TAFTA: Europees Parlement mist kans om Amerikaanse spionage te bestrijden

Onze regering moet ons beschermen tegen internationale spionage

Inschrijving geopend: masterclass Netpolitiek voor aanstormend talent
DOSSIER: Geheime diensten
DOSSIER: Privacy Shield

Snowden heeft een spionagesysteem van ongekende proporties blootgelegd. Door de onthullingen van de klokkenluider weten we dat we continu worden bespioneerd door Amerika en het Verenigd Koninkrijk en dat onze eigen overheid daar dankbaar gebruik van maakt. De reactie van onze regering is tot nu toe teleurstellend zwak. Het wordt tijd dat de overheid ons beschermt tegen dit globale spionageapparaat.

Het is bijna een maand geleden dat Edward Snowden met zijn onthullingen over Prism een internationale spionage-beerput opentrok. Een beerput waarvan de bodem nog lang niet in zicht is. Inmiddels is duidelijk geworden dat geheime diensten als de Amerikaanse NSA en het Britse GCHQ jarenlang ongehinderd hebben gebouwd aan een massaal surveillance-systeem dat hen vrijwel onbeperkte toegang geeft tot privégegevens van burgers, politici, diplomaten en journalisten.

Via de servers van diensten als Facebook en Google krijgen overheden toegang tot onze privé-communicatie terwijl al onze gegevens op grote schaal bij transatlantische internetkabels wordt ondergeschept. Onze eigen AIVD maakt dankbaar gebruik van de omstreden informatie die de buitenlandse collega’s verzamelen. Het feit dat naast miljoenen onschuldige burgers ook politieke bondgenoten en bedrijven worden afgeluisterd, maakt voor eens en altijd korte metten maken met het smoesje dat dit essentieel is voor de strijd tegen terrorisme.

De indringendheid en omvang van deze spionageprogramma’s is een grof schandaal. Het betekent dat de privé-communicatie van talloze onschuldige burgers wordt opgevangen, opgeslagen, geanalyseerd en geprofileerd. We zijn daarmee getuige van een ongekende uitholling van de grondrechten op privacy en communicatievrijheid. Mensen voelen zich niet meer vrij om hun meest intieme gedachten via het internet met elkaar te delen, controversiële zoekopdrachten te geven of bepaalde websites te bezoeken. Deze vorm van zelfcensuur tast de kern van onze grondrechten aan.

Op basis van omvangrijke analyses legt de overheid bovendien profielen aan op grond waarvan zij besluiten neemt: denk aan de Amerikaanse No Fly-list, een lijst waarvan je niet weet waarom je erop staat en hoe je er weer afkomt, maar waardoor je wel geweigerd wordt als je op een vliegtuig wilt stappen. En zelfs áls die effecten op dit moment beperkt zouden zijn: zo een alomvattend controlesysteem geeft macht, véél macht. Die macht kan ooit misbruikt worden.

De reactie van de Nederlandse overheid op al deze onthullingen is op zijn best lauw te noemen. Plasterk geeft ontwijkende antwoorden. Opstelten wijst er op dat deze stiekeme spionage geen klachten heeft opgeleverd – wat niet verbaast, want tot nu toe waren deze programma’s volledig geheim. Hennis wuift het probleem terug naar de Amerikanen: als het in Amerika mag, dan kunnen wij daar niets tegen doen.

Dat bewindspersonen nauwelijks blijk geven van verontwaardiging is ronduit schokkend. Een overheid wordt geacht haar burgers te beschermen tegen inmenging op hun privéleven. Dat onze overheid niet de moeite neemt op te komen voor de grondrechten van haar burgers geeft aan dat onze privacy in haar ogen van marginaal belang is. Het steekt dat politici pas actie ondernemen als blijkt dat zijzelf worden afgeluisterd.

De Nederlandse en Europese overheden moeten daarom in de eerste plaats opheldering eisen over Prism en andere grootschalige spionageprogramma’s. We moeten precies weten wat buitenlandse overheden met onze internetcommunicatie doen: waar onderscheppen ze het verkeer, wat onderscheppen ze, wat slaan ze op, hoe lang wordt dat opgeslagen, wat wordt geanalyseerd, hoe worden profielen gebouwd, wie heeft er toegang toe, etc. En dat geldt niet alleen voor buitenlandse overheden: ook onze eigen overheid moet volledige openheid van zaken geven.

Daarnaast moeten de voorgenomen onderhandelingen tussen Amerika en Europa die verband houden met het uitwisselen van informatie van burgers onmiddelijk worden opgeschort. Deze onderhandelingen in het kader van het Transatlantic Trade Investment Partnership (TTIP), die maandag beginnen, mogen pas worden doorgezet als deze grootschalige controlesystemen zijn afgeschaft. Ten tweede moet Europa de afspraak met de Verenigde Staten op grond waarvan het doorgeven van Europese persoonlijke gegevens aan Amerikaanse bedrijven op dit moment is toegestaan, opzeggen. Dit zogenaamde ‘Safe Harbor’ programma doet haar naam allerminst eer aan. Amerika kan en mag niet langer worden beschouwd als een land waar de gegevens van burgers veilig zijn.

Nederland mag verder geen informatie meer accepteren die verkregen is via ongerichte surveillance door de Amerikaanse, Britse of andere veiligheidsdiensten. Hiermee omzeilen onze diensten op dit moment immers de Nederlandse wet. Daarnaast moet onze overheid afzien van plannen om grootschalig aftappen van internetverkeer van burgers ook in Nederland mogelijk te maken. Het is al schokkend genoeg dat we worden bespioneerd door buitenlandse veiligheidsdiensten. De Nederlandse diensten mogen niet mee gaan in een wapenwedloop van veiligheidsdiensten om te zien wie de meeste informatie over burgers kan verzamelen. Dit maakt ons allemaal niet veiliger, alleen maar minder vrij.

 1. Simon

  De lauwe reactie van bewindslieden is logisch, gezien de lauwe reactie van het publiek. Waarom zouden ze dan hun vingers branden?

  Het afluisteren is te ontastbaar, de gevolgen zijn niet direct zichtbaar, en bovenal het is allemaal te abstract. Veel mensen (de meesten?) hebben echter erg weinig kennis van webtechnieken, internet, ICT en ja wetenschap in het algemeen. [citation needed] De mogelijkheden van afluisteren zijn hen onduidelijk. Zowel op welke manieren data gegeven kan worden, als de manieren om die data te correleren en te analyseren.

  Misschien wordt het iets duidelijker als de huidige praktijken worden getypeerd alsof er een agent van de AIVD/CIA de hele dag naast je loopt. Hij zegt niks, maar noteert opzichtig al je online activiteiten. Met wie je belt. Hij stapt bij je in de auto en noteert waar je heen gaat, inclusief tijden. Wat er in je boodschappentas zit. Etc. Deze agent is er in werkelijkheid blijkbaar wel, het enige verschil is dat je hem niet ziet.

 2. Linda Vogel

  Prism is counterintelligence done up under the Law.

  That is crook-thinking, see – even without ‘meddling.’

  Snowdon is now harassed for not sticking to the ‘unspoken’

  jobrecuirement of being irresponsible. The same goes for Bradley

  Manning – the US approaches him with saying ‘you should have been

  irresponsible.’

  Both men are computerboys – real ones…

  We are looking at the general outcome of Prism in society, see…

  Linda Vogel

 3. Roland

  Laat iemand PRISM hacken en een schandalige streek uithalen waardoor heel Nederland in z’n blootje staat. Gaat steigeren. Het duurt al heel lang dat Nederlanders roepen dat ze niets te verbergen hebben. Dat preventief fouilleren mag. Dat iedereen een identiteitsbewijs bij zich moet hebben. In de media wordt weinig aandacht besteed aan welk gevaar schuilt in een dergelijke vastlegging en controle van gegevens. Jij bepaalt immers niet dat je niets te verbergen hebt. Dat bepaalt de database manager en vennoten. En dat zijn, dat is het meest huiveringwekkend, overheden.

 4. Burghard Ilge

  Voor degenen die dit nog niet hebben gehoord.

  Blijkbaar is DG-handel van de EU commissie nog steeds van plan om de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de VS [Transatlantic Trade Investment Partnership (TTIP)] zo als oorspronkelijk gepland maandag ochtend 2013/08/07 te starten

  Hier de link tot een online petitie die eist dat dergelijke onderhandelingen niet kunnen worden overwogen zo lange de VS niet kunnen worden beschouwd als een land waar de gegevens van EU burgers veilig zijn.

  http://www.stop-us-negotiations.eu/

 5. Ben

  Bedankt Burghard, getekend.
  Dat de massa-media dit verder negeert blijft een grof schandaal…. maar ja…

  @BoF: natuurlijk gelijk. Maar onze politici zijn helaas doof en blind.

 6. GS

  Eerste wat opvalt in het bericht van BOF is welke minister(ie)s zich roeren. Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Defensie. Terwijl bij mijn beste weten het behartigen van de rechten en belangen van Nederlandse burgers in het buitenland toch echt het werk is van [i]buitenlandse zaken[/i]. Natuurlijk mogen de andere ministers op persoonlijke titel best hun mening geven, maar als minister zou het passend zijn als ze even een stapje terug doen en Frans Timmermans de gelegenheid geven om zijn zegje te doen…

  Tweede wat opvalt is het woord moeten. Moeten? Waarom dan wel? Zoals men in de VS zou zeggen: “You and who’s army?” Als we iets willen, zullen we toch echt het toelatingsexamen moeten halen, en dat betekent een machtsfactor van de een of andere soort met ons meebrengen…

 7. john milton

  Bedankt voor de inzet en alerte houding van BOF (zoals altijd). Wat mij verbaasd is dat men verontwaardig reageer op het feit dat overheden (van welke allooi dan ook inclusief de onze) zich in en met het internet gebeuren bemoeien. Sinds het overstappen van post naar email, is het postgeheim, vroeger in de wet verankerd, verdwenen en nooit vervangen. Natuurlijk hebben we recht op privacy, maar dat wil niet zeggen dat je als je je privé leven of (bedrijfs)gegevens in de etalage zet, anderen er niet naar zullen kijken. In tegendeel denk ik. Een beetje dom niet?

 8. Dzyan

  Gebeurd er iets en begint iedereen om ingrijpen te roepen van de groep die er het meest van profiteert….. Ik snap dat niet. Als je nu nog niet begrijpt dat de overheid dit soort dingen niet alleen toejuicht en initieert heb je toch de laatste paar jaren niet veel van de wereld begrepen.

  Warme groet,

  Dzyan

 9. haatdeoverheid

  In het nieuws: In de Luxemburgse pers zijn beschuldigingen opgedoken dat de Srel ( Luxemburgse inlichtingendienst Service de renseignement de l’État du Luxembourg) in de jaren 80 bomaanslagen heeft gepleegd. Bij die aanslagen raakten burgers gewond en de schade liep in de miljoenen. De aanslagen waren bedoeld om een betere uitrusting voor de politie los te krijgen, zo wordt gespeculeerd.

  Ah, dus 9-11 ging dan toch om betere uitrustingen, geld en meer voor het controle apparaat?

  Welke aanslagen zijn er in Nederland georganiseerd door de AIVD enzo? om weer wat van de taart te kunnen snoepen.
  Hoeveel aanslagen gaan we dan nog slikken?

 10. Abdullah Faisal ibn ladin

  Van mij mogen ze alles weten, ik heb toch niks te verbergen

 11. Linda

  E-call
  De volgende privacy ramp.
  Wel wakker blijven mensen en kom in verweer, je vrijheid gaat straks geld kosten !
  Elke stap die je zet, alles wat je doet, alles wat je zegt en denkt in een database.
  Het bedrijf NXP (ook van die ov-volgchip) gaat ism de overheden elk voertuig volgen en aftappen !

 12. wholesale Nets jerseys

  wholesale Patriots cheap jerseys Review With Mastercard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.