Persbericht: Asscher, Opstelten en de Belastingdienst genomineerd voor Big Brother Award

Providers moeten Staat voor rechter slepen

Kabinet moet per direct handhaving bewaarplicht stopzetten

Bits of Freedom roept telefonie- en internetproviders op de Nederlandse Staat voor de rechter te dagen. Maandag maakte Bits of Freedom duidelijk dat de Nederlandse bewaarplicht niet toegepast mag worden. Desondanks blijft het kabinet koppig vasthouden aan de bewaarplicht.

Gisteren maakte Bits of Freedom duidelijk wat Opstelten in zijn analyse over de bewaarplicht verzweeg. In onze Grondwet is geregeld dat een wet die strijdig is met internationale verdragen, zoals het Europese Handvest van de Grondrechten, niet mag worden uitgevoerd. Dat betekent dus dat de Nederlandse overheid direct moet stoppen met de handhaving van de bewaarplicht.

Des te bizarder is de reactie van het kabinet. Dat vindt “het opschorten van de wet niet nodig, omdat de wet al zal worden aangepast.” De aanpassing van de wet zal vele maanden duren. De award-winning minister van Veiligheid en nog iets vindt blijkbaar dat providers in de tussentijd gedwongen moeten worden om een met hoger recht strijdige wet toch uit te voeren. Voor dit kabinet, dat toch al niet bekend staat als hoeder van onze democratische rechtsstaat, heeft de Grondwet blijkbaar ook weinig waarde meer. Die voorgestelde aanpassing lost trouwens het fundamentele probleem van de wet ook niet op en de bewaarplicht moet daarom gewoon van tafel.

Maar totdat het zover is moeten telefonie- en internetproviders in actie komen. Zij zitten in een onmogelijke positie: enerzijds verbiedt de Grondwet het bewaren van gegevens op grond van de bewaarplicht, anderzijds zit het Agentschap Telecom hen handhavend op de hielen. De providers moeten daarom een kort geding tegen de Nederlandse Staat starten om de opschorting van de handhaving af te dwingen.

 1. Marten Overvliet

  Dit betekent dus, dat de providers een rechtszaak tegen de staat moeten aanspannen, maar als ik het goed lees, kan ik als consument mijn provider aanklagen, omdat die onwettig mijn gegevens bewaard.

  • ardje

   Vaag, heb ik net hetzelfde gesteld, zie ik nu pas dat je dat ook zegt. Ben ik al zo oud… 🙁

 2. KLOP

  Valt de e-mail van tomaatnet ook onder de bewaaarplicht?

 3. ardje

  Als ik het goed begrijp moet ik dus mijn ISP aanklagen omdat ze mijn gegevens wederrechtelijk verzamelen.
  Ik zou een pro-forma klacht kunnen sturen.

  • d.th. lagewaard

   Ik schreef de KPN aan en kreeg het onderstaande nonsens antwoord. Ik vraag me af of je hiervoor bij de Kantonrechter langs kan (een verzoekschrift is niet zo duur).

   Geachte heer Lagewaard,

   Hartelijk dank voor uw e-mail waarin u een vraag hebt over de Wet Telecom. Graag informeer ik u hierover.

   KPN voldoet aan geldende wetgeving, en dus ook aan de bewaarplicht. Privacy en veiligheid staan hoog in het vaandel bij KPN, en bij de uitvoering van de bewaarplicht handelt KPN dan ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid.

   De afweging of er een bewaarplicht moet zijn, en de voorwaarden die daarvoor gelden, zijn echter politieke afwegingen. Het kabinet is een procedure gestart om de huidige wet aan te passen naar aanleiding van de uitspraak van het Hof. Dat vindt KPN een goede zaak. Het past KPN echter niet om hierover een inhoudelijk oordeel te vellen.

   Ik vertrouw erop u met deze informatie van dienst te zijn geweest.

   Met vriendelijke groet,

   Petra Polak

   Servicespecialist

 4. Fred

  UPC denkt er vast al sinds april over na , maar nog niks gehoord dat ze de uitspraak van het Europese Hof ook serieus nemen.

 5. Bas

  Naar verluidt roept Geenstijl klanten op om providers hierover te spammen, terwijl Geenstijl zelf (via CloudFlare) ontoegankelijk is gemaakt voor bezoekers vanaf het tor-netwerk. Lekker consequent.

  (Bijgevolg kan je dus zelf niet zien of Geenstijl hiertoe echt oproept, zonder je ip-adres en surfgedrag in de bewaarbak van CloudFlare te mikken.)

  • Rejo Zenger

   Geenstijl is, in mijn ervaring, ondanks de CloudFlare-drempel, wel degelijk te bereiken via het Tor-netwerk. CloudFlare zorgt er voor dat je minstens een of twee CAPTCHA’s moet invullen, maar daarna werkt het wel meestal. Dat Geenstijl CloudFlare inhuurt is misschien ook niet helemaal gek, het is vooral jammer dat CloudFlare Tor-gebruikers zo wegzet.

  • BAS

   @Rejo Zenger
   Bereikbaar wel, maar in ruil voor je ip-adres. Zodra je javascript inschakelt om de CAPTCHA in te vullen, heeft CloudFlare dat (en CloudFlare weet natuurlijk ook dat je op dat moment Geenstijl bezoekt).

   Afgezien daarvan is de extra drempel op zichzelf problematisch; zo wordt Tor nooit mainstream.

 6. Ivo de Kleine

  De EC gaat ook onderzoek doen naar het handhaven van de bewaarplicht:

  “European Commission Will Investigate Sweden’s Data Retention Law

  The European Commission plans to investigate Sweden for enforcing its national data retention law after the European Court of Justice invalidated the 2006 EU Data Retention Directive.”

  Bron:
  http://www.steptoe.com/publications-10024.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.