ITRE Commissie stemt tegen netneutraliteit

De week in 298 woorden

Drie gaten in nieuwe EU privacywet

Weekend! Tijd om te doen waar je de afgelopen vijf dagen niet aan toekwam. Zoals bijlezen over alles wat er deze week gebeurde op internetvrijheidgebied. Wij helpen je graag een handje met een korte samenvatting:

Wij hebben deze week onder andere:

 • …veel commentaar en uitleg gegeven naar aanleiding van de plannen van ING om betaalgegevens van klanten te gebruiken voor gerichte advertenties.
 • …een avondje doorgehaald op kantoor om twee belangrijke publicaties van de overheid door te spitten: de reactie van het kabinet op het advies van commissie Dessens over uitbreiding van bevoegdheden van de geheime diensten, en een CTIVD-rapport over de werkwijze van de AIVD en MIVD.
 • …de stemming in het Europees parlement over de nieuwe privacywet gevolgd. De stemming verliep zoals verwacht, maar het resultaat is verre van perfect.

Het nieuws van de week:

Het nieuws van de week is eigenlijk geen nieuws: de Nederlandse geheime diensten houden zich lang niet altijd aan de regels. Dat blijkt uit een onderzoek van toezichthouder CTIVD naar de activiteiten van de AIVD en MIVD. De MIVD houdt zich zelfs sinds 2011 stelselmatig niet aan de wet. Dat blijkt overigens niet iedereen even ernstig te vinden. Wij wel: zo lang er geen betere waarborgen zijn, zijn nieuwe bevoegdheden uit den boze.

Toetje: 3 could-reads voor het weekend:

 • Afgelopen maandag sprak Edward Snowden – via 7 proxies!!1! – de festivalgangers op SXSW toe. De Washington Post zet enkele uitspraken op een rij, inclusief fragmenten.
 • Wij proberen informatie over het gebruik van IMSI-catchers boven water te krijgen, maar de politie werkt niet echt mee. In de VS ook niet, daar werd de inzet ervan zelfs verzwegen tegenover de rechter – omdat de agenten een geheimhoudingsverklaring met de fabrikant hadden getekend!
 • We zijn allemaal intelligence officers, zei security-expert Dan Geer vorige maand op de RSA-conferentie. Zijn zeer informatieve speech kun je nu hier teruglezen.
 1. Mariaantje

  Dat de Nederlandse inlichtingendiensten zich niet aan de regels zouden houden is inderdaad een algemene conclusie van afgelopen week. Echter zijn er vele meningen omtrent dit onderwerp en wil ik graag ingaan op ‘zo lang er geen betere waarborgen zijn, zijn nieuwe bevoegdheden uit den boze’.

  Echter ben ik een van de velen met een mening dat zulke praktijken juist zonder toezien van de algemene burger moet gebeuren, om veiligheid te garanderen. Als zij gelimiteerd worden in perspectieven als transparantie en onder controle van de burgers dan is de vergaarde informatie dat mogelijk ter preventie zou kunnen dienen van criminele handelingen niet betrouwbaar. Burgers, waaronder ook criminelen zouden zich kunnen aanpassen en aldus verdachte handelingen omtrent communicatiesystemen vermijden en is de veiligheid die de inlichtingendiensten de burgers van willen voorzien niet meer van toepassing.

  Ik ben benieuwd naar jouw verdere reactie, of ga naar mijn website-link, waar ik een debat heb opgestart:http://www.createdebate.com/debate/show/Privacy_versus_Safety. Reacties zijn erg welkom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.