TAFTA: Europese Commissie regeert met onduidelijk mandaat over graf heen.

Al eerder schreven we over de vaststelling van de ruimte van de Europese Commissie in de onderhandelingen met de Verenigde Staten over nieuwe handelsverdrag TAFTA. Op 14 juni is het mandaat goedgekeurd door de ministers. Het meest opvallende? De haast van de Europese Commissie.


Onderhandelingsruimte
De Europese Commissie wil nog voor de verkiezingen van het Europese Parlement, over ongeveer een jaar, de onderhandelingen rond het vrijhandelsverdrag TAFTA afgerond hebben (lees hier meer over wat TAFTA inhoudt en waarom het belangrijk is om TAFTA in de gaten te houden).
Maar daarvoor moest nog wel eerst even de onderhandelingsruimte voor de Europese Commissie worden bevestigd door de lidstaten. En dus verzamelden zich de ministers van de lidstaten zich afgelopen vrijdag (14 juni) in Luxemburg voor een belangrijk overleg, want Frankrijk lag dwars.

De uitzondering die geen uitzondering genoemd mag worden
De Europese Commissie wil namelijk de vrijheid hebben om te onderhandelen zonder beperkingen, terwijl Frankrijk dat geen goed plan vindt. Zij willen de audiovisuele sector, dus de muziek- en filmindustrie, zelfstandig kunnen beschermen en niet overgeleverd zijn aan de onderhandelingen tussen Europa en de Verenigde staten. Een uitzondering dus, die dan wel voor de alle lidstaten zal gelden.

Dit is een probleem voor de onderhandelingen, omdat de VS dit zal aangrijpen om ook zelf uitzonderingen op te nemen. Hierdoor zullen de onderhandelingen erg bemoeilijkt worden. Maar omdat de G8 bijna begint – een uitgelezen kans om de onderhandelingen officieel te openen – moest er snel een compromis bereikt worden. Geen tijd voor uitstel dus, vonden de Ministers en de Europese Commissie.

Daarom is er nu een uitzondering die niet zo genoemd mag worden: de audiovisuele sector valt buiten het mandaat, maar er kan tijdens de onderhandelingen nog op terug gekomen worden. Een zwaktebod dus, veroorzaakt door haast.

Haast
Wij vinden deze haast een slechte zaak. De Europese Commissie wil per se snel onderhandelen omdat het verdrag dan voor de Europese verkiezingen klaar is. Deze haast kan leiden tot slordige wetgeving. Dit is vanzelfsprekend niet in ons belang.
Daarna zal de uitkomst van de onderhandelingen echter aan het nieuw gekozen parlement worden voorgelegd. Daarmee zullen het nieuwe Europese Parlement en de nieuw te vormen Europese Commissie voor een voldongen feit gesteld worden.

Dit doet geen recht aan de nieuwe verhoudingen in het Parlement. Hierdoor zal het nieuwe Parlement weinig tot geen ruimte hebben om jouw mening mee te nemen in de totstandkoming van het verdrag.

Onduidelijk
Het nu vastgestelde mandaat is onduidelijk. Ten eerste is het mandaat heel erg ruim, vooral als er zoals nu besloten is dat de audiovisuele sector alsnog bij de onderhandelingen gehaald kan worden. Deze onduidelijkheid is schadelijk, zeker wanneer je in aanmerking neemt dat de onderhandelingen achter gesloten deuren zullen plaatsvinden.

Daarnaast is het nog steeds onduidelijk of er strafrechtelijke bepalingen opgenomen zullen worden in TAFTA. Als deze worden opgenomen, dan moet ook het Nederlandse parlement zich uitlaten over het verdrag. Als deze niet worden opgenomen, dan is er alleen een stemming in het Europese Parlement noodzakelijk. Duidelijkheid daarover is dus belangrijk.

Overigens hoorden wij dat er in de onderhandelingen ook overlegd gaat worden over de toegang van de Verenigde Staten tot informatie die opgeslagen is in the cloud. Dit lijkt te duiden op onderhandelingen over strafrechtelijke handhaving en opsporing, maar wederom: duidelijk is dit niet.

Zorgelijke ontwikkelingen dus, maar we houden je op de hoogte. Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze in de comments!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.