• Menu

0 recente resultaten

Persbericht: Bits of Freedom eist einde gebruik PRISM door Nederlandse geheime diensten

De Nederlandse geheime diensten maken gebruik van het controversiële Amerikaanse afluisterprogramma PRISM, zo blijkt uit berichtgeving van De Telegraaf. De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom eist dat hieraan direct een einde komt en wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar deze praktijken.

“We zijn geschokt dat de Nederlandse veiligheidsdiensten ook toegang hadden tot dit digitale sleepnet dat de Amerikaanse overheid in het geheim heeft uitgerold over miljoenen onverdachte burgers”, zegt Simone Halink, surveillance-expert van Bits of Freedom. “We moeten precies weten wat hier gebeurt en willen dat de Minister zo snel mogelijk actie onderneemt om dit afluisterschandaal te stoppen.”

Volgens een AIVD-medewerker is de toegang tot gegevens van burgers en bedrijven voor de Nederlandse diensten al onbeperkt en slechts afhankelijk van het verkrijgen van interne toestemming. Nu blijkt dat de Nederlandse geheime diensten met één druk op de knop echter ook informatie uit PRISM kunnen trekken. Op deze manier krijgen de Nederlandse geheime diensten er dus een enorm aantal afluistermogelijkheden bij en omzeilen zij de wettelijke regels die op hen van toepassing zijn.

Afgelopen vrijdag maakte Ronald Plasterk, Minister van Binnenlandse Zaken, duidelijk dat het op grote schaal monitoren van onschuldige burgers onacceptabel is. Volgens de Minister is deze massale vorm van interceptie in strijd met onze grondrechten en is dit alleen toegestaan als dit gericht en gecontroleerd gebeurt. Bits of Freedom eist dan ook een einde aan het gebruik van dit massale afluistersysteem. Bovendien moet een uitgebreid onderzoek komen naar de onbeperkte en ongecontroleerde toegang tot gegevens voor Nederlandse diensten, via PRISM of vergelijkbare diensten in binnen- en buitenland.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag