Regering houdt woord over TAFTA

Data-Excel-Super-Spreadsheet-T-Mobile-Bingo! – Datadagboek #7

Dutch provider first to publish transparency report
DOSSIER: Platformen

Vandaag een ouderwets raad het plaatje met post van T-Mobile: een geweldige tabel met nummertjes zonder verdere uitleg! Samen komen we daar wel uit, toch? Na wat puzzelen met de andere boffers op kantoor (en nadat we de meningsverschillen hadden beslecht met een potje pingpong) hebben we al een paar dingen kunnen vaststellen. De derde, vierde en twaalfde kolom bevatten direct herleidbare informatie en die heb ik dus geblurred.

Verder zijn sommige zaken direct duidelijk, zoals de data en tijden. Maar er blijft genoeg te raden over. Wie kan ons helpen duidelijk te krijgen wat welke velden betekenen? En belangrijker: welke privacygevoelige informatie (zoals locatie) kun je daaruit afleiden? Kun jij aanwijzen waar ik was op 12 maart 2012 om 15:00 uur?

t-mobile-preview
klik op het plaatje voor een vergroting

Ik heb trouwens slechts tien dagen aan verkeersgegevens ontvangen terwijl ik om een heel jaar had gevraagd. T-Mobile heeft niet de moeite genomen om uit te leggen waarom ze niet gelijk alles geprint hebben… dus:

wordt vervolgd

– Lees hier vorige afleveringen

Douwe is sinds 2009 vrijwilliger voor Bits of Freedom. In 2013 zal hij twee-wekelijks een blog schrijven zijn dataverzoeken. Achtergrond en andere zaken kan je lezen op z’n blog: http://dosch.it

 1. Roderic

  Kolom 1 lijkt me recordnummer. Mist dan ook een aantal records.
  Kolom3 is de IMSI (int. Mobile Subscriber Identifier). 204 is NL, 16 is T-Mobile.
  Laatste kolom vermoedelijk aantal bytes.

 2. Sebastiaan

  De laatste kolom lijkt me een aantal bytes (up/down of bij elkaar) gezien de schommelingen. Kolom 5 (internet/freeinternet) geeft misschien een APN weer, geen idee waarom dat twee verschillende zou kunnen zijn.

  Tussen kolom 6 en 7 zit een correlatie: bij een bepaald nummer in kolom 7 hoort altijd 155 of 705 in kolom 6. Kolom 7 ziet eruit als cell IDs, misschien zijn kolom 6 sitenummers oid. Ik gok in ieder geval dat dat de kolommen zijn die iets zeggen over je locatie.

  Op http://janus.liebregts.nl/cellid/ staat een (incomplete) lijst met cell IDs. 10137 komt overeen met Amsterdam Raadhuisstraat, de rest kan ik niet vinden.

 3. Maaike

  Zijn kolom 5 en 6 misschien upload- en downloadsnelheid?

 4. Fabian

  Je derde kolom lijkt je IMSI nummer te zijn. 204 is de code voor Nederland en 16 voor T-mobile, dus dat zou aardig kloppen.

  Geen idee wat Internet/FreeInternet, of 155/705 moet voorstellen.

  Uit je IMEI blijkt in ieder geval dat je een iPhone 4S gebruikt 😉

  • Douwe Schmidt

   iPhone 4S is correct.
   Volgens mij gaat dat internet/free internet over of ik data van binnen m’n bundel gebruik. Het is steeds dezelfde hoeveelheid en tijd. Oftewel er wordt geregistreerd dat ik ‘Internet’ gebruik en vervolgens dat dit uit het onderdeel ‘Free Internet’ moet komen van m’n bundel.

 5. Arnout

  Kolom 6 zou het cell ID kunnen zijn. 155 en 705 bevinden zich volgens de info op dump.opencellid.org in Amsterdam.

 6. Arnout

  Bij nader inzien denk ik dat kolom 6 de zgn. Location Area Code (LAC) is, en kolom 7 de cell ID.
  Zie ook http://www.minigps.net/map.html, al mag je daar (blijkbaar…) maar een paar requests doen voor ze je IP (tijdelijk, hoop ik) blocken.

 7. Anoniempje

  Het lijkt er dus op dat je een onvolledige dump hebt gekregen. De sheet laat geen enkele downverkeer zien. Je connection is de hele tijd ‘data upstream’.

  Ik zou denken dat Kolom 1 een session teller is en dat de ontbrekende cijfers uit de reeks je down sessions zijn.

  Kolom 7 kan de throughput zijn.

  Al in al, bijzonder interessante gegevens. Heb je ook je verkeersgegevens ontvangen?

  • Douwe Schmidt

   Nop, dit was alles…. ik ga er achteraan om de rest te krijgen!

   En inderdaad: alleen downstream is wel wat bizar… zeker aangezien ik toch elke maand wel weer over m’n datalimiet heenzit…

 8. Anoniem

  Mogelij dat FreeInternet een deel van het verkeer is dat vrijgesteld is.
  Denk aan een abonnements vorm waain bepaalde content vrij beschikbaar is. (bv. Sizz met RTL access).
  Mogelijk ook OTA updates, of overhead verkeer [ DNS requests ].

 9. De NSA en de EU hebben wat ik wil « Bits of Freedom

  […] maar je mag tien dagen uitkiezen.’ Onder protest ben ik daarmee akkoord gegaan en ondanks de beperkte set gegevens, is het resultaat een eye-opener. Als je op deze link klikt zie je het resultaat van één […]

 10. De NSA heeft wat ik wil | dosch

  […] tien dagen uitkiezen.’ Onder protest ben ik daarmee akkoord gegaan en ondanks de beperkte verzameling gegevens, is het resultaat een eye-opener. Met Google Maps kun je het resultaat zien van één […]

 11. De NSA heeft wat ik wil - dosch

  […] tien dagen uitkiezen.’ Onder protest ben ik daarmee akkoord gegaan en ondanks de beperkte verzameling gegevens, is het resultaat een eye-opener. Met Google Maps kun je het resultaat zien van één […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.