Regering houdt woord over TAFTA

Na het massale protest tegen het ACTA-verdrag besloot het vorige kabinet het verdrag niet te steunen. Ook verdragen met vergelijkbare bepalingen zouden voortaan niet meer op goedkeuring van de regering kunnen rekenen. Maar intussen is er een nieuw kabinet, met nieuwe plannen. En er is een nieuw verdrag in de maak. Houdt de regering zich aan haar belofte?

Gelukkig wel! Nadat in september 2012 Minister Verhagen en staatssecretaris Teeven in reactie op onze open brief aangaven dat de invoering van ACTA- en vergelijkbare bepalingen niet door de regering ondersteund zullen worden, heeft Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking nu ook aangegeven niets te zien in dergelijke bepalingen in het aankomende zomer te onderhandelen handelsverdrag TAFTA.

Het Transatlantic Free Trade Agreement (TAFTA), of ook wel Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), zou een nieuw vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa moeten worden. Zoals we eerder berichtten leidt dit verdrag mogelijk tot slechtere privacybescherming. Maar daarnaast kan ook hier auteursrecht verder worden vastgelegd.

Daarom hebben we kort geleden met een brede coalitie van digitale burgerrechtenorganisaties en gezondheidsorganisaties opgeroepen tot de verwijdering van bepalingen over intellectuele eigendomsrechten uit het verdrag. Nu blijkt uit de antwoorden die Minister Ploumen heeft gegeven als reactie op bezorgde parlementsleden, dat ACTA-achtige bepalingen ook van de huidige regering geen steun zullen krijgen.

Deze lijn van het beleid is daarmee positief nieuws voor de ontwikkelingen rond TAFTA. De onderhandelingen moeten nog starten, maar we zullen ze vanzelfsprekend op de voet volgen en waar nodig actie ondernemen.

We houden je op de hoogte!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.