• Menu

0 recente resultaten

De week in 347 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blogpost wordt gelezen. En er is meer in de wereld: woedende rants op Reddit, filmpjes van katten, de vakantiefoto’s van je ex… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 347 woorden.

Zo hebben we deze week bijvoorbeeld:

-…een bijeenkomst over het handelsverdrag TTIP bijgewoond, waar vooral werd gesproken over mechanismen voor investeringsbescherming (ISDS). Dit klinkt behoorlijk saai, maar ISDS heeft de potentie om buitenlandse bedrijven erg veel macht te geven over onze wetgeving -en dus onze digitale rechten.

-…Europese ambtenaren na laten denken over privacy door ze voor te bereiden op een onderhandelingssimulatie in Brussel. Laten we hopen dat er iets van blijft hangen!

-…gesproken met de nieuwe leden van de CTIVD en hen op het hart gedrukt hun toezichtstaak serieus te nemen: zij zijn vrijwel de enigen die de Nederlandse geheime diensten kunnen controleren.

Het nieuws van de week:

Ziggo en XS4ALL hoeven The Pirate Bay niet langer te blokkeren, zo oordeelde het Haagse Hof deze week. Dat is een mooie overwinning voor het vrije internet, maar de strijd is helaas nog niet helemaal gestreden. Daarnaast ook nog nieuws uit de koker van Edward Snowden: de NSA is fan van Angry Birds (en smurfen) én ze luisterden de klimaattop in Kopenhagen af, om de onderhandelingspositie van de VS te versterken.

Toetje: 3 must-reads voor het weekend:

  • Een interessant verhaal over een vrij onderbelicht aspect van het privacydebat: het verlies aan persoonlijke autonomie. We worden namelijk steeds meer van alle kanten ‘genudged’ op basis van de data die over ons wordt verzameld.
  • In een toespraak op de nieuwjaarsborrel van Privacy First geeft CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm een helder overzicht van wat er in de EU speelt op het gebied van nieuwe privacywetten en maatregelen tegen de NSA.
  • Dat Sotsji tijdens de Olympische Spelen verandert in een zwaar bewaakt fort, was al bekend. Dat ook de digitale communicatie van sporters, verzorgers en hoogwaardigheidsbekleders onder zware surveillance komt te staan is minder bekend. Maurits Martijn van De Correspondent schreef er een verhelderend artikel over.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag