• Menu

0 recente resultaten

Een vrij en open debat over een vrij en open internet

De afgelopen weken zijn er een paar initiatieven en uitspraken van anderen geweest waarop wij zijn aangesproken. Eerst op OHM, waar wij onderdeel waren van de digitale burgerrechtentent Noisy Square. Daarna bij RTL Late Night, waar een van onze supporters optrad. Vervolgens gisteravond, tijdens de door ons georganiseerde Big Brother Awards. Tijd voor een reactie.

Bits of Freedom is onderdeel van een brede beweging die opkomt voor internetvrijheid. We zijn trots dat we daarvan onderdeel mogen zijn en we zien tot onze blijdschap dat die beweging de afgelopen jaren is gegroeid. Mensen van allerlei achtergronden met hetzelfde gemeenschappelijke doel: van activisten tot advocaten, van hackers tot hoogleraren en van bedrijven tot ambtenaren.

We steunen graag initiatieven vanuit die beweging, geven sprekers een podium en vrijwilligers de kans om ons te helpen. Dat deden we bij Noisy Square, waar we een bijdrage hebben geleverd aan de tent en de programmering. Dat doen we door onze supporters te helpen privacy verder op de kaart te zetten. Dat deden we ook bij de Big Brother Awards, waar we interessante sprekers hebben uitgenodigd. Dat betekent niet dat die initiatieven, sprekers en vrijwilligers namens Bits of Freedom spreken.

Dat is belangrijk, want we zien dat, wellicht juist door die verschillende achtergronden, er stevige discussies plaatsvinden. Het betekent ook dat sommigen steviger stelling nemen en dat er dingen worden gezegd die een jaar geleden misschien niet waren gezegd, of misschien op een andere manier waren geïnterpreteerd.

Bits of Freedom heeft duidelijke waarden. Wij stellen ons constructief op, met respect voor anderen, soms fel, maar nooit agressief. Oproepen tot geweld keuren we af. We richten onze pijlen in ons werk op organisaties en instanties, niet op personen. De opmerking van Jacob Appelbaum van gisteren vinden wij, hoewel een humoristisch bedoelde verwijzing, op zijn best smakeloos en in de context van een beladen discussie ongepast.

Het onderstreept voor ons hoe belangrijk het is om te blijven praten. Zeker nu het debat steviger wordt, ligt escalatie op de loer. En daar is niemand bij gebaat. Uiteindelijk komen we allemaal op voor hetzelfde doel.

Wij gaan door met ons werk: het verdedigen van digitale burgerrechten. Daarbij blijven we samenwerken met anderen die dezelfde missie nastreven, ook als we het niet compleet eens zijn met alles dat ze zeggen en doen. Dat past bij de vrijheid waar we voor vechten: de vrijheid om je mening te uiten. We hopen dat ook anderen dat blijven doen, want alleen samen kunnen we echt iets veranderen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag