Notificatieplicht: wie onwetend is, is machteloos (1/4)

De week in 360 woorden

Privacy Café van start!

Weekend! Tijd om te doen waar je de afgelopen vijf dagen niet aan toekwam. Zoals bijlezen over alles wat er deze week gebeurde op internetvrijheidgebied. Wij helpen je graag een handje met een korte samenvatting:

Deze week:

  • …hebben we het algemeen overleg over cyber security in de Tweede Kamer gevolg. En we hebben we kamerleden vooraf input gegeven: hoe kan de regering ons het beste helpen onze online veiligheid te beschermen?
  • …was Janneke op woensdag in Brussel om met liberale kandidaten voor de Europese verkiezingen van gedachten te wisselen over privacy en data protection. Goed te zien dat jonge politici zich meer zorgen maken over internetprivacy dan veel van de zittende EP leden.
  • …hebben Hans en Matthijs het vliegtuig gepakt naar Kopenhagen. Daar vindt namelijk dit weekend een bijeenkomst plaats van onze Europese koepel EDRi. Omdat steeds meer wetgeving op Europees niveau wordt bepaald, is het belangrijk om regelmatig de samenwerking met onze zusterorganisaties in andere EU-landen af te stemmen.

Het nieuws van de week:

Geen halve maatregelen in Brazilië: als eerste land ter wereld hebben ze een soort ‘internetgrondwet’ aangenomen. De ‘Marco Civil’ bestaat uit een pakket met wetten die onder andere netneutraliteit garanderen en privacy en vrijheid van meningsuiting beschermen. De wet is tot stand gekomen door een open consultatie van anderhalf jaar, waar allerlei stakeholders mee konden denken over de inhoud. Een mooi succes voor digitale-burgerrechtenorganisaties in Brazilië dus! Overigens is de wet er nog niet helemaal doorheen: de Braziliaanse Eerste Kamer moet hem nog goedkeuren.

Toetje: 3 could-reads voor het weekend:

  • Je hoort er vrij weinig over: het de offensieve ambities van het Nederlandse ‘cyberleger’. VN schreef er een verhelderend artikel over, waarin ook de link met inlichtingendiensten AIVD en MIVD aan bod komt.
  • Een interessante invalshoek op de social media-blokkades in Turkije: Erdogan probeert niet het verspreiden van informatie te voorkomen (hij weet best dat dat niet werkt), maar hij probeert sociale media als geheel in diskrediet te brengen.
  • Glenn Greenwald zet even een paar misverstanden recht over de publicatie van de ‘Snowden leaks’. Want veel kritiek op de onthullingen van Snowden is gebaseerd op verkeerde aannames over de manier waarop de informatie openbaar wordt gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.