https://www.flickr.com/photos/villify/9336326876/in/photolist-fe27H3-7Hkj6f-cBe2Wh-6mjLLC-4zxE9B-5AoXpT-pvu4DZ-a6Kvp8-PJzNb-qx4NNw-pCzMPH-6mfC2M-iVqvAM-5TpHPm-fKny9T-hnqPRT-5YraNJ-cAd7o9-A5FdGe-ahshEK-nb65JV-6mdGKC-6rQvYq-e3Np11-pvxkdB-cuQHc3-cuQHVs-pN3YpG-6mgkqR-e3VKY1-DbfXW-64XJyX-AqfbU-dhvTQV-nb84tW-e3Vnyq-BFikZ-4uS3c7-yzzpg-awgcux-E8GE3-8f8Lrh-cVuKJ5-fZx1Hb-6FU8hC-depm3A-6t9Nx9-5j5rWC-dRNRgb-e3Q72i
Persbericht: Bits of Freedom eist einde gebruik PRISM door Nederlandse geheime diensten

Nederlandse overheid broedt op eigen aftapschandaal

Mijn data-God bestaat, heet NSA en woont in Amerika – Datadagboek #9

Gaat Nederland het Amerikaanse PRISM-schandaal achterna? Te midden van de storm die daarover afgelopen vrijdag is opgewaaid, stelde Kamerlid Van Raak (SP) kritische Kamervragen over de heimelijke voorbereidingen van een massale internettap die in Nederland in volle gang zijn en waarover het - tot nu toe - akelig stil is gebleven.

Achterkamers

Nederland is druk om in het geheim een massale internettapWe schreven eerder deze post over die massale tap voor te bereiden. Dat is toch gek, want als we de officiële publicatiesOnze blogpost over de aankondiging dat het voorstel in het najaar zou komen moeten geloven wordt pas eind september bekend of zo’n extreme maatregel er überhaupt wel mag komen. Volgens Kamerlid Van Raak lopen de Minister en de geheime diensten echter op de troepen vooruit en zitten ze achterskamers op een gouden data-ei te broeden.

Argo 2 / Project Symbolon

Het project heeft een naam die rechtstreeks uit een film kan komen: ‘Argo 2’ of ‘Symbolon’. Wat Van Raak Lees meer over Van Raak op de site van de SPhier allemaal over wilt weten? In het kort:

Voor meer details en vragen, zie de volledige publicatieAlle vragen vind je hier.

Dus even voor de duidelijkheid: Nederland is bezig om – in het geheim – een massale internettap voor te bereiden die het op ongekende schaal mogelijk maakt om onbeperkt alle internetverkeer dat in Nederland door de kabels loopt af te tappen. Alles! En waarom bestaat hierover in Nederland niet dezelfde verontwaardiging als over PRISMThe Guardian publiceerde als eerste over PRISM? Hoe is deze datatap anders?

Wie luidt in Nederland de klok?

Wie geeft Van Raak antwoord op zijn vragen? Zijn er werknemers van de geheime diensten die net als Edward SnowdenHier maakt Edward Snowden zich in the Guardian bekend als de klokkenluider grondrechten boven eigenbelang en staatsbelang stellen? Ziet de Nederlandse overheid zelf het belang om open kaart te spelen? En welke Kamerleden zullen de stem van Van Raak kracht bijzetten? Juist, laten we er met zijn allen voor zorgen dat deze informatie zo snel mogelijk boven tafel komt!

 1. Digiclown

  Ca. 10 jaar geleden was er een website, een forum. TufTufClub. Een maatschappijkritische, gezellige site waar allerlei mensen kwamen. Van huisvrouwen tot politiemensen, van advocaten tot schoonmakers, atheisten tot moslims. ‘Buiten’ stonden ‘we’ bekend als een site van wegpiraten, we vonden dat wel komisch. Iedere bezoeker die meer dan 2 zinnen las op de site wist dat er van wegpiraten geen sprake was, onveilig rijden werd unaniem fel veroordeeld.

  We stelden verschillende dingen ter discussie, er werd open en eerlijk gepraat. Zeer zelden moest een forumbeheerder ingrijpen, een unicum gezien de meest uiteenlopende meningen, mensen, onderwerpen. Er werd ook kritisch gepraat over verkeerswetgeving, de boetefabriek, gelul in de pers. Er werden wel eens foto’s geplaatst van verkeerscontroles, ook slapende controleurs. Dit was tegen het zere been van een bekende OVJ. In de media werden we criminele organisatie genoemd, uiteindelijk zelfs terroristisch.

  Ik ben dus enig moment in mijn leven lid geweest van een criminele, terroristische organisatie. Een bekende OVJ noemde het zelf zo, wie ben ik om Gezag tegen te spreken??

  De site bleef in de lucht en de OVJ besloot het over een andere boeg te gooien. De sitebeheerder, een landelijk journalist, werd bestookt met dagvaardingen, onder andere voor een foto van een foto op een lantaarnpaal. De rechter veegde alles van tafel. Site gered? Nou nee. De werkgever van de sitebeheerder had genoeg van de negatieve aandacht en stelde de beheerder voor de keuze: òf site, òf werk houden. TTC ging definitief op zwart. Een unieke community verdween.

  Zo rolt Nederland. Er zijn meer sites offline gehaald op dubieuze gronden, sites waar niets strafbaars gebeurde, sites waar je meningen kon lezen, oude krantenartikelen, onderzoeken. Dingen die je volgens sommigen absoluut niet mag lezen. Censuur van dingen die niet strafbaar zijn. Denk goed na. Als vrijheid van meningsuiting en vrije vergaring van kennis een holle frase is en mensen met gezag niet schromen smerig spel te spelen voor eigen agenda, of uit persoonlijke frustratie, dan ligt dictatuur op de loer. Dictatuur hoeft niet eens ideologisch te zijn. Een cultuur van angst, willekeur, 100% kans op stiekumme controle, zelfcensuur en denkverboden is net zo goed een dictatuur. Een griezelige.

 2. brinkie

  Dat de Israëli (NICE Systems) ons gaan afluisteren is niet nieuw. Het aftappen van telefoonverkeer gebeurt al jaren door de Israëli, het zou mij niets verbazen als de Israëlische en Amerikaanse geheime diensten vrolijk meeluisteren op kosten van ons belastinggeld.

  Antwoord op de vraag
  “En waarom bestaat hierover in Nederland niet dezelfde verontwaardiging als over PRISM?”
  is ongeveer hetzelfde als waarom de Piratenpartij geen zetel heeft behaald, en GroenLinks terug is gevallen naar 4 zetels: bij het gros van de Nederlandse bevolking wordt de aandacht afgeleid door de financiële crisis, het interesseert ze domweg niet, ze worden in slaap gesust. Tijd dat ze eens wakker worden…

 3. Linda

  Er zijn nog steeds veel mensen die zich niet realiseren welke onwenselijke gevolgen massale datacollectie door veiligheidsdiensten en overheden kan hebben. Het alom bekende ‘ik heb toch niets te verbergen’-argument. Burgers moeten volgens mij beter geïnformeerd worden over de mogelijke invloed van dergelijke surveillancesystemen in hun dagelijks leven, met duidelijke praktijkvoorbeelden.

  Van overheden -die zulke projecten zelf ontwikkelen- hoeven we deze voorlichting niet te verwachten. De taak om ‘het grote publiek’ goed te informeren ligt dus bij juristen, burgerrechtenorganisaties als BOF en vooral bij de media. Helaas is die laatste groep tegenwoordig meer geïnteresseerd in het copy/pasten van nieuwsberichtjes van Reuters/AP en het laatste nieuws rond Paris Hilton en Lindsay Lohan. Veel ‘interessanter’ natuurlijk dan een schimmig project als ‘Argo 2’.

 4. jaap

  Is het niet veel goedkoper voor onze overheid om die aftap door PRISM te laten doen (die het toch al doet) en aan hen specifieke vragen te stellen. Daarom kan de AIVD gehalveerd en BuZa gestroomlijnd.

 5. R

  En als er een Argo *2* is, wat is dan Argo 1?

 6. Ben

  En daar gaan we weer….

 7. Ben

  @R: Die vraag had ik ook al. Er is geen Argo 2 zonder Argo 1… dus wat is Argo 1?

 8. Anoniem

  ben je gek ofzo… Rot op met je prism

 9. bebob

  Argo is een film. Losjes gebaseerd op de werkelijkheid. Net zoals de vragen van BoF losjes gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Want: wordt er wel op dezelfde manier omgegaan met de gegevens afkomstig uit WIV art.27 en art.25, waarbij het verschil ‘m zit in gericht en ongericht? Ongericht opgeslagen betekent niet ongelimiteerde (of ongecontroleerde) toegang.

 10. bonnie synclair

  Artikel dat een printje waard is: Why Privacy Matters Even if You Have ‘Nothing to Hide’

 11. Ot van Daalen

  @Bebob: Dat zullen ze vast ook zeggen bij de NSA: ‘we slaan het wel op, maar we kijken er niet altijd naar’.

