Opstelten grijpt overhaast naar hackbevoegdheid

TAFTA: een herhaling van zetten?

23 mei: Bits of Freedom filmavond!
DOSSIER: Platformen

Bijna 10 maanden nadat ACTA met overweldigende meerderheid is weggestemd, is er een nieuw verdrag in aankomst: TAFTA. Op 25 april 2013 is er door de handelscommissie van het Europees Parlement gestemd over het mandaat dat de Europese Commissie namens de Europese Unie krijgt om met de Verenigde Staten te onderhandelen. Het resultaat?

Slecht nieuws. Het bilaterale verdrag zal waarschijnlijk bepalingen bevatten over intellectueel eigendom. Onze oproep om geen bepalingen over intellectueel eigendom op te nemen heeft helaas vooralsnog niet tot het gewenste resultaat geleid.

Mandaat

INTA, de handelcommissie van het Europees Parlement, heeft in de voorbereiding op de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten aankomende zomer het mandaat voor de Europese Commissie vastgesteld. Dit mandaat geeft aan welke ruimte de Europese Commissie heeft om te onderhandelen met de Verenigde Staten. Op dit mandaat is een amendement aangenomen dat de opname van bepalingen over intellectueel eigendom in TAFTA aanmoedigt. Het probleem is dat we niet meer, maar juist minder bescherming van intellectueel eigendom nodig hebben. Dat is ook de belangrijkste reden waarom ACTA onder massaal protest is weggestemd.

Het nieuws dat vorige week het mandaat is verleend om dergelijke bepalingen op te nemen is daarom teleurstellend en een reden tot zorg.

Vervolg

Gelukkig wil dit natuurlijk niet zeggen dat ook daadwerkelijk bepalingen over intellectueel eigendom opgenomen worden, laat staan goedgekeurd. Bovendien bleek dat de Nederlandse regering tegenstander van ACTA-achtige verdragen is. In de komende tijd houden we de ontwikkelingen nauw in de gaten en zullen we indien nodig actie ondernemen. We komen erop terug!

 1. Ben

  … En daar gaan we weer. Hoeveel zijn die lui betaald door Brein etc? Moet een boel zijn als ze het weer proberen.

 2. Jan

  Maakt niet uit hoeveel keer de bevolking hiertegen in verweer komt. Als het deze keer wordt afgeschoten, dan wordt het vlak daarna weer geprobeerd. Net zolang tot alle tegenstanders murw zijn en tegenstand opgeven. Tegenstanders van dit voorstel hebben nog andere dingen te doen naast protesteren hier tegen in tegenstelling tot de mensen die betaald worden om dit er door heen proberen te drukken, die worden betaald om dit soort werk te doen.
  Het pricipe is hetzelfde als een DDOS aanval. Zonder regels die ervoor zorgen dat een bepaald topic maar een keer in de X aantal jaren kan worden besproken, zal de aanvaller uit eindelijk de boel platleggen.

 3. Hoe grote multinationals EU-burgers er met TTIP opnieuw in proberen te luizen | Sargasso

  […] is de slim gekozen nieuwe naam voor TAFTA, de opvolger van ACTA. In plaats van agreement wordt het verdrag nu een partnership tussen de EU en […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.