• Menu

0 recente resultaten

De week in 298 woorden

Weekend! Tijd om te doen waar je de afgelopen vijf dagen niet aan toekwam. Zoals bijlezen over alles wat er deze week gebeurde op internetvrijheidgebied. Wij helpen je graag een handje met een korte samenvatting:

Wij hebben deze week onder andere:

  • …veel commentaar en uitleg gegeven naar aanleiding van de plannen van ING om betaalgegevens van klanten te gebruiken voor gerichte advertenties.
  • …een avondje doorgehaald op kantoor om twee belangrijke publicaties van de overheid door te spitten: de reactie van het kabinet op het advies van commissie Dessens over uitbreiding van bevoegdheden van de geheime diensten, en een CTIVD-rapport over de werkwijze van de AIVD en MIVD.
  • …de stemming in het Europees parlement over de nieuwe privacywet gevolgd. De stemming verliep zoals verwacht, maar het resultaat is verre van perfect.

Het nieuws van de week:

Het nieuws van de week is eigenlijk geen nieuws: de Nederlandse geheime diensten houden zich lang niet altijd aan de regels. Dat blijkt uit een onderzoek van toezichthouder CTIVD naar de activiteiten van de AIVD en MIVD. De MIVD houdt zich zelfs sinds 2011 stelselmatig niet aan de wet. Dat blijkt overigens niet iedereen even ernstig te vinden. Wij wel: zo lang er geen betere waarborgen zijn, zijn nieuwe bevoegdheden uit den boze.

Toetje: 3 could-reads voor het weekend:

  • Afgelopen maandag sprak Edward Snowden – via 7 proxies!!1! – de festivalgangers op SXSW toe. De Washington Post zet enkele uitspraken op een rij, inclusief fragmenten.
  • Wij proberen informatie over het gebruik van IMSI-catchers boven water te krijgen, maar de politie werkt niet echt mee. In de VS ook niet, daar werd de inzet ervan zelfs verzwegen tegenover de rechter – omdat de agenten een geheimhoudingsverklaring met de fabrikant hadden getekend!
  • We zijn allemaal intelligence officers, zei security-expert Dan Geer vorige maand op de RSA-conferentie. Zijn zeer informatieve speech kun je nu hier teruglezen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag