Aftappen op 's werelds grootste Internet Exchange

De Duitse overheid tapt de Duitse Internet Exchange af. Dat is opvallend, omdat experts vorige week verklaarden dat dat in Nederland niet kan. Waarom niet?

Vorige week publiceerde het Duitse Heise Security een artikel over aftapmogelijkheden bij de DE-CIX, ‘s werelds grootste Internet Exchange. Het artikel beschrijft hoe een deel van het internet via dit knooppunt wordt afgetapt door de Duitse autoriteiten. In de lawine van aftapschandalen lijkt dit niet opzienbarend. Toch is het op zijn minst opvallend.

Op 26 juni ging de Tweede Kamer met een aantal experts waaronder de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) en Bits of Freedom om de tafel om te praten over Prism en de regels over het aftappen van persoonsgegevens door veiligheidsdiensten.

De AMS-IX is na de DE-CIX grootste internet exchange ter wereld. Het handelt ongeveer twintig tot 25 procent van al het Nederlandse internetverkeer af. Tijdens het rondetafelgesprek en in een gespreksnotitie stelde AMS-IX dat het aftappen van hun exchange omwille van deze grootte “praktisch vrijwel onuitvoerbaar is”. Ook noemde ze het aftappen van AMS-IX ‘kostbaar en zeer inefficiënt’ (bron: AMS-IX).

Dat maakt de onthulling van aftappraktijken bij de DE-CIX interessant: deze exchange is namelijk groter dan de AMS-IX. Het is de vraag waarom dat in Duitsland dus wel gebeurt. Dit vormt voor ons een extra reden om situatie rondom de AMS-IX scherp in het oog te houden.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.