Aftappen op 's werelds grootste Internet Exchange

TAFTA: Europees Parlement mist kans om Amerikaanse spionage te bestrijden

Onze regering moet ons beschermen tegen internationale spionage
DOSSIER: Platformen

Gisteren is in het Europees Parlement gestemd over een motie waarmee gereageerd wordt op het Amerikaanse afluisterschandaal. Een uitgelezen kans om te laten zien dat Europarlementariërs onze privacy belangrijk vinden. Helaas hebben ze deze kans voorbij laten gaan.

Eenzijdige transparantie
Het parlement heeft namelijk een stevige hefboom: de onderhandelingen met Amerika over het vrijhandelsverdrag TAFTA. Die beginnen 8 juli 2013. Zoals bij elke onderhandeling is het in eerste plaats van belang dat de onderhandelaars dezelfde onderhandelingspositie hebben. En daar is volstrekt geen sprake van, nu de Verenigde Staten de diplomaten (en de burgers) van de Europese Unie af blijken te luisteren.

Dit levert de gekke situatie op dat de onderhandelingen voor de Europese burgers geheim worden gehouden, maar dat niet is uitgesloten dat de Amerikaanse overheid tot in detail de interne overwegingen van de Europese diplomaten kan volgen. Een eenzijdige farce dus.

Stopzetten onderhandelingen
Met de motie konden de parlementariërs dat duidelijk maken. Door een groep Europarlementariërs (S&D, de Groenen en GUE) is namelijk een voorstel ingediend om deze onderhandelingen op te schorten totdat meer bekend is over de uitkomst van het Europese onderzoek naar Prism. Helaas was hier niet genoeg steun voor. De Nederlandse Europarlementariërs van ALDE, het Europese equivalent van VVD & D66, stemden hiertegen.

Het resultaat is dan ook een slappe resolutie met een aantal beloften over het vasthouden van het huidige beschermingsniveau van privacy. De onderhandelingen gaan dus gewoon door. Dit is niet alleen politiek erg zwak. Het kan ook ernstige gevolgen hebben voor de privacy van Europese burgers, omdat TAFTA ook bepalingen zal bevatten over de voorwaarde waarop gegevens mogen worden doorgegeven aan de VS.

Het Europese Parlement vindt de privacyschending en het beschaamde vertrouwen in de VS blijkbaar wel ernstig, maar niet zo ernstig dat de onderhandelingen daardoor vertraging moeten oplopen

En nu is het gevolg dat we gaan onderhandelen over een vrijhandelsverdrag met de VS terwijl Europa onder constante surveillance door hen staat.

 1. Fabeltjeskrant

  Wie neemt dit nou nog serieus? EP staat op het punt om de EU dataprotectiewet aan te nemen. Zogenaamd tegen Prism, dat wordt dan met droge ogen beweerd. Maar prism valt erbuiten. Wat wel: weg anonimiteit, hallo continu controle.

  Europese veiligheidsdiensten werken gewoon samen met de VS. Geallieerden, weet u wel. Grote bedrijven, banken hebben een dikke vinger in de pap. Resultaat van eeuwig gelobby, marktwerking, old boy networks en (sst) geheimpjes. Parlementaire inspraak moet nu kennelijk worden uitgefaseerd tot een poppenkast. Je hebt nog een handvol dromers in het pluche die het nog steeds niet door hebben.

 2. Ben

  Waarom verbaast het me niet dat de VVD’ers/D’66ers van het EP tegenstemmen… Stelletje brownnosende lafbekken blijft het…

 3. realitycheck

  als de us zegt dat het ep moet springen vragen ze direct: hoe hoog dan wel?

 4. Jos Heitmann

  Lang geleden deelde de VS studiereisjes uit aan jonge mensen om hun sympathie te consolideren.

 5. Jerry

  In het Westen (en daarbuiten) is politiek al lang consensus over hoe de verschillende staten onderling met de privacy gegevens van haar burgers omgaan. Nu en in de toekomst.

  Grote bedrijven en de overheid werken samen om steeds meer van deze gegevens te gebruiken in verband met “veiligheid” en economisch voordeel.

  Gegeven dat een aantal Europese geheime diensten, waaronder de Nederlandse, Duitse en Franse, betrokken zijn in het Amerikaans/Britse wereldwijde afluisterproject (omdat zij hebben afgesproken informatie te delen) maakt het moeilijk die hefboom te gebruiken.

 6. Willem

  Daar waar de regeringen en schaduwzaken bang voor is gaat gebeuren, de mensen worden wakker en het zand valt uit hun ogen, deze revolutie de komende 7 jaar is onomkeerbaar en de control freaks gaan alles verliezen, let op mijn woorden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.