Thanks for all the fish

Drie redenen waarom overname WhatsApp slecht nieuws is

Tweet zet gemeente in beweging
DOSSIER: Jouw data

Het nieuws dat WhatsApp voor 19 miljard wordt overgenomen door Facebook sloeg vandaag in als een bom. Er wordt volop gespeculeerd over aanpassingen aan de dienst, de economische aspecten en de privacy van gebruikers. Het is nog te vroeg om te bepalen wat de gevolgen precies zullen zijn, maar dit zijn volgens ons drie redenen waarom de overname slecht nieuws is:

1. Koppeling van gegevens

Facebook wil zo veel mogelijk van je weten. De groeiende populariteit van WhatsApp was Mark Zuckerberg waarschijnlijk dan ook een doorn in het oog: steeds meer privé-gesprekken vinden buiten Facebook plaats. Met de overname van WhatsApp komt deze gebruikers-activiteit weer in het vizier. Door de koppeling van data kan Facebook haar gebruikersprofielen weer wat verder uitbreiden. Dat hoeft dan niet eens over de inhoud van gesprekken te gaan (dat wordt nu niet opgeslagen door WhatsApp); met wie je wanneer contact hebt - en hoe dat verschilt van je netwerk op Facebook - is al interessant genoeg.

2. Centralisatie van macht

Het is geen geheim dat Facebook de ambitie heeft om zichzelf als een soort 'sociaal raster' uit te spreiden over het complete webOp CBS vind je een artikel daarover. Denk aan de like-buttons die bezoekers trackenLifehacker legt uit hoe daar een einde aan te maken, of de (verplichteDe Nieuwe Reporter beschrijft hoe steeds meer sites dit verplicht maken) Facebook-logins voor nieuwe diensten. Die positie als spin in het sociale web geeft Facebook veel macht. En niet alleen online: een bedrijf dat ruim 1 miljard gebruikers zegt te vertegenwoordigen, is ook in de positie om politieke druk uit te oefenen. Met de overname van WhatsApp voegt Facebook waarschijnlijk tientallen miljoenen gebruikers toe aan haar klantenbestand.

3. Het wordt onduidelijker wie er wat van je weet

In eerste instantie zal er voor de gemiddelde gebruiker van WhatsApp weinig veranderen. In haar persbericht zegt Facebook dat WhatsApp als merk blijft bestaan en dat de dienst niet geïntegreerd zal worden met de eigen Messenger. Ook zal het 'verdienmodel' van WhatsApp (geen advertenties), in stand blijven. Dat betekent echter niet dat er aan de achterkant geen integratie plaats zal vinden. Data die via WhatsApp wordt verzameld kan prima gebruikt worden om op Facebook zelf nog gerichter te adverteren of andere informatie aan te bieden. Deze ogenschijnlijke scheiding van diensten die in werkelijkheid onder dezelfde paraplu vallen is eerder misleidend dan geruststellend.

Alternatieven?

We zijn wel benieuwd wat volgens jou de beste alternatieven zijn voor WhatsApp. Is er een dienst die je liever je privé-gesprekken toevertrouwt? Deel het in de comments.

 1. vreer

  Ik hoorde vandaag van Threema. Zou beter zijn (wat niet 😉 maar heb nog niet gekeken

  • Brendan

   Heml.is !!! (is nog in ontwikkeling overigens) Alles encrypted.

  • Rob

   Is ook beter qua versleuteling ( wèl end to end) , maar is niet gratis en dat is voor een hele grote groep al een probleem plus dat je voor de veiligeid nog wel met sleutels aan de gang moet gaan (2D code) dus daar zullen vele al door afhaken…..

  • Rob

   Heml.is lijkt een hele mooie te worden, maar heb al in vele discussies gelezen dat de makers NU hadden moeten inspringen en eigenlijk de boot al hebbn gemist helaas…….

 2. Ronald

  In mijn ogen lijkt Telegram.org een goed alternatief!

 3. Joris

  Ik vind Line erg fijn. Kent dezelfde functies als WhatsApp (WhatsApp heeft Line zelfs op veel fronten nageaapt) en werkt goed. Maar of het safe is?

