• Menu

0 recente resultaten

De week in 311 woorden

Weekend! Een mooie gelegenheid om bij te lezen over alles wat er deze week gebeurde op internetvrijheidgebied. Wij helpen je graag een handje met een korte samenvatting:

Deze week:

  • …hebben we onze vrijheid gevierd op 5 mei, door op verschillende evenementen het belang van digitale vrijheid onder de aandacht te brengen.
  • …hebben we onze Digitale Vrijheidswijzer voor de aankomende Europese Verkiezingen gelanceerd. We maken voor je overzichtelijk hoe verschillende partijen scoren op het gebied van digitale rechten.
  • …was onze nieuwe collega Floris aanwezig bij een bijeenkomst met de veelzeggende titel “Big Data, niet altijd een privacy issue”. Daar bleek opnieuw dat privacy door veel bedrijven vooral nog wordt gezien als lastig en gezeur. Erg jammer.

Het nieuws van de week:

Harm Brouwer, voorzitter van de CTIVD, luidt volgens Nu.nl de noodklok over het toezicht op de AIVD. Hij noemt een aantal terechte punten, bijvoorbeeld dat burgers niet goed op de hoogte zijn van het handelen van de diensten en dus lastig kunnen aantonen dat een dienst fout zit. Verder pleit hij voor toetsing door de CTIVD voorafgaand aan het handelen van een geheime dienst. Het is nog maar de vraag in hoeverre dat een verbetering is, al was het maar omdat de CTIVD ook al achteraf moet toetsen en dan dus in feite haar eigen oordeel moet beoordelen.

Toetje: 3 I-would-reads:

  • Zorgen de NSA-onthullingen van Snowden ervoor dat mensen minder zoeken op potentieel ‘verdachte’ termen? Volgens onderzoekers van MIT wel. Goed voorbeeld van chilling effects in de praktijk.
  • Google kondigde onlangs aan dat ze gaan stoppen met scannen van e-mails van studenten. Privacy surgeon Simon Davies legt uit waarom dat geen reden om ons minder zorgen te maken.
  • danah boyd laat treffend zien hoe belangrijk het is om problemen bij de kern aan te pakken en je niet te laten verleiden tot conclusies op basis van ‘fear-mongering’ en onvolledige statistieken.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag