Bits of Freedom: Dutch spooks must stop use of PRISM

Persbericht: Bits of Freedom eist einde gebruik PRISM door Nederlandse geheime diensten

Nederlandse overheid broedt op eigen aftapschandaal
DOSSIER: Geheime diensten

De Nederlandse geheime diensten maken gebruik van het controversiële Amerikaanse afluisterprogramma PRISM, zo blijkt uit berichtgeving van De Telegraaf. De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom eist dat hieraan direct een einde komt en wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar deze praktijken.

“We zijn geschokt dat de Nederlandse veiligheidsdiensten ook toegang hadden tot dit digitale sleepnet dat de Amerikaanse overheid in het geheim heeft uitgerold over miljoenen onverdachte burgers”, zegt Simone Halink, surveillance-expert van Bits of Freedom. “We moeten precies weten wat hier gebeurt en willen dat de Minister zo snel mogelijk actie onderneemt om dit afluisterschandaal te stoppen.”

Volgens een AIVD-medewerker is de toegang tot gegevens van burgers en bedrijven voor de Nederlandse diensten al onbeperkt en slechts afhankelijk van het verkrijgen van interne toestemming. Nu blijkt dat de Nederlandse geheime diensten met één druk op de knop echter ook informatie uit PRISM kunnen trekken. Op deze manier krijgen de Nederlandse geheime diensten er dus een enorm aantal afluistermogelijkheden bij en omzeilen zij de wettelijke regels die op hen van toepassing zijn.

Afgelopen vrijdag maakte Ronald Plasterk, Minister van Binnenlandse Zaken, duidelijk dat het op grote schaal monitoren van onschuldige burgers onacceptabel is. Volgens de Minister is deze massale vorm van interceptie in strijd met onze grondrechten en is dit alleen toegestaan als dit gericht en gecontroleerd gebeurt. Bits of Freedom eist dan ook een einde aan het gebruik van dit massale afluistersysteem. Bovendien moet een uitgebreid onderzoek komen naar de onbeperkte en ongecontroleerde toegang tot gegevens voor Nederlandse diensten, via PRISM of vergelijkbare diensten in binnen- en buitenland.

 1. CareForFreeSpeech

  Hulde, vertrouwen moet van twee kanten komen!

 2. Et

  Frankenstein is geboren. Er blijken heel veel mensen te zijn die stuk voor stuk maar kleine beetjes weten, eigen interpretaties hanteren. Stukje voor stukje is Frankenstein opgebouwd, miljoenen keer is toestemming gegeven. En nu is er shock. Iedereen blijkt te kunnen zijn of worden afgeluisterd, afgetapt. Door iedereen.

  Iemand met top level clearance die overal bij kon komen zit nu met toptoptop-level informatie in China. En zo zijn er 480.000 contractors, externen, met dezelfde bevoegdheden bij de NSA. Mensen met eigen ideeen, idealen, agenda’s. Controle blijkt een mythe.

  Het kwartje is nog niet helemaal gevallen. Geheime diensten, politieke partijen, bedrijven, organisaties: het zijn allemaal mythes. PR. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen met eigen ideeen, interpretaties, overtuigingen. En van schoonmaker tot president van de VS, allemaal kunnen we getapt zijn. Door iedereen. Mensen van wie je het niet vermoed kunnen gechanteerd worden. Onschuldigen kunnen op sinistere hitlists staan. Noord Korea kan over geavanceerde kennis beschikken. Een nieuwe wereld.

 3. Ben

  Frankenstein en Godzilla zijn geboren en gecombineerd tot 1 massief monster… Tijd om een halt toe te roepen aan dit monsterlijke gedrocht.

 4. bebob

  Is factchecken eventueel nog nodig? In het Telegraaf-artikel staat dat Nederland een “eigen PRISM” zou hebben. In dit stuk staat dat NL toegang zou hebben tot de Amerikaanse PRISM. Dat zijn toch wel heel verschillende zaken.
  Plus: hoe technologisch bewust is de bron van de Telegraaf? Het zou gaan om iemand die moslimextremisten zou monitoren. Hoe weet die nou van de ins en outs van interceptie? Ik bedoel: het lijkt me geen Edward Snowden te zijn…

  • Ben

   Je zou inmiddels toch moeten weten dat de Telegraaf ervan houdt te overdrijven… Ik neem aan dat het gaat over toegang tot PRISM en de plannen voor Symbolon.

  • bebob

   “ik neem aan…”

   Neem aan wat je wilt, maar a) dat is niet wat er staat, en b) op basis waarvan doe jij zelf een aanname?

 5. bebob

  Hehe, eindelijk een beter stukje tekst te vinden:

  http://webwereld.nl/beveiliging/78093-ams-ix-geen-aftap–wel-politiepoorten

 6. Dylan

  5 jaar geleden kon je als je even de privacy reglementen ging uitpluizen duidelijk lezen dat MS data verwerkt en op aanvraag beschikbaar maakt voor de overheidsdiensten.
  Dus het is niet iets nieuws alleen verder ontwikkeld.
  Raar dat mensen 5 jaar terug dit niet hebben aangekaart.

 7. Pasop!

  Dood Steve Jobs zeer waarschijnlijk te maken met Prism omdat hij weigerde er aan mee te werken. Na zijn dood was er geen probleem meer tussen NSA en Apple. Hmmmm interessant….

  Jobs dood = alvleesklierkanker
  Hugo Chávez = dikkedarmkanker
  Zijn er lijstjes hiervan te maken?

  Hoe zou dat dan gaan tussen de AIVD en de directeur van Cloud VSP ?

 8. Robin

  In nieuwsberichten wordt PRISM vaak omschreven als: een programma van de NSA om burgers af te luisteren. Deze omschrijving verbaast me elke keer, aangezien het lijkt over Amerikaanse “burgers” te gaan.
  Er wordt niet opgemerkt dat het gaat om een buitenlandse dienst voor “nationale veiligeid” die Nederlanders afluisterd. Er lijkt geen verontwaardiging of zelfs interesse in dit feit te zijn.

  Hoe kan dit al sinds 2007 gebeuren en nu gewoon doorgaan? Ik snap dat een politicus niet zonder bewijs over iets dergelijks begint, een man als Opstelten lijkt niet verbaast en het om wat voor reden dan ook wel prima te vinden. Het gebrek aan verontwaardiging in deze regering is beangstigend. Of is het normaal dat Amerika meer over jou weet dan je moeder? Wat voor een democratie is het wanneer er geheimen voor kiezers zijn?

 9. Jan

  Heb ik nu een kronkel in mijn geheugen of was de NSA ooit opgericht om wereldomvattend communicatie af te luisteren ? Waarom de ophef over PRISM. Is dat niet een deel van wat ze vanaf het begin al deden ? Treurig genoeg overigens….

 10. LSP onverenigbaar met mijn geheimhoudingsplicht - ARTSENBLOGS.nl

  […] bij kan komen, ookdaadwerkelijk controleren en dat de Europese veiligheidsdiensten waarschijnlijk hetzelfde doen. En wij gaan in Nederland juist op dit moment dus beginnen metelektronische uitwisseling van […]

 11. 4 documentaires (+ 1 bonus) over jouw privacy - #Listicle

  […] die ons leerde over PRISM en en de petabytes aan data die over ons wordt opgeslagen (ja, ook over ons hier in Nederland) en dat moest bekopen met een leven op de […]

 12. Hoog tij(d) voor een écht veilige haven « Bits of Freedom

  […] te kijken of er mogelijke oplossingen zijn. Wij waren ook uitgenodigd, want we onderzoeken al jaren de manier waarop de Verenigde Staten met de burgerrechten van Europese burgers om gaat. Wij gaven aan blij te zijn met de uitspraak van het Hof, maar dat er natuurlijk ook wel iets mee […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.