De week in 367 woorden

Maandag D-Day voor netneutraliteit

Thanks for all the fish
DOSSIER: Platformen

Aanstaande maandag stemt het Europees Parlement over netneutraliteit. De vooruitzichten zijn matig: er zijn nog te veel politici die de verkeerde voorstellen steunen. In deze post behandelen we de laatste twee actuele issues en leggen we je uit wat je kunt doen. Use your weekend wisely! Op dit moment draait het debat nog om twee belangrijke zaken: gespecialiseerde diensten en (prijs)discriminatie.

1. Prijsdiscriminatie moet worden verboden

De afgelopen jaren is regelmatig discussie ontstaan over het aanbieden van gratis diensten bovenop je databundel. Gratis muziek of video streamen klinkt als goed nieuws, maar toch is het bevoordelen van diensten slecht voor netneutraliteit. Succesvolle en vermogende diensten kunnen afspraken maken met grote telecombedrijven en zo voordeel behalen ten opzichte van diensten waarvoor je wel MB’s moet afrekenen. Ook kunnen internetaanbieders die zelf content ontwikkelen en die willen verkopen hun eigen diensten op deze manier ‘voortrekken’. Dat is slecht voor innovatie en gaat in tegen het principe dat alle bits equal zijn. Prijsdiscriminatie, positief of negatief moet dus worden verboden.

2. De definitie van ‘speciale diensten’ is gevaarlijk

Het nieuwe Europese voorstel kent een definitie van ‘specialized services’. Die definitie is erg vaag en kan betekenen dat diensten die nu gewoon via het internet worden aangeboden tot een ‘speciale’ dienst worden gebombardeerd. Wij hebben eerder onze bezorgdheid bij de Europese Commissie hierover geuit, maar dat heeft niet tot verbetering geleid. Het is heel belangrijk dat  diensten zichzelf niet op onduidelijke gronden tot een speciale dienst kunnen verheffen en dus tegen aparte voorwaarden geleverd mogen worden. Dat zou netneutraliteit uithollen. Een goede definitie van het begrip is daarom noodzakelijk.

3. Wat kun je doen? 

Maandagavond vanaf zeven uur gaat de commissie ITRE (industrie, onderzoek en energie) hierover stemmen. Je kunt tot die tijd parlementsleden benaderen en hen vertellen dat je wilt dat Europese netneutraliteit zowel een verbod op prijsdiscriminatie moet omvatten, en een goede (beperkte) definitie van ‘specialized services’. Via savetheinternet.eu kun je contact opnemen met parlementsleden via mail, telefoon of fax. Je verwijst dan met een standaardtekst naar de belangrijkste punten.

Zelf e-mailen naar Nederlandse parlementsleden en verwijzen naar deze blogpost (of naar savetheinternet.eu) kan ook. De commissie ITRE telt vier Nederlandse leden: Judith Merkies (PvdA/S&D), Hans van Baalen (VVD/ALDE), Lambert van Nistelrooij (CDA/EPP) en Laurence Stassen (PVV). Laat hen weten dat ze de Nederlandse netneutraliteit moeten verdedigen!

 Update: de stemming over netneutraliteit is  uitgesteld tot de week van 18 maart omdat er problemen zijn met de vertaling. Meer tijd dus om parlementsleden te benaderen de komende weken. We houden je op de hoogte!

 1. Anoniem

  Geachte ,

  Maandag is een belangrijke dag voor U, voor mij en voor Europa. U heeft de kans en de eer om voor netneutraliteit te stemmen.
  Netneutraliteit is onmisbaar in een open samenleving. Zonder
  netneutraliteit komt het internet in handen van de grootste internet
  bedrijven, zonder mogelijkheid voor innovatie van kleine ondernemers.
  Het internet is niet alleen belangrijk voor innovatie van bedrijven,
  maar ook voor niet-commerciële doeleinden zoals communicatie en
  uitwisselingen van ideeën. Nederland is hier al koploper in, en het zou
  prachtig zijn als die boodschap van vrijheid, toegankelijkheid en
  innovatie wordt uitgedragen naar de rest van Europa.

  Een stem voor vrijheid is meer dan een vinkje met een rood potlood. Het is ook belangrijk om de stem van vrijheid uit te dragen, bijvoorbeeld
  naar uw collega’s.

  Groeten,

  • Janneke Slöetjes

   Hi HD, nee, geen verband. Het artikel op deredactie gaat over de Europese bewaarplicht telecomgegevens. De verplichting om telecomgegevens op te slaan voor opsporing is vorig jaar opgenomen in de (Belgische) wet en vormt een inbreuk op de privacy van miljoenen onschuldige belgen. De Nederlandse wet bewaarplicht doet hetzelfde maar bestaat al langer (en BoF vecht daar ook al sinds jaren tegen). Op http://stopdataretention.be vind je meer informatie en de mogelijkheid om een rechtszaak tegen deze nieuwe wet te steunen.

 2. Marc

  11:48u

  Hans van Balen is op weg naar Straatsburg en parlementair medewerker zit in de trein. Straks te bereiken op:

  00 33 388 177 615
  00 33 388 175 615

 3. Marc

  Gesproken met Alexander Kops, medewerker van Laurence Stassen.

  Hij deelt bezorgdheid over uitzondering ‘speciale diensten’ en begrijpt dat een strikte regulering hier noodzakelijk is.

  Natuurlijk kan het geen kwaad als iemand ook die bezorgdheid deelt 🙂 Cotactgegevens
  hier, of bel +333 88 1 77850.

 4. JvdL

  Hier mijn ‘vrije’ vertaling van het ‘standaard’mailtje zoals wordt voorgesteld op de site van savetheinternet.eu:

  =======================================

  Geachte [vul hier de naam van de vertegenwoordiger in],

  Op 18 maart gaat u stemmen in de ITRE-commissie over het voorstel inzake de ‘Telecom Single Market’ regelgeving. Ik wil u graag wijzen op diverse gevaarlijk mazen in de compromisteksten.

  De resterende en verontrustende lacunes in deze tekst zijn :

  * De definitie van ‘specialised services’ in artikel 2.15 moet online diensten alsmede toegangsdiensten betreffen. Reeds bestaande online diensten, of functioneel identieke diensten, mogen niet in de gelegenheid gesteld worden om een zogenaamde competitieve en destructieve ‘online-snelweg’ te creëren.
  * De eerste zin van artikel 23.5 beperkt in ernstige mate het non-discriminatiebeginsel aangezien dit artikel uitsluitend activiteiten betreft die zich binnen de ‘contractueel vastgelegde grenzen’ afspeelt. Dit zou ISP’s de mogelijkheid bieden om buiten (potentieel zeer lage) datalimieten te discrimineren waardoor het principe van het open internet wordt ondermijnd en miljoenen gebruikers en bedrijven worden geraakt.
  * Het principe ‘netneutraliteit’, zoals gedefinieerd in overweging 45, moet als bindende regelgeving worden opgenomen. Gebruikers hebben een garantie en bescherming nodig tegen discriminatie en schending van de netneutraliteit van hun ISP.

  Dit onderwerp verdient de juiste aandacht en aanpak om zodoende het bestaan van het open internet niet te ondermijnen. ISP’s hebben menigmaal aangetoond dat zij, als poortwachters van online diensten, kiezen voor hun eigen korte termijn belangen en tegen de belangen van hun gebruikers en de digitale economie in Europa.

  Met vriendelijke groet ,

 5. Anoniem

  Geachte,

  Nu begrijp ik waarom mensen niet meer willen leven, alle vrijheden worden ontnomen. Eens zullen we vrij zijn dan vieren wij het feest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.