• Menu

0 recente resultaten

De week in 404 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: Japanse vechtrobots, ananas-putdeksels, het overhemd van deze ESA-medewerker… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 404 woorden.

Deze week:

  • …waren we in Den Haag om met ambtenaren van gedachten te wisselen over het handelsverdrag TTIP. We hebben onze zorgen met ze gedeeld en een update gekregen over de voortgang van de onderhandelingen. In december worden de eerste resultaten van de consultatie over ISDS verwacht. We wachten af…
  • …hebben we bijgepraat met Arjen El Fassed van de Open State Foundation, een organisatie die goed werk doet op het gebied van transparantie bij de overheid. Hij heeft ons bijgepraat over een aantal toffe projecten waar ze mee bezig zijn.
  • …zitten we met de stamgasten van het Privacy Café in het Fablab in Amersfoort om samen beter te worden in pedagogiek en didactiek. Zo kunnen we mensen nóg beter helpen bij een van de aankomende Privacy Café’s.

 

Het nieuws van de week:

President Obama heeft zich sterk uitgesproken vóór netneutraliteit. En dat is goed nieuws voor Amerikaanse internetgebruikers. De bal ligt nu bij de Amerikaanse Federal Communications Commission. Het is mooi om te zien hoe na onze strijd voor netneutraliteit in Nederland (vanaf 2009!) hetzelfde debat ook in Europa en vervolgens in de VS is losgebarsten. Laten we hopen dat ook daar het vrije en open internet er als winnaar uitkomt.

Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads

  • “Als je een hamer hebt, ziet alles eruit als een spijker”. Een mooi gezegde, maar helaas vaak ook waarheid als het over inbreukmakende overheidsintrumenten gaat. Dit artikel op Foreign Policy legt goed uit waarom massale surveillance, hoe verleidelijk dat voor overheden ook is, averechts kan werken in de strijd tegen terrorisme (pas op: paywall na één bezoek, dus start die Tor-browser alvast!).
  • De herkomst van informatie in strafzaken wordt steeds schimmiger, schrijft De Correspondent. En dat is problematisch, want nu overheden steeds meer het datamining ontdekken, verzwakt dit gebrek aan transparantie de positie van de burger.
  • Nog zo’n waarheid die niet vaak genoeg verkondigd kan worden: dat een partij een bepaalde technologie gebruikt voor onwenselijke  doeleinden, betekent dat niet dat die technologie zelf, of álle gebruikers daarvan verdacht of vogelvrij zijn. John Naughton weet het mooi te verwoorden in The Guardian.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag