Kabinet zegt eigenlijk: bewaarplicht vrijwel ongewijzigd behouden

Persbericht: Regering moet bewaarplicht juist ongedaan maken

De week in 404 woorden

In stand houden bewaarplicht onbegrijpelijke inbreuk mensenrechten

Amsterdam, 18 november 2014 – Het is onbegrijpelijk dat minister Opstelten vasthoudt aan de Nederlandse bewaarplicht. Dat zegt burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom in een reactie op een brief die de minister vandaag aan het parlement stuurde. Opstelten reageert hiermee voor het eerst inhoudelijk op de baanbrekende uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie waarin de richtlijn die ten grondslag ligt aan de Nederlandse wet ongeldig wordt verklaard.

“Minister Opstelten stapt lichtzinnig over de kritiek van de Europese rechters heen.” zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom: “De regering moet juist per direct de handhaving van de wet opschorten en alles in het werk stellen om de wet zo snel mogelijk ongedaan te maken. Nu moet het parlement de minister dwingen dat te doen.”

Bits of Freedom heeft zich altijd al verzet tegen de bewaarplicht en noemt het een van de grootste, permanente privacyschendingen die ons land kent. “Het is te hopen dat partijen als de PvdA en PVV nu een glashelder standpunt innemen en zich sterk maken voor onze vrijheid en democratische rechtstaat, waarin onverdachte burgers niet als een crimineel worden behandeld,” aldus Zenger.

Nederlandse regering kan noodzaak niet aantonen
Zowel de Europese Commissie als de Nederlandse regering hebben nooit aangetoond dat het noodzakelijk is om het communicatiegedrag van alle burgers langdurig te bewaren. De Nederlandse regering heeft nooit op zinnige wijze voldaan aan haar wettelijke verplichting om statistieken te publiceren en ook de wettelijk verplichte evaluatie werd pas anderhalf jaar na de deadline aan het parlement gestuurd. De evaluatie laat zien dat veel van de opgeslagen gegevens nooit worden gebruikt en dat de waarborgen, zoals het inzagerecht van burgers, niet werken.

Indringend beeld
Op basis van de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens bewaren telefonie- en internetaanbieders langdurig gegevens over het communicatiegedrag van hun klanten. In de praktijk komt het er op neer dat van elke burger – verdacht of niet – bewaard wordt wie met wie wanneer en hoe lang contact heeft gehad, en waar men toen was. Deze gegevens kunnen een zeer indringend beeld van iemands leefgewoonte, zorgbehoefte, religie of politieke voorkeur opleveren.


Meer informatie?
Lees ook onze berichten over de evaluatie van de Europese Commissie en over de Nederlandse inbreng.

 1. Frank

  Denkt Teeven dat hij (en daarmee het Nederlandse kabinet) boven de wet staan ofzo?
  Ik snap hun manier van denken niet, Hoezo gaan ze een uitspraak van een “rechter” zomaar naast hun neer leggen,.
  Is dat niet strafbaar?
  Want zo niet, dan ga ik (stel je voor dat ik ooit veroordeeld word) gewoon mijn straf ook niet uitzitten
  , als de Nederlandse overheid zomaar een uitspraak kan negeren dan mogen wij dat toch ook? Zij hebben toch een voorbeeld rol?

 2. Ragdoll

  de Nederlandse regering hebben nooit aangetoond dat het noodzakelijk is om het communicatiegedrag van alle burgers langdurig te bewaren.

  Het is inderdaat een tijd geleden dat het in nieuws was dat er openlijk in een zwembad een meisje werd verkracht.
  En van alle omstanders er niemand was die iets deed om dat meisje te helpen en of bij de politie er een aangifte van deed.
  En ook was er helemaal niemand die naar de ploitie is toegestapt om er melding van te maken of zich eventueel als ooggetuige te melden.
  Met als rede dat er helemaal niemand was die dat durfde omdat het dan bekend gaat worden en al helemaal geen privacy meer hebben en zelf met de problemen zitten.
  Waarop de minister reageerde, dat er een belang is er te zorgen in Nederland voor meer sociale controle te hebben.
  Het gaat er maar om welke keuze er wordt gemaakt en wordt de keuze voor veiligheid dan is dat met sociale controle die nodig is voor een goede samenwerkinvg tussen burger politie justitie en overheid.

  Eigenlijk zou je dat eens op moeten zoeken om het er tegenover te zetten voor een leuk contrast met wat evenwicht en zo proberen tegen elkaar uit te spelen.

  Dat sociale controle op het netwerk internet ook mogelijk is voor mij geen vraag maar meschien helpt het om een idee te krijgen als denkt aan knop bij msn hotmail waar je misbruik kon aangeven wat een concept van mij is die daar zat vanwege dat de burgers om hulp vroegen omdat het msn messenger netwerk als kinderverkrachters bekend ging staan.

  Het is maar waarvoor je op het internet aanwezig bent en post en voor mij is dat voor het respect.
  Wat je nergens kan gaan halen, dat kunnen ze op het internet alleen maar bij je komen brengen.

 3. Ronald

  Het argument “Het moet van Europa” geldt dus wel als reden om de verzorgingsstaat kapot te bezuinigen, maar niet voor het laten voortbestaan stasi-praktijken in onze politiestaat? Kortom: alleen als het in het neoliberale straatje past?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.