 12. Monnik

  God heeft de crisis geschonken zodat er geen geld meer is voor dit soort speeltjes van de overheid. Waarom zou de burger meebetalen om zichzelf te laten bespieden? Waarom moeten wij nog langer meebetalen aan onnozele spelletjes van de overheid, AIVD, ons leger (of is het leger eigenlijk eigendom van de grote jongens zoals Shell & Co.?). Waarom laten wij ons bedotten met die kernwapens in Volkel? Kernwapens van de VS waarvan wij de beveiliging moeten betalen……..? DUS WIE MOET ER NU BEZUINIGEN?
  Zalig is god die ons, de gewone man, de crisis gaf.

 13. Inez K. Jurgens

  Tijd om dit schandaal van een pakkende naam te voorzien. Cloudgate!

 14. Ben

  Totdat ze merken van ‘he, we hebben nog zoveel data… Kijken of we er iets interessants uit kunnen halen’ en vervolgens alles door de analyseer- en profileermodules halen.
  Dat ken ik… Opgeslagen bij ‘veiligheidsdiensten’ betekend meestal dat je privacy op de korte of lange termijn helemaal zoek is.

 15. Wouter

  Volgens mij waren het gierige bankiers die ons de crises gaven. Of werkt god tegenwoordig op Wall street?

 16. visserman

  Rammstein: Living in america

 17. D.E.

  “Waarom moeten wij nog langer meebetalen aan onnozele spelletjes van de overheid, AIVD, ons leger (of is het leger eigenlijk eigendom van de grote jongens zoals Shell & Co.?). Waarom laten wij ons bedotten met die kernwapens in Volkel? Kernwapens van de VS waarvan wij de beveiliging moeten betalen……..?”

  Omdat we geen duidelijk tegengeluid laten horen. De gemiddelde Nederlander lijkt vrij onverschillig te zijn over het feit dat zijn privacy niets meer betekent. Als je er een kritische discussie over probeert te houden wordt je al snel complot theorist verklaard. Ik hoop dat de huidige onthullingen de Nederlanders wakker schudt. Misschien kwamen de NSA onthullingen net op tijd voor ons.

 18. bebob

  @Ot: Ik weet niet wat ze bij de NSA zeggen. Art.27 in NL is in ieder geval het ongericht ontvangen (en opslaan) van data. Daar kan je niet zomaar zonder goedkeuring bij. Check anders eens rapport 31. van de CTIVD. Daarin staat het allemaal haarfijn uitgelegd.
  http://www.ctivd.nl/?Toezichtsrapporten:AIVD

 19. Ot van Daalen

  @Bebob: Dat weet ik, dank voor de toelichting. Maar het feit dat iets wordt opgeslagen is al een inbreuk, ook onder internationale mensenrechtenverdragen.

 20. bebob

  @ot: Dat “iets” wordt opgeslagen is een inbreuk? Heb je daar een linkje van en wat bedoel je met “iets”?

 21. Ot van Daalen

  Jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens: “The storing by a public authority of information relating to an individual’s private life amounts to an interference within the meaning of Article 8. The subsequent use of the stored information has no bearing on that finding.” Leander v. Sweden, 26.03.1987 en latere uitspraken. Zie onder meer: http://www.echr.coe.int/Documents/FS_Data_ENG.pdf

 22. anoniem

  Oude (stasi) tijden herleven
  Zelfde liedje, andere poppetjes

 23. bebob

  @Ot: dank, zeer interessant. Maar hoe verhoudt dit zich tot de EU-dataretentierichtlijn?

 24. PeterB

  Nederlandse monitoring op de AMS-IX wordt de tegenprestatie op de informatie die vanuit Prism verkregen is. De Amerikanen doen niets voor niets.

 25. Nederland heeft eigen Prism in de steigers staan » datapanik.org

  […] Tweakers: Datahonger: de Nederlandse geheime dienst wil alles weten Tweakers: Nieuwe ‘cybereenheid’ Nederlandse veiligheidsdiensten begint in 2014 Reactie Bits of Freedom: Vijf vragen over de Nederlandse massale internettap Nog bij Bits of Freedom: Nederlandse overheid broedt op eigen aftapschandaal […]

 26. Het snijvlak tussen privacy, gebruiksvriendelijkheid en het opslaan van gegevens | Usability.nl

  […] de Amerikaanse overheid luistert gretig mee met wat er op het internet voorbij komt en ook onze eigen overheid zou hier een handje van hebben. Met name dit laatste gegeven is reden om nog eens goed na te denken over de vraag: wat wil je […]

 27. Vijf vragen over de Nederlandse massale internettap « Bits of Freedom

  […] Nederlandse regering heeft al 17 miljoen geïnvesteerd om een afluistersysteem van een Israelisch bedrijf te kopen. Het is volstrekt onacceptabel dat ze […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.