De week in 360 woorden

Privacy Café van start!

Hoe helpt de regering ons onszelf te beschermen?
DOSSIER: Versleuteling
DOSSIER: Doe-het-zelf

Volgende week is het zover: het eerste Privacy Café vindt plaats in Amsterdam. In een grote lichte ruimte van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) zullen vrijwilligers van Bits of Freedom iedereen helpen om veiliger online te gaan. Veilig chatten, beschermd je bankzaken regelen en anoniem het internet op; het is niet moeilijk, maar je moet nét even weten wat je moet doen. Het Privacy Café is opgezet om iedereen te helpen zijn of haar digitale veiligheid te vergroten. Van jong tot oud, van ervaren tot absolute beginner, iedereen kan er terecht.

Deelnemen? Geef je op via de website van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Bijna iedereen gebruikt het internet tegenwoordig. Maar sinds de onthullingen van Snowden weten we steeds beter dat internet ook minder mooie kanten heeft. Webwinkels, hackers en sociale mediasites lopen zo met je data weg en verkopen het aan de hoogste bieder. Facebook gebruikt je vakantiefoto’s in advertenties zonder je te betalen en in het slechtste geval bestelt iemand dure spullen en krijg jij de rekening thuis.

Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om onze privacy en data-veiligheid te verbeteren. Je moet er alleen even voor gaan zitten. Samen met de vrijwilligers van Bits of Freedom en hun vrienden loop je in drie uur de belangrijkste stappen door.

Deelnemers aan het Privacy Café nemen zelf een apparaat mee dat ze willen beveiligen. Dat kan van alles zijn: een laptop, een tablet of een smartphone. De aandacht zal vooral gericht zijn op het beperken van digitale sporen en zorgen dat communicatie via mail, chat en internet beveiligd wordt tegen pottenkijkers. Elke deelnemer zal een stukje veiliger naar huis gaan.

Voor meer informatie kijk op https://privacycafe.bitsoffreedom.nl of mail met privacycafe@bitsoffreedom.nl.

Het Privacy Café is een initiatief van vrijwilligers van Bits of Freedom

 1. Menno

  Leuk idee! jammer dat ik zo ver weg woon.

  • Douwe Schmidt

   Terechte opmerking! We vergaten te melden dat dit er begin van een tour is. We gaan ook naar Enschede en Utrecht. Andere steden proberen we ook nog te regelen. Dus wie weet binnenkort ook bij jou in de buurt!

 2. Frans Mensink

  Wanneer komen jullie in enschede?

 3. CB

  En Den Haag ook graag.

 4. damib

  Steengoed initiatief van BOF, alweer!

 5. Anoniem1

  Geen HTTPS voor het reserveeren bij OBA, oke.
  Maar hoe reserveer je op het OBA web pagina?
  Nu moet het wel zonder reserveren lukken.

 6. Lars

  Goede initiatief! Thanks!

 7. Nettie

  Komen jullie ook in Zwolle?

 8. Tine Esselink

  Woon je in Utrecht? Kom dan 17 mei of 23 augustus naar het Privacy Café in de Centrale Bibliotheek Utrecht http://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/99614.privacy-cafe.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.