  • Mighty Mia

   LINE is super..net zo beroemd in de aziatische wereld als Whatsapp voor de westerse wereld….En vind LINE beter en ik vind de aziatische versie Instagram, PICK tig keer beter dan Instagram…werkt beter, meer features…als je weet hoe PICK werkt, dan vind je Instagram een slap aftreksel…net als Whatsapp een slap aftreksel is van LINE

 4. Coby

  Ik las vandaag ook goede dingen over ‘Telegram’, beschikbaar voor iOS en Android.

  • Rob

   Na wat ingelezen te zijn over privacy, deze ook geïnstalleerd en zeer tevreden mee. (Secret Chat ook mogelijk : laat geen sporen na op de Telegram-servers)
   MAAR…..hoe overtuig ik al mijn vrienden ???

 5. Serhan

  Ik ben vandaag overgestapt op Telegram.

  +Een app voor op Mac & PC.
  +Het delen van bestanden tot 1000MB in plaats van 12MB zoals op WhatsApp.
  +Het is veel sneller in het versturen van bestanden en het afleveren van tekst berichten.
  +Telegram is geen commercieel bedrijf.

  En dan mijn persoonlijke favoriet, Telegram maakt gebruik van een safe end-to-end encryption en zonder dat je data wordt opgeslagen op servers.

  Let’s go!

 6. Serhan

  Ik ben vandaag overgestapt op Telegram.

  +Een app voor op Mac & PC.
  +Het delen van bestanden tot 1000MB in plaats van 12MB zoals op WhatsApp.
  +Het is veel sneller in het versturen van bestanden en het afleveren van tekst berichten.
  +Telegram is geen commercieel bedrijf.

  En dan mijn persoonlijke favoriet, Telegram maakt gebruik van een safe end-to-end encryption en zonder dat je data wordt opgeslagen op servers.

  • Harm

   Je moet die end-to-end-encryptie wel per gesprek aanzetten. Standaard is uit.

  • Robert

   Maar: ze slaan het wel in een cloud op… [https://telegram.org/faq#q-how-is-telegram-different-from-whatsapp]:
   Unlike WhatsApp, Telegram is cloud-based and heavily encrypted. As a result, you can access your messages from several devices (including desktops!) and share an unlimited number of photos, videos and documents (doc, zip, mp3, etc). Thanks to our multi-data center infrastructure and encryption, Telegram is also faster and way more secure. On top of that, Telegram is free and will stay free — no ads, no subscription fees, forever.

   Encrypted, ja… Maar we kennen inmiddels de NSA aanpak van encryptie!

  • Rob

   Not True, zelfs niet in de `Secret Chat` instelling. Het bericht wordt in deze mode uitsluitend op eigen mobiel en die van je mede-chatter opgeslagen. (Je kunt dit zelfs per chat auromatisch laten verwijderen in sec/min)

 7. Thomas Hogeling

  Brenno de Winter zegt hier waarom massaal naar een andere applicatie verhuizen uiteindelijk hetzelfde probleem geeft: http://biz.thepostonline.nl/2014/02/20/niemand-blij-met-overname-whatsapp-door-facebook/

  Mocht je je daar niets van aan willen trekken, dan hebben we 7 alternatieven: http://cult.thepostonline.nl/2014/02/20/7-messaging-diensten-voor-als-je-whatsapp-zat-bent/

 8. Sander

  Voor wie Telegram overweegt, lees vooral even dit:
  http://unhandledexpression.com/2013/12/17/telegram-stand-back-we-know-maths

  Het is van de grote Russische VK (de Russische Facebook).
  Misschien ga je van de ene ‘slechterik’ naar de andere…

 9. Grunt

  ff wachten op Heml.is gecrypteerd communiceren helemaal buiten alles overheden en bedrijven om

 10. Harm

  Ik ben meteen overgestapt op Telegram. Ziet er degelijk uit, biedt mogelijkheid end-to-end versleuteld te communiceren, en is not-for-profit. Maar zien of het werkelijk deugt, maar het is alvast geen eigendom van Zuckerberg.

  • Rob

   Geen end to end versleuteling helaas. Maar daarom niet minder interessant. Mij bevalt deze prima, alléén nog te weinig vrienden/kennissen die ook over willen stappen………

 11. Monzo

  Old-school SMS!
  Door niemand te traceren, behalve de overheidsdiensten…

 12. Ti

  Alternatief voor feesboek: diaspora of movim. Alternatief voor
  Dropdoos is jottacloud (Noors)

 13. Pieter

  BlackBerry Messenger. De moeder van Whatsapp. Nu ook op iOS en Android.

 14. Harry

  Telegram lijkt een interessant alternatief…

 15. Simon

  Een gecentraliseerd systeem zou je per definitie al niet moeten kiezen. Je geeft daarmee één partij alles in hand. Dan kan het protocol nog zo open zijn, als die dienst opeens andere plannen krijgt dan ben je alsnog de klos. Telegram valt alleen al daarom af!

  Good old XMPP, eventueel met OTR, is dan al een veel geschiktere kandidaat. Decentraal, je kunt je eigen provider kiezen (genoeg ervan zijn gratis en toch vertrouwenswaardig) of desgewenst je eigen server draaien.

  Takeaway: internet is decentraal opgezet, en dat is niet voor niets. Gecentraliseerde diensten dienen vermeden te worden.

  • Ti

   Inderdaad, zowel Diaspora als Movim zijn decentraal.
   Je kan zelfs je eigen “pod” opzetten.

 16. Jst

  Telegram: “All your messages are in the cloud, so”… ben niet eens begonnen met downloaden.

  • Rob

   Het is niet zo vreemd dat men wat `popie` taal gebruikt om de eigenschappen van een (gratis) app aan te prijzen. Voor de massa maakt het allemaal toch niet uit…. Wil je meer achtergrond info over de privacy van deze app is er altijd nog Google. Wel even doorlezen voorbij alle te snel ingenomen standpunten van (zelfs capabele) recensenten !

 17. Nico

  Nu er alternatieven genoemd worden voor WhatsApp, zou ik graag zien dat BOF eens gaat kijken in hoeverre de claims voor die alternatieven qua privacy en encryptie e.d. kloppen. Aangezien ik de indruk krijg dat we in een tijd leven waar het label “privacy gewaarborgd” verkoopt, ik graag wil weten of het dan een wassen neus is of niet.

 18. Robert

  De kwestie is volgens mij niet zozeer de vraag welke andere app je zou kiezen. In de digitale wereld is alles kopieerbaar. Waar het om gaat is dat zoiets als hoeveel contactpersonen ik heb, wie dat zijn en met wie ik waar en wanneer communiceer (waarover noem ik maar even niet) een persoonsgegeven van mij is en die dus mijn eigendom is. Het zou gewoon bij internationaal recht geregeld moeten zijn dat dat soort gevevens niet doorverkoopbaar zijn.

 19. helli

  Bbm of te wel BlackBerry Messenger is een goed alternatief en heeft ook nog is meer functies. Zoals gratis bellen, locatie delen, grote bestanden delen via dropbox en binnenkort ook video bellen. Bbm is nu te gebruiken op iphone en android en binnenkort ook op Windows Phone. BlackBerry staat bekend om privacy en security!

 20. Daniel

  Zijn er ook mensen die kakao gebruiken?? Is iig iphone app, denk ook android….

 21. Martijn de Geus

  Ik ben overgestapt op ThreeMa (https://threema.ch/en/)
  Volgens mij de enige met echt goede encryptie voor zover dat closedsource te controleren is.

  Maar een messenger is alleen leuk als je vrienden dezelfde gebruiken.

 22. Rob

  Telegram, met ptp encryption

 23. Bas

  Hier ook threema. Lijkt me super. Nu nog vrienden overtuigen

 24. Jurian

  Hier nog een overzicht van secure apps: http://securemessaging.silk.co

 25. jhon

  digitaal veiligheid is een illusie !

  sux6
  Jhon

 26. Richard

  Nou, dag WhatsApp dan maar, en hallo jabber.ccc.de met OTR en openPGP icm openVPN.
  Waarom blijven Europeanen zo ontzettend vasthouden aan Amerikaanse programma’s en diensten zoals WhatsApp?
  Kunnen Europese ondernemingen dan helemaal niet een of ander chat programma (of mijn part tablet/desktop) maken, dat tegemoet komt aan Europese privacy standaarden en wensen?
  KPN komt met Silent Circle. leuk maar weer Amerikaans?

 27. Cely

  MyEnigma is ook een hele goeie alternatieve met professionele encryption (echt dat is waar veel van de concurrent eigenlijk het helemaal niet zo goed doen), is in Switzerland gemaakt door een kleine team die ook een pro (betaald) versie van maakt. Ik vind het tot nu toe DE oplossing want Whatsapp gaat deze weekend weg. Ik SMS liever dat ik Facebook toegang geef naar mijn whatsapp gegevens.

 28. Marco

  WhatsApp is gemaakt door leuke gasten die allemaal fan zijn van Open Surce producten. Misschien heeft Facebook met deze enorme aanschaf zijn hand overspeeld en luidt deze acquisitie het begin van het einde voor ze in? In de tussentijd kunnen de makers van WhatsApp weer nieuwe, leuke projecten doen met de berg geld waar ze nu opzitten (en die ik ze gun, zeker nadat ik las dat een van de founders van WhatsApp, die nu in ‘the board’ van Facebook komt, destijds werd afgewezen bij een sollicitatie.

 29. Ceno Bite

  Binnenkort https://heml.is/ en nu al https://threema.ch/en/ End to end encryption en het betreft een Zweeds c.q. een Zwitsers bedrijf met de servers ook in die landen.

 30. Niels

  Weet iemand meer over https://www.surespot.me/ ?

 31. Servant

  Waarom is het nu opeens een probleem om WhatsApp nog te gebruiken, maar hadden er aanzienlijk minder mensen een probleem mee toen in 2011 bleek dat de applicatie absoluut niet veilig was.

 32. Anoniem

  On top of that, Telegram is free and will stay free — no ads, no subscription fees, forever.

  En wie betaalt dan de servers in de cloud?

 33. Thystan

  Als het anoniem is, dan maakt de content niet uit

 34. Dave

  Ik zie dat mensen weggaan van Whatsapp naar Telegram. Dat is een project van de eigenaar van het Russische facebook-equivalent. In hun ToS staat dat ze niet gekocht kunnen worden. Dat komt doordat ze al eigendom ZIJN van een Facebook. Daarbij: Welke geheime dienst vertrouwt u beter, de NSA of de Russische ГРУ? Er zijn nog wat andere alternatieve messengers.

  Het Duitse Whistle lijkt me het best, maar die hebben nog steeds geen iphone app, hoewel ze die al maanden aankondigen. Whistle werkt wel in je browser en op Android.

  Threema is een Zwitserse messenger. Alles is op zo’n manier versleuteld dat zelfs het bedrijf zelf het niet mee kan lezen. De app ‘voelt’ wel ruwer dan Telegram, maar je kunt ook groepjes maken enzo. De app is niet gratis. De verkoper blijft dus verdienen zolang er een instroom is van nieuwe gebruikers.

  Dan is er nog myEnigma, genoemd naar de versleutelmachine van de Nazi’s. Net als Threema is het Zwitsers, en Zwitserland was neutraal na de oorlog, dus dan mag zo’n Godwin wel, toch? De app is stemmig/geheimzinnig zwart, heeft een goede ToS en is gratis. Ik weet niet hoe ze hun bandbreedte betalen.

  Zullen we de NSA en ГРУ achter ons laten en overstappen op de Enigma?

  Links:
  https://www.myenigma.com
  https://threema.ch/en/
  https://whistle.im
  http://unhandledexpression.com/2013/12/17/telegram-stand-back-we-know-maths/

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Enigma_(codeermachine)

  • Anoniem

   Viber……?

  • PPaaltjes

   De Russische FB staat volledig los van Telegram, ook technisch. Scepsis is ok, maar de anti-Russische tendensen, riekt naar Russenhaat. De prog is nu iig veiliger dan Whatsapp. En die link van unhandledexpression, lees de laatste eigen! comments eens van die dude. Blijft niet veel van over meer van over dan dat hij verwacht dat Telegram bepaalde dingen gaat doen. Soort van Nostradamus.

