Een open internet, ook in Polen

Hack 7: De hackbevoegdheid jaagt ons op kosten

Hack 6: Haastige spoedwetgeving is zelden goede wetgeving
DOSSIER: Politie

De ontwikkeling en inzet van opsporingsbevoegdheden kost geld. Daarom is het, zeker gezien de twijfel over de effectiviteit en noodzaak belangrijk om te kijken om hoeveel geld het gaat.

Helaas blijkt uit de toelichting bij het wetsvoorstel dat er geen inschatting van de financiële lasten gegeven kan worden. De toelichting zegt daarover: ‘De omvang van dit financiële beslag is nog niet goed te voorzien.’ Dit betekent dat we een bevoegdheid gaan invoeren waarvan niet duidelijk is hoeveel geld die ons gaat kosten.

Dat steekt, zeker als je bedenkt dat de effectiviteit van de hackbevoegdheid niet vaststaat. Ook wordt de hacksoftware in Duitsland als zo gevaarlijk gezien dat deze niet eens mag worden ingezet. Dat is dezelfde software die Nederland aangekocht heeft. Er worden dus enorm veel kosten gemaakt voor de aankoop en ontwikkeling van software, het opleiden van politiepersoneel en de rechterlijke macht, terwijl er een groot risico is dat de software niet gebruikt mag worden. Dat zou zonde van het geld zijn.

ivo-2
Psst, vergeet je niet stickers te kopen?

Er zijn ook bijkomende kosten. Als de politie (onterecht) een huis binnenvalt, dan moeten ze de kosten, van bijvoorbeeld een gesloopte deur,  vergoeden. Deze kosten kunnen razendsnel oplopen als er onterecht gehackt wordt. Dat geldt ook voor gevallen waarin ze een besmette server offline halen. De kans dat deze ook gebruikt wordt door derden is zeer aanwezig. De gevolgen daarvan zijn volstrekt niet te overzien: denk bijvoorbeeld aan de grote economische (en financiele) gevolgen die het offline halen van een server kan veroorzaken bij bedrijven. Wie gaat dit betalen?

Deze claims zullen zeker op de overheid verhaald worden, dat betekent een grote aanslag op de schatkist. In de tijden waarin de overheid moet bezuinigen is dat volstrekt geen goed idee.

Ivo, wat vind jij van het plunderen van de schatkist?

opsteltenhacktalles

wordt vervolgd

– Lees hier vorige afleveringen

 1. Kees de Kooter

  Aan het lijstje tegenmaatregelen kunnen we dus toevoegen: zorg dat je een server deelt met heel veel andere, liefst grote bedrijven.

 2. PinkShinyRose

  “De ontwikkeling en inzet van opsporingsbevoegdheden kost geld. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van opsporingsbevoegdheden.”

  Er staat twee keer dat de ontwikkeling van opsporingsbevoegdheden geld kost (volgens mij is “ontwikkeling en inzet” bovendien meervoud, maar als jullie de eerste “ontwikkeling” schrappen valt dat punt weg).

  • Ton Siedsma

   Ha PinkShinyRose, Dank je voor je opmerking. Je hebt vanzelfsprekend gelijk en het is aangepast!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.