• Menu

0 recente resultaten

De week in 360 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blogpost wordt gelezen. En er is meer in de wereld: nieuwe gifjes op Tumblr, link bait op Buzzfeed en scherpe opinies op The Post Online… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 360 woorden.

Zo hebben we deze week bijvoorbeeld:

– …afscheid genomen van collega Martijn Loth, onze homo universalis annex systeembeheerder en office manager.
– …bij de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten gesproken over de rol van kunstenaars als radar voor aankomende ontwikkelingen en de noodzaak van een privé-leven om überhaupt kunst te kunnen maken.
– …overlegd met ambtenaren van Economische Zaken over de voor- en nadelen van big data en de gevolgen voor jouw privacy.

Het nieuws van de week:

Minister Plasterk heeft voor ophef gezorgd door aan te geven dat zijn eerdere opmerkingen over de 1.8 miljoen door de NSA verzamelde gedragsgegevens onjuist waren. Het gaat in werkelijkheid om gegevens die door de Nederlandse veiligheidsdiensten verzameld zijn en overgedragen aan de Verenigde Staten. Zijn eerdere verklaringen in onder andere Nieuwsuur en aan de Tweede Kamer blijken dus niet waar te zijn. Nu ligt hij zwaar onder vuur: heeft hij bewust onwaarheden verkondigt, of heeft hij geen idee wat de Nederlandse geheime diensten uitspoken? Dinsdag is het debat in de Tweede Kamer, er zijn inmiddels 80 vragen door de Kamerleden gesteld die hij moet beantwoorden. Nu maar hopen dat het behalve over politieke spelletjes ook nog zal gaan over wat echt belangrijk is: de schending van de privacy van onverdachte burgers.

Toetje: 3 could-reads voor het weekend:

  • Vorige week overleed de Amerikaanse protestzanger Pete Seeger. De EFF heeft een mooi stuk over hoe hij zich decennia geleden moest verantwoorden tegenover de NSA en hoe zeer de surveillance mogelijkheden zijn toegenomen sindsdien.
  • The Guardian duikt in de wereld van internetfenomeen Reddit.
  • In alle discussies over Sotsji blijft één aspect nogal onderbelicht: de bijna complete surveillance die Poetin heeft opgetuigd uit angst voor aanslagen. De Correspondent legt uit waarom Sven Kramer de komende weken geen greintje privacy zal hebben.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag