• Menu

0 recente resultaten

Eerste stemmingen over netneutraliteit in Europa gemengd succes

Zoals we eerder blogden, wordt op dit moment in Europa gesproken over netneutraliteit. De Nederlandse regels voor een open internet staan op het spel. In aanloop naar de belangrijkste stemming in het Europees parlement op 24 februari hebben drie belangrijke commissies binnen het parlement hun mening gegeven. Hier een korte analyse van de stemmingen en wat jij kan doen om netneutraliteit te redden.

Wat is er gebeurd?

Even een samenvatting van het proces: een paar maanden geleden had de Europese Commissie een voorstel gedaan dat een einde zou maken aan de Nederlandse netneutraliteit. Het voorstel laat providers ten eerste de ruimte om bijvoorbeeld een Facebook-only of een YouTube-only abonnement aan te bieden en het internet te vertragen. Het voorstel laat providers daarnaast de ruimte om naar eigen inzicht internet te blokkeren als dat nodig is om ‘serieuze misdaad’ te voorkomen of te verhinderen.

Wat zijn de uitslagen?

Het is dus belangrijk dat het voorstel – dat nu naar het Europees Parlement is gestuurd – wordt verbeterd. Er zijn vier commissies binnen het parlement die hierover hun oordeel geven, die meestal worden aangeduid met hun afkortingen. De belangrijkste van die commissies, de ITRE-commissie, moet nog zijn oordeel geven. De andere drie commissies zijn de JURI, CULT en IMCO commissies:

  • Het rapport van de CULT commissie (PDF) is positief. Een aantal minder handige overwegingen uit het voorstel zijn verwijderd, het belang van netneutraliteit wordt onderstreept en de gevaarlijkste bepalingen uit het voorstel van de Commissie zijn verwijderd.
  • Het rapport van de JURI commissie (PDF) is minder goed: het biedt nog steeds mazen in de regelgeving voor een Facebook-only abonnement, maar tegelijkertijd zou het niet meer mogeljik zijn om naar eigen inzicht internet te blokkeren om serieuze misdaad te voorkomen of te verhinderen.
  • Het rapport van de IMCO commissie (PDF) is gematigd positief. Het bevat een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van het voorstel van de Commissie, en de bepaling over het op eigen initiatief blokkeren om misdaad te voorkomen is verwijderd. Het belang van netneutraliteit wordt echter nauwelijks onderstreept.


Wat is de volgende stap?

Nu is de belangrijkste commissie van het Europees Parlement, de ITRE-commissie, aan zet. Die zal op 24 februari stemmen. Het advies van deze commissie zal de stemming van het hele parlement voor een belangrijk deel bepalen. De berichten uit de wandelgangen zijn niet positief: dat betekent dat we hard onze best moeten doen om te zorgen dat Nederlandse netneutraliteit niet om zeep wordt geholpen.

Hoe kan je helpen?

Simpel: door een parlementslid te bellen en uit te leggen dat je je zorgen maakt. De site savetheinternet.eu helpt je op weg met argumenten en een app waarmee je parlementsleden gratis kan bellen. Vijf minuten om het internet te redden en de politiek in Brussel te leren kennen… waar wacht je nog op?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag