Hack 8: Team Opstelten kiest de verkeerde opstelling

Een open internet, ook in Polen

Hack 7: De hackbevoegdheid jaagt ons op kosten
DOSSIER: Platformen

In Polen staat netneutraliteit sinds kort weer op de politieke agenda. Wij spraken in Warschau over de Nederlandse netneutraliteit en vertelden over het belang van een open internet. We stonden tegenover mensenrechtenorganisaties en telecombedrijven, maar ook tegenover de Poolse minister van “digitalisatie”.

Netneutraliteit is sinds 2011 in onze wet verankerd. Je zou de Nederlandse netneutraliteit bijna voor lief nemen. Toch zijn er nog gevallen bekend waar bits onnodig gediscrimineerd worden. T-Mobile blokkeert permanent hele protocollen in de trein en Sizz (van Vodafone) trekt de videostreams van RTL voor. Hoe zit het met netneutraliteit in Polen?

In Polen willen burgerrechtenorganisaties ook netneutraliteit introduceren om een open internet te garanderen. Een internet waar providers bits niet discrimineren naar bron, inhoud of eindpunt. Een internet waar je zelf kan kiezen welke diensten je gebruikt, welke informatie je ontvangt en verstuurt en waar iedereen toegang heeft tot datzelfde internet. Een internet waar providers niet jouw internetverkeer mogen uitspitten om te kijken welke diensten jij gebruikt. Dat open internet is goed voor onze vrijheid van communicatie, onze privacy, onze keuzevrijheid, maar ook innovatie. Start-ups hebben dezelfde toegang tot de online markt als grote telecombedrijven.

Helaas zijn ze in Polen (en andere Europese landen) mede afhankelijk van wat de Europese Commissie zegt over een neutraal internet. Neelie Kroes pleit al langere tijd voor een internet waar er een drempel ligt tussen een beperkt internet en een luxe internet. Internet is zo’n essentieel onderdeel van onze maatschappij, dat moet voor iedereen op dezelfde manier toegankelijk zijn. Iedereen is gebaat bij een vrij en open internet.

Merk jij dat jouw internettoegang wordt beperkt? Laat dan van je horen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.