• Menu

0 recente resultaten

Parlement moet werkgroep internetsurveillance oprichten

Vorige week vond een hoorzitting plaats over het afluisterschandaal. Wij waren één van de experts die werden uitgenodigd. Onze suggestie voor een werkgroep die de praktijken en de wet op het gebied van het afluisteren van internetverkeer aan mensenrechten toetst werd goed ontvangen.

Tijdens de hoorzitting hebben wij drie punten aan de orde gesteld.

  • We merkten op dat Plasterk weliswaar ontkent dat de Nederlandse geheime diensten zélf PRISM gebruiken, maar dat hij tegelijkertijd de mogelijkheid open laat dat de diensten informatie uit PRISM van hun Amerikaanse evenknie ontvangen. Dat is natuurlijk even schandalig als het zélf gebruik maken van PRISM – het is het witwassen van surveillance – en op die manier omzeilt de Nederlandse geheime dienst ook nog eens de Nederlandse wet.
  • We merkten ook op dat Plasterk weliswaar suggereert dat in Nederland het “in den brede” afluisteren van mensen niet acceptabel zou zijn, maar dat zijn ministerie ondertussen al anderhalf jaar werkt aan een wet die juist zo een stofzuigertap voor de geheime diensten mogelijk zouden moeten maken. Daarover schrijft hij niets aan de kamer.
  • We vroegen de Tweede Kamer daarom om een expertgroep in het leven te roepen die de huidige surveillancepraktijken van de Nederlandse geheime diensten toetst aan mensenrechtenverplichtingen, en bovendien zorgt dat mensenrechten worden verankerd in de aanstaande herziening van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Die laatste suggestie werd goed ontvangen. We hopen dat het parlement hier nu werk van maakt.

Lees hier de brief die we voorafgaand aan de hoorzitting aan het parlement stuurden (PDF):

brief

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag