• Menu

0 recente resultaten

Maandag D-Day voor netneutraliteit

Aanstaande maandag stemt het Europees Parlement over netneutraliteit. De vooruitzichten zijn matig: er zijn nog te veel politici die de verkeerde voorstellen steunen. In deze post behandelen we de laatste twee actuele issues en leggen we je uit wat je kunt doen. Use your weekend wisely! Op dit moment draait het debat nog om twee belangrijke zaken: gespecialiseerde diensten en (prijs)discriminatie.

1. Prijsdiscriminatie moet worden verboden

De afgelopen jaren is regelmatig discussie ontstaan over het aanbieden van gratis diensten bovenop je databundel. Gratis muziek of video streamen klinkt als goed nieuws, maar toch is het bevoordelen van diensten slecht voor netneutraliteit. Succesvolle en vermogende diensten kunnen afspraken maken met grote telecombedrijven en zo voordeel behalen ten opzichte van diensten waarvoor je wel MB’s moet afrekenen. Ook kunnen internetaanbieders die zelf content ontwikkelen en die willen verkopen hun eigen diensten op deze manier ‘voortrekken’. Dat is slecht voor innovatie en gaat in tegen het principe dat alle bits equal zijn. Prijsdiscriminatie, positief of negatief moet dus worden verboden.

2. De definitie van ‘speciale diensten’ is gevaarlijk

Het nieuwe Europese voorstel kent een definitie van ‘specialized services’. Die definitie is erg vaag en kan betekenen dat diensten die nu gewoon via het internet worden aangeboden tot een ‘speciale’ dienst worden gebombardeerd. Wij hebben eerder onze bezorgdheid bij de Europese Commissie hierover geuit, maar dat heeft niet tot verbetering geleid. Het is heel belangrijk dat  diensten zichzelf niet op onduidelijke gronden tot een speciale dienst kunnen verheffen en dus tegen aparte voorwaarden geleverd mogen worden. Dat zou netneutraliteit uithollen. Een goede definitie van het begrip is daarom noodzakelijk.

3. Wat kun je doen? 

Maandagavond vanaf zeven uur gaat de commissie ITRE (industrie, onderzoek en energie) hierover stemmen. Je kunt tot die tijd parlementsleden benaderen en hen vertellen dat je wilt dat Europese netneutraliteit zowel een verbod op prijsdiscriminatie moet omvatten, en een goede (beperkte) definitie van ‘specialized services’. Via savetheinternet.eu kun je contact opnemen met parlementsleden via mail, telefoon of fax. Je verwijst dan met een standaardtekst naar de belangrijkste punten.

Zelf e-mailen naar Nederlandse parlementsleden en verwijzen naar deze blogpost (of naar savetheinternet.eu) kan ook. De commissie ITRE telt vier Nederlandse leden: Judith Merkies (PvdA/S&D), Hans van Baalen (VVD/ALDE), Lambert van Nistelrooij (CDA/EPP) en Laurence Stassen (PVV). Laat hen weten dat ze de Nederlandse netneutraliteit moeten verdedigen!

 Update: de stemming over netneutraliteit is  uitgesteld tot de week van 18 maart omdat er problemen zijn met de vertaling. Meer tijd dus om parlementsleden te benaderen de komende weken. We houden je op de hoogte!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag