• Menu

0 recente resultaten

TAFTA: Europees Parlement mist kans om Amerikaanse spionage te bestrijden

Gisteren is in het Europees Parlement gestemd over een motie waarmee gereageerd wordt op het Amerikaanse afluisterschandaal. Een uitgelezen kans om te laten zien dat Europarlementariërs onze privacy belangrijk vinden. Helaas hebben ze deze kans voorbij laten gaan.

Eenzijdige transparantie
Het parlement heeft namelijk een stevige hefboom: de onderhandelingen met Amerika over het vrijhandelsverdrag TAFTA. Die beginnen 8 juli 2013. Zoals bij elke onderhandeling is het in eerste plaats van belang dat de onderhandelaars dezelfde onderhandelingspositie hebben. En daar is volstrekt geen sprake van, nu de Verenigde Staten de diplomaten (en de burgers) van de Europese Unie af blijken te luisteren.

Dit levert de gekke situatie op dat de onderhandelingen voor de Europese burgers geheim worden gehouden, maar dat niet is uitgesloten dat de Amerikaanse overheid tot in detail de interne overwegingen van de Europese diplomaten kan volgen. Een eenzijdige farce dus.

Stopzetten onderhandelingen
Met de motie konden de parlementariërs dat duidelijk maken. Door een groep Europarlementariërs (S&D, de Groenen en GUE) is namelijk een voorstel ingediend om deze onderhandelingen op te schorten totdat meer bekend is over de uitkomst van het Europese onderzoek naar Prism. Helaas was hier niet genoeg steun voor. De Nederlandse Europarlementariërs van ALDE, het Europese equivalent van VVD & D66, stemden hiertegen.

Het resultaat is dan ook een slappe resolutie met een aantal beloften over het vasthouden van het huidige beschermingsniveau van privacy. De onderhandelingen gaan dus gewoon door. Dit is niet alleen politiek erg zwak. Het kan ook ernstige gevolgen hebben voor de privacy van Europese burgers, omdat TAFTA ook bepalingen zal bevatten over de voorwaarde waarop gegevens mogen worden doorgegeven aan de VS.

Het Europese Parlement vindt de privacyschending en het beschaamde vertrouwen in de VS blijkbaar wel ernstig, maar niet zo ernstig dat de onderhandelingen daardoor vertraging moeten oplopen

En nu is het gevolg dat we gaan onderhandelen over een vrijhandelsverdrag met de VS terwijl Europa onder constante surveillance door hen staat.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag