Eerder het tegenovergestelde.
  Met moet eens stoppen met de term 1984. Zelfs Orwell had dit tijdperk niet meer kunnen overzien.

 5. Michael

  Eigenlijk zouden ze alle 3 de prijs moeten krijgen, alhoewel Opstelten de ‘favoriet’ voor de prijs is. Want alle 3 gaan ze zo ver (vooral Opstelten en Asscher), dat is gewoon niet te geloven.

 6. Michael

  Klopt…

 7. Jaap Vegter

  Kijk (en luister) even naar http://computerworld.nl/beveiliging/84036-google-en-apple-onder-vuur-in-de-tweede-crypto-oorlog/pagina-2 waar (onderin de pagina) een video staat waarin Ot van Daalen (vorige directeur van BOF) een voordracht houdt over encryptie. Vanaf 10.30 tot 13.00 wijst hij op L.F. Asscher, toen een bekende voorvechter van privacy.

 8. Jaap Vegter

  Op pagina https://decorrespondent.nl/586/Hoe-wapenen-we-ons-tegen-de-machine-die-nooit-vergeet-/18023016-c251b698 staat een interview met Eben Moglen. Tegen het eind van het interview staat de volgende tekst:

  “Moglen noemt de naam van een oud-student van hem. Deze Nederlandse jurist promoveerde (http://dare.uva.nl/document/2/24714) op communicatiegrondrechten en in het voorwoord van zijn proefschrift is Moglen de enige hoogleraar die hij bedankt. De jonge academicus schreef ruim tien jaar geleden enkele scherpe opiniestukken, waarin hij onder meer pleitte tegen meer bevoegdheden van de Nederlandse inlichtingendienst en vóór meer privacybescherming van de burger in de nasleep van elf september. Zijn naam? Lodewijk Asscher, de huidige vice-premier van Nederland.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.