• Menu

0 recente resultaten

Het Tor-netwerk helpen, zonder iemand dwars te zitten

Het draaien van een Tor-exit node kan zonder dat je daar veel tijd of energie aan kwijt bent. Alleen als je een exit-node draait, loop je het risico op klachten van anderen bij je provider over het verkeer dat via jouw node het internet opgaat. Maar met een slimme configuratie kun je die overlast beperken.

Tor bestaat bij de gratie van vrijwilligers

Als online anonimiteit belangrijk voor je is, is de kans groot dat je wel eens Tor gebruikt. En wie wel eens Tor gebruikt, weet dat het soms net iets trager is dan het normale internet. Dat is niet gek, want je verkeer neemt opeens niet meer de kortste weg, maar wordt doelbewust omgeleidTor in Bits of Freedom's Toolbox. over meerdere door vrijwilligers beheerde routers (“nodes”). Als meer vrijwilligers meer nodes toevoegen, wordt de capaciteit op het netwerk groter. En zo moeilijk is dat niet: voor wie technisch een beetje onderlegd is, is het draaien van een Tor-node geen rocket science. Met de vijf tips hieronder krijg je, ook als jouw node veel verkeer verstouwt, nauwelijks klachten.

1. Als het even kan: informeer je provider.

Als je weet dat je provider geen problemen heeft met een exit-node, weet je ook dat je niet opeens je verbinding kwijt zult zijn. Als je provider weet dat jij een exit-node draait, kunnen ze rekening houden met de beantwoording van eventuele klachten (of die klachten doorsturen). Sommige providers hebben net iets meer moeiteTor Project houdt bij hoe providers reageren. met exit-nodes in hun netwerk dan anderen.

2. Zorg ervoor dat je Tor- en eigen verkeer gescheiden is.

Het verkeer dat via jouw Tor-node het internet op gaat moet gescheiden zijn van je eigen verkeer. Op die manier weet je zeker of een bepaalde aanval van je eigen server afkomt of slechts via jouw server is verzonden. Daar komt bij dat sommige netwerkbeheerders er voor kiezen om alle verkeer vanaf Tor-nodes te blokkeren. Als je dus thuis op je ADSL-verbinding een Tor-node draait, loop je het risico dat je bepaalde sites niet meer kunt bezoeken. Dat geldt ook als je slechts een guard- of middle-node draait.

3. Maak op alle mogelijke manieren helder dat het IP-adres van een exit-node is.

Neem de term “tor-exit” op in de hostnameMijn Tor-exit node heet "tor-exit-1.zenger.nl". die gekoppeld is aan je IP-adres. Vraag je provider om in de beschrijving van de registratie van het IP-adresZo staat mijn IP-adres in RIPE NCC's whois database geregistreerd. op te nemen dat het om een Tor-node gaat. En pas de configuratie van je exit-node zodanig aan dat wie het IP-adres met een browser bezoekt meteen een uitleg over de exit-node te zien krijgt. Als meteen helder is dat het verkeer via jouw exit-nodeDit is de tekst en uitleg op mijn node. het internet op kwam, heeft het sturen van een klacht over dat verkeer ook geen zin. Ook opsporingsdiensten gaan anders te werk als ze weten dat het verkeer via een Tor-node kwam.

4. Wees kritisch over de soorten verkeer die je via je node toestaat.

Als beheerder van een exit-node kun je zelf bepalen welke soorten verkeer via je node verzonden mag worden. Alles toestaan is niet persé behulpzaam: veel torrent-verkeer vertraagt het netwerk. Wie alles toestaat zal ook snel merken dat Bittorrent-verkeer veel klachten genereert. Als je slim bent gebruik je de “Reduced Exit PolicyHier vind je die Reduced Exit Policy.”. Daarmee blokkeer je verkeer dat tot stompzinnige DMCA-noticesDMCA-meldingen zijn meldingen van inbreuken op auteursrecht. kan leiden, maar laat je tegelijkertijd het gebruik van de meeste en belangrijkste andere soorten verkeer ongemoeid.

5. Als je een klacht krijgt: don’t panic, maar reageer snel.

Met een slimme configuratie zul je maar zelden klachten krijgen over het verkeer dat via jouw exit-node het internet op gaat. Op de paar klachten die je wel ontvangt moet je snel en netjes reageren. In mijn ervaring: als je uitlegt wat voor soort verkeer het is en waar het netwerk voor gebruikt wordt, is er meestal geen vuiltje aan de lucht. Zelf gebruik ik een standaard antwoordKopieër gerust mijn standaard antwoord op klachten. dat eigenlijk altijd volstaat.

Kom je er niet uit, vraag de gemeenschap

Met deze tips is het risico op klachten over je node bijzonder klein. Uitsluiten kun je het nooit. Het kan altijd zijn dat de politie je om een nadere uitleg komt vragen. Op de juridische risico’s ga ik binnenkort in een ander blog nog eens in. Mocht je hierover al vragen hebben, stel ze in de comments of op de internationale mailinglist tor-relaysSchrijf je hier in op de tor-relays mailnglist..

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag