• Menu

0 recente resultaten

De 9 beste TED Talks over ‘internet’

Het nieuws over surveillance en privacy vliegt je om de oren. Razend interessante nieuwe ontwikkelingen lijken vrijwel elke dag in het nieuws te komen. Soms is het goed (en leuk) om je kennis bij te spijkeren. Een van de makkelijkste manieren om te leren over burgerrechten, cybersecurity, privacy en technologie is een TED Talk kijken. En om het je nog makkelijker te maken hebben we de interessantste voor je op een rij gezet:

‘Let’s take back the Internet!’ door Rebecca MacKinnon (journalist en blogger).

Enorm relevante presentatie over de vrijheid maar ook oppressie die technologie brengt. Zelfs in westerse democratieën vinden we niet de balans tussen vrijheid en surveillance. Hoe brengen we verantwoording en vrijheid, in plaats van controle en surveillance, in de kern van het internet? Met voorbeelden uit China, de Arabische lente en Europa.

 

‘Why Google won’t protect you from big brother’ door Christopher Soghoian (privacy onderzoeker).

Chris vertelt hoe de huidige surveillance-staat werkt en hoe internetdiensten kunnen kiezen om surveillance van hun klanten te vergemakkelijken. Chris legt uit hoe bedrijven er baat bij hebben om gebruikersgegevens op te slaan; jouw gegevens gaan erin, winst komt eruit.

 

‘All your devices can be hacked’ door Avi Rubin (hoogleraar informatica aan de Johns Hopkins University).

Avi’s onderzoek richt zich op de veiligheid van elektronische medische dossiers. Avin vertelt over het hacken van auto’s, smartphones, pacemakers en andere medische apparaten. Deze talk is ook relevant voor het hackvoorstel.

 

‘Three types of online attack’ door Mikko Hypponen (F-Secure).

Mikko vertelt over cybersecurity; de Diginotar-hack, de Arabische lente en politiespyware. Met daar tegenover privacy en vrijheid. Zie ook een andere TED Talk van Mikko over de ontwikkeling van virussen.

 

‘How algorithms shape our world’ door Kevin Slavin.

Kevin legt uit hoe de wereld steeds meer afhankelijk wordt van complexe algoritmes. “Het kost je 500.000 microseconden om je muis te klikken. Maar als je een Wall Street-algoritme bent en je loopt vijf microseconden achter, ben je een verliezer.”

 

‘Tracking the trackers’ door Gary Kovacs (Mozilla).

Gary vertelt over de voor- en nadelen van webtracking en hoe je met privacy voor diensten betaalt. Hij stelt dat het ons recht is om te weten welke informatie webtrackers van ons verzamelen en hoe dat ons leven beïnvloedt. De Firefox-addon Collusion is een tool om dit inzichtelijk te maken.

 

‘Fat, Dumb, Happy & Under Surveillance’ door Bart Jacobs (hoogleraar op het gebied security en correctheid van software).
Bart vertelt over communicatievrijheid en privacy. Hij vertelt aan de hand van de toestemmingen die je geeft aan apps hoe je tot een profiel wordt gedegradeerd. Dit profiel houdt geen rekening met de context van jouw gegevens. “Het beschermen van het individu is de basis van de democratie en van machtsevenwicht.”

 

‘Beware online “filter bubbles”‘ door Eli Pariser.

Internetdiensten streven ernaar om je informatie te bieden gebaseerd op jouw persoonlijke smaak. Algoritmes zorgen ervoor dat je in een ‘filter bubble’ komt die er uiteindelijk voor zorgt dat je informatie mist die je uitdaagt of jouw wereldbeeld verruimt.

 

‘The Tor Project, protecting online anonimity’ door Jacob Appelbaum (Tor Project).

Jacob vertelt over het belang van anonimiteit en privacy op internet voor vrijheid van meningsuiting. Zie ook ‘Waarom privacy ertoe doet

 

Ken jij nog presentaties die we niet mogen missen? Laat ze achter in de comments.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag