De week in 347 woorden

CryptoKids #1

ISDS in de koelkast
DOSSIER: Doe-het-zelf

Kinderen die op hun vrije woensdagmiddag willen leren over het internet, privacy en encryptie? Zulke mini-Klöppings bestaan echt, en wij hebben ze gevonden.

Deze week testten wij met een groep kinderen tussen acht en twaalf jaar oud het lesprogramma dat we ontwikkelden met Waag society en Netwerk Democratie. We hopen dat zulke internetlessen gaan zorgen dat kinderen inzicht krijgen in de manier waarop hun technologie werkt en er daarom verstandig mee om kunnen gaan.

Het uitgangspunt was hierbij het principe dat het internet een netwerk is. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar uit zo’n simpel feit komt een aantal belangrijke inzichten voort.

Zo is het netwerk niet iemands eigendom, maar wordt de fysieke verbinding wel degelijk door iemand beheerd. Dit demonstreerden we door de afbeeldingen die de kinderen over ons access point binnenhaalden groot weer te geven op de beamer. Ook hebben de kinderen onder meer nagedacht over privacy door publieke informatie over zichzelf en familieleden op te zoeken en hebben we de werking van encryptie gedemonstreerd aan de hand van een cipher wheel.

De vragen die de kinderen stelden, waren voor ons het meest leerzaam. Hoe wordt een chip gemaakt? Weten ze in de Verenigde Staten echt alles over ons? En: hoe kan een computer een spelletje spelen tegen zichzelf? Het was niet vaak zo lastig om vragen over technologie begrijpelijk te beantwoorden, maar het was ook niet vaak zo zeer de moeite waard.

De volgende editie van CryptoKids vindt plaats op 19 maart. Ouders of onderwijzers die zelf vast met het onderwerp aan de slag willen, kunnen de handout die we de kinderen meegaven downloaden (CC By-SA 4.0).

Xander Bouwman is gastblogger voor Bits of Freedom. Hij studeert informatiekunde aan de Universiteit Utrecht en internetrecht aan de Universiteit Leiden. Als @xbouwman discussieert hij graag verder op Twitter.

 1. Lonneke Alsema

  Wat een mooie actie! Van kinderen kan je zoveel leren.. Ik geef af en toe voorlichting aan basisscholieren over zweefvliegen. Je moet steeds weer op je tenen staan voor al die nieuwe vragen!

  • Xander Bouwman

   Heel herkenbaar. Ik was een paar keer volledig mijn verhaal kwijt door vragen als ‘maar.. wat ís code dan?’ 🙂

 2. Greeg

  Fantastisch!!

 3. AG

  Lijkt me een heel goed initiatief. Ik wou dat ik op die leeftijd met dit soort zaken bezig was. Nu ben ik er wel mee bezig en wil graag mijn zoon inspireren hier mee bezig te gaan (als hij een paar jaar ouder is).

  Ook zou ik willen dat er meer plaatsen in Nederland (offline/online) zouden zijn waar normale mensen dit zouden kunnen leren. Of bestaat dat al?

  Alleen snap ik in dit stukje de vergelijking met Klöpping niet, die in mijn ogen meer een consument is (en een fan-boy) dan iemand die een computer wil leren snappen door te hacken. Ik heb dan ook al heel lang DWDD niet meer gezien, misschien is hij hier nu ook mee bezig?

 4. JW

  Haha heel cool initiatief. Moet dit niet breder opgepakt worden om meer mensen wegwijs te maken? Denk dat de meeste kinderen/jongeren er meer van begrijpen dan oudere generaties.

 5. Tim2

  kids of freedom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.