Tor bestaat bij de gratie van vrijwilligers
Als online anonimiteit belangrijk voor je is, is de kans groot dat je wel eens Tor gebruikt. En wie wel eens Tor gebruikt, weet dat het soms net iets trager is dan het normale internet. Dat is niet gek, want je verkeer neemt opeens niet meer de kortste weg, maar wordt doelbewust omgeleidTor in Bits of Freedom's Toolbox. over meerdere door vrijwilligers beheerde routers (“nodes”). Als meer vrijwilligers meer nodes toevoegen, wordt de capaciteit op het netwerk groter. En zo moeilijk is dat niet: voor wie technisch een beetje onderlegd is, is het draaien van een Tor-node geen rocket science. Met de vijf tips hieronder krijg je, ook als jouw node veel verkeer verstouwt, nauwelijks klachten.
peter
ik draai al 5+ jaar een (minuscule) exit-node thuis, eerst over adsl van xs4all, nu over kabel via ziggo. nog nooit ook maar 1 melding gehad.
het probleem van gescheiden verkeer is wel herkenbaar, maar aangezien ik maar 1 ip-adres heb, heb ik dat opgelost door al mijn eigen verkeer via een (commerciele) vpn te laten lopen. alle unencrypted verkeer vanaf mijn ip is verkeer uit de exit-node.
nog een tip : je kunt via http://atlas.torproject.org je eigen node zoeken en kijken of alles naar behoren werkt
Roeland
Goed initiatief. Echter ik kan me voorstellen dat niet iedereen zich even comfortabel voelt om een exit node te gaan draaien. Al is het maar omdat veel mensen niet zo eenvoudig een appart IP adres kunnen regelen voor hun Tor exit node.
Maar dan kan je nog altijd een gewone Tor relay draaien. Dit helpt het netwerk ook en is minder riskant.
Verder raad ik aan om [1] te lezen zodat je weet wat te verwachten als je een nieuwe relay maakt.
[1] https://blog.torproject.org/blog/lifecycle-of-a-new-relay
Rejo Zenger
Nee, niet iedereen kan even gemakkelijk een extra IP-adres krijgen. Het artikel was dan ook bedoeld voor gebruikers die al wat technisch onderlegt zijn en bijvoorbeeld een VPS’je ergens kunnen afnemen en beheren. Daar is het draaien van een Tor-node, op een IP-adres dat je niet voor andere doeleinden gebruikt, natuurlijk wel goed mogelijk.
Thuis een Tor-node draaien op je ADSL-verbinding zonder een extra IP-adres is gewoon minder handig, ook als het geen exit-node is. Je verbinding wordt namelijk bij bepaalde sites anders behandeld (Tweakers en Apple zijn twee bekende voorbeelden).
Tim2
Ben benieuwd naar de juridische risico’s. Dit was ik overigens ook bij het lezen van het artikel over open wifi. Ik wil eigenlijk best graag m’n wifi open zetten voor derden als ik zelf altijd voorrang krijgt, als ik maar nooit gezeur krijg of met de opta ineens als aanbieder van openbare netwerken wordt gezien. weten jullie hier meer over?
zie uit naar juridisch artikel omtrent tor exit nodes.
Rejo Zenger
Het is heel onwaarschijnlijk dat je last krijgt van de ACM (de Autoriteit Consument en Markt, de instantie waarin het vroegere OPTA is opgenomen). Over beide onderwerpen, het aanbieden van open draadloze netwerken en het draaien van Tor-nodes, gaan we binnenkort nog meer schrijven.
Johan
DMCA klachten? Wat heb ik daar in Nederland mee te maken? Dit is gewoon een samenvatting van <a href="https://blog.torproject.org/blog/tips-running-exit-node-minimal-harassment"het Engelstalige artikel op de Tor website. Tot nu toe merk ik alleen dat ik op tweakers.net niet kan reageren omdat ik een exit node draai. Da’s dan jammer voor die politiek-correcte zeurders daar.
Rejo Zenger
Daar hoef je je niet zoveel van aan te trekken, maar je provider denkt daar misschien anders over. Mijn punt was dan ook: ook als je met de Reduced Exit Policy een exit-node draait is je bijdrage aan het Tor-netwerk zeer welkom en heb je het aantal klachten tot een verwaarloosbaar aantal beperkt.
En inderdaad, als je een node draait (ongeacht of dat een exit-node is of niet) zul je, als je via het zelfde IP-adres je gewone verkeer routeert een paar dingen niet kunnen. Tweakers maakt reageren een stukje lastiger, de fora van Apple zijn niet te bereiken en Google werpt soms een iets hogere drempel op.
JN
Ik ben redelijk technisch, maar wist niet wat een exit node was (of wat voor node dan ook).
Als je op de volgende website kijkt, kun je zelfs met mijn niveau een belangrijke bijdrage leveren. Eenmaal installeren, gratis, op de apparatuur van Amazon (middels een gratis proefabonnement) en je bent klaar.
https://cloud.torproject.org/
Jep
Begrijp ik goed dat u Amazon gebruikt om hen een Tor node te laten draaien, op hun kosten dus?
Zonder dat uw eigen bandbreedte eraan te pas komt?
Het klinkt me als (door hen) onbedoeld gebruik.
Joost
Hier heb ik zelf met m’n guard/middle nooit problemen mee gehad. Er zijn voor zover ik weet maar weinig services die ook non-exits op een blacklist hebben staan.