 35. Martin

  Is Viber geen optie? Kun je ook nog gratis met elkaar bellen via wifi.

  • Rob

   Had ik ook gelezen. Artikel heeft veel edit`s na contact met de makers…
   Volg helmaal onderaan hun `gesprek` even over deze app. Inhoudelijk van hoog niveau met respekt voor elkaar!

 36. robertoo

  Telegram
  Ik vertrouw de Russen meer dan de Amerikanen.

 37. Janet

  Heb myEngima er op is van een Zwitser en volgd de euro wed en hun eigen waar post geheim nog post geheim is en nr onbekend nog geld werk bijna zo als WhatsApp alleen veilige en we weten allemaal dat zij het meest vertrouwt zijn door de eeuwen heen.

 38. Theun

  Rebtel lijkt me een goede manier ze hebben ook een app!

 39. Erik

  Uiteindelijk geloof ik niet dat er een gratis veilig alternatief bestaat.
  Gratis bestaat immers niet; minimaal moeten de kosten van de dienst ergens vanuit worden betaald.

  Voor de korte termijn is het denk ik vooral belangrijk dat mensen overstappen. Dat we gewoonweg niet accepteren dat één bedrijf zo groot kan worden dat gegevens uit zoveel diensten via dergelijke overnames gecombineerd worden.

  Op de lange termijn ontkom je er volgens mij niet aan om gewoonweg te betalen voor een dienst als je niet wil dat er verdiend wordt aan je gegevens.

  • Sjors

   Daar sluit ik me bij aan. Of dat je bij telegram of elders zit, na verloop van tijd wordt het bedrijf verkocht voor veel geld,zodra het populair wordt. Dat is ook de bedoeling van de ontwikkelaars, veel geld verdienen. Gratis bestaat niet, privacy staat onder zware druk. Facebook gegevens worden gebruikt en misbruik door o.a. werkgevers, verzekeringen, enz.. omdat mensen een beetje dom zijn, en niet nadenken wat men wil delen met de wereld. Men ziet niet het gevaar van schending van hun eigen privacy. Wat later tegen hen gebruikt kan worden.

 40. Michiel

  Ik ga gewoon weer in een donker hoekje van de kroeg zitten. Met de krant voor mijn neus met twee gaatjes erin 😉

 41. Anoniem

  Telegram is de nieuwe whatsapp

 42. mike

  Gewoon een eigen profielensite maken zonder privacy schending!

 43. Anoniem

  wickr

 44. Rat

  Wie zou er nu de baas zijn, Zuckerberg of de NSA?
  Die 16 miljard moet ergens vandaan komen

 45. Anoniem

  lieve mensen het is niet goed als facebook de whattsapp overnemen en alles wil weten over je gegevens en met wie je contact hebt/neemt,daar beginnen ze al,wij moeten allert zijn ze gaan verder tot dat ze alle gegevens tot details wil weten en ook ons rekeningnummer.Ik ben nu aan het oriateren hier en daar om te kijken ik hoop dat jullie een goede keuze maakt en dat jullie later geen spijt van krijgen.

 46. Phil

  Ik bewaar o.a. WiFi wachtwoorden van vrienden in het notitieveld van mijn Contacts. Als ik Telegram toestemming geef tot mijn Contacts, kunnen zij dan dit veld lezen (of welke app dan ook met permissies)?

 47. Dutchiee

  Volgens mij is netsecure een goed alternatief

 48. ANONYMOUS

  RAT mocht je dit nog lezen. Het antwoord op je vraag is de Illuminatie 🙁

 49. aggie

  Hemlish.is is van een van de makers van pirate bay

 50. Nico

  Vanaf nu.nl: “Whatsapp wil in de toekomst geld gaan verdienen door bedrijven via de chat-app te koppelen aan consumenten, zei Koum” Zorgwekkende ontwikkeling, tijd voor een nieuw artikel en onderzoek voor BOF?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.