Plasterk heeft lak aan iedereen

ITRE Commissie stemt tegen netneutraliteit

De week in 298 woorden
DOSSIER: Platformen

Vanmorgen heeft de ITRE-commissie in het Europees Parlement gestemd over netneutraliteit. Gevolg: het voorstel dat netneutraliteit moest beschermen is afgewezen. Over twee weken stemt het hele Europees parlement. Wat moeten we nu doen?

Netneutraliteit ligt in Europa en in de VS onder vuur. De Amerikaanse Federal Communications Commission verloor in januari een belangrijke zaak tegen een groep van ISP’s en kabelaars Verizon, waarna netneutraliteit in de Verenigde Staten niet langer gegarandeerd werd. In Europa wordt er sinds de introductie van het telecompakket door Eurocommissaris Kroes fel gedebatteerd door voor- en tegenstanders.

We schreven al eerder welke zaken er gefikst moeten worden om netneutraliteit in heel Europa te garanderen. Tot op heden is dat niet gelukt: vandaag stemde de industriecommissie (ITRE) tegen een goed pakket van maatregelen (linker kolom amendementen zijn dus aangenomen). Dit resultaat geeft duidelijk aan dat de Industriecommissie beter luistert naar lobbyisten uit de telecomsector dan naar burgers. Diezelfde sector neemt alvast een voorschot op de afschaffing van netneutraliteit: Ziggo heeft al bedacht om bepaalde diensten tegen betaling voorrang te geven.

Maar het is nog niet te laat om netneutraliteit te redden en een stokje te steken voor een splinternet. Bits of Freedom en haar Europese zusterorganisaties lanceren daarom een pakket aan voorstellen om netneutraliteit te redden. De komende twee weken Voor donderdag 27 maart hebben we veertig parlementsleden nodig die onze standpunten willen indienen. Vervolgens hebben we een meerderheid nodig bij de stemming. Via savetheinternet.eu kun je parlementariërs mailen, bellen en (verrassend effectief want ratel, ratel) faxen. Wij gaan uiteraard ook ons uiterste best doen, maar hebben jouw hulp nodig. We houden je op de hoogte van de tussenstanden en meest relevante rugnummers.

Update 11.42 uur: procedure plenaire stemming aangepast 

 

 1. Do de Boom

  *zwaait naar het internet* dat was het dan, tot nooit meer :’-(.

 2. Anoniem

  Is er een nederlandse vertegenwoordiger die tegen heeft gestemd?

 3. Janneke Slöetjes

  Laten we je zsm weten!

 4. Anoniem

  Het internet zal vanaf heden gedomineerd gaan worden door de belangen van landen, regeringen, corporate companies en onze welgeliefde veiligheidsdiensten. Zie het zojuist gepubliceerde bericht op Nu.nl:

  Netneutraliteit op losse schroeven

  Met dank aan onze eurocommisaris Neelie Kroes. Dit terwijl ze toch eerder dit juist wou beschermen:

  Netneutraliteit in hele europese unie

 5. T_T

  Een VPN verbinding blijft hoop ik toch wel mogelijk??? Ja ik sta nergens meer van te kijken!

 6. Anoniem

  Hoor ik ook graag 🙂

 7. Zonder Meer

  De consument bepaalt nog altijd wat er wel of niet geaccepteerd wordt. Welke alternatieven hebben jullie aangedragen aan @neeliekroes / de Overheid ISOC ?

  Kabelaars, internetproviders dienen de service te verlenen die de burger (niet consument/ melkkoe) nodig heeft.
  Als er een overzicht gemaakt wordt met EP’s die voor zijn / tegen.

  Belangrijk ook voor de EP verkiezingen.

  Bitsoffreedom zorg voor de transparantie en ik deel graag deze actie!

  Twitter / Facebook G+

  Gebruik de mail / tweet (tornado? vs?) site om deze oproep middels een global actie op te zetten.

  Internet is een recht , vrijheid, privacy, data zelfbeschikking

  Marktwerking is onwenselijk. Internet zou gratis moeten zijn (zonder Sell out van privacy !)

  succes!

 8. Anoniem

  Kan me niet voorstellen dat Sophie in ‘t Veld of Marietje Schaake voor hebben gestemd, hun agenda wetende en hun Twitters account bekijkend. 🙂 Goed werk, dames!

  Zie ook: https://twitter.com/hansidink/status/446564480198385664 voor een goede dialoog over hoe het er voor staat in het parlement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.