• Menu

0 recente resultaten

ITRE Commissie stemt tegen netneutraliteit

Vanmorgen heeft de ITRE-commissie in het Europees Parlement gestemd over netneutraliteit. Gevolg: het voorstel dat netneutraliteit moest beschermen is afgewezen. Over twee weken stemt het hele Europees parlement. Wat moeten we nu doen?

Netneutraliteit ligt in Europa en in de VS onder vuur. De Amerikaanse Federal Communications Commission verloor in januari een belangrijke zaak tegen een groep van ISP’s en kabelaars Verizon, waarna netneutraliteit in de Verenigde Staten niet langer gegarandeerd werd. In Europa wordt er sinds de introductie van het telecompakket door Eurocommissaris Kroes fel gedebatteerd door voor- en tegenstanders.

We schreven al eerder welke zaken er gefikst moeten worden om netneutraliteit in heel Europa te garanderen. Tot op heden is dat niet gelukt: vandaag stemde de industriecommissie (ITRE) tegen een goed pakket van maatregelen (linker kolom amendementen zijn dus aangenomen). Dit resultaat geeft duidelijk aan dat de Industriecommissie beter luistert naar lobbyisten uit de telecomsector dan naar burgers. Diezelfde sector neemt alvast een voorschot op de afschaffing van netneutraliteit: Ziggo heeft al bedacht om bepaalde diensten tegen betaling voorrang te geven.

Maar het is nog niet te laat om netneutraliteit te redden en een stokje te steken voor een splinternet. Bits of Freedom en haar Europese zusterorganisaties lanceren daarom een pakket aan voorstellen om netneutraliteit te redden. De komende twee weken Voor donderdag 27 maart hebben we veertig parlementsleden nodig die onze standpunten willen indienen. Vervolgens hebben we een meerderheid nodig bij de stemming. Via savetheinternet.eu kun je parlementariërs mailen, bellen en (verrassend effectief want ratel, ratel) faxen. Wij gaan uiteraard ook ons uiterste best doen, maar hebben jouw hulp nodig. We houden je op de hoogte van de tussenstanden en meest relevante rugnummers.

Update 11.42 uur: procedure plenaire stemming aangepast 

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag