Voorstel massale internettap komt in najaar

Facebooks real name policy: Duits CBP verliest strijd privacy Duitse gebruikers

Stapels datapost – Datadagboek #3

Sinds vanmorgen ben ik aan het werk in Brussel. Aanstaande woensdag gaat de commissie Industrie, onderzoek en Energie (ITRE) namelijk stemmen over de nieuwe Europese privacyregels. Vrijdag werd bekend dat een Duitse privacytoezichthouder niks kan inbrengen tegen Facebooks real-name policy, omdat Facebooks Europese hoofdkantoor in Ierland zit. Hoog tijd dus om politici te overtuigen van het belang van betere regels.

Toen Facebook in december haar real name policy aankondigde, verklaarde de Duitse privacytoezichthouder in deelstaat Schleswig Holstein (Unäbhangiges Landeszentrum für Datengeschutz, hierna ULD) dat dat beleid in strijd was met Duits recht. Het verplicht gebruik van ‘echte namen’ en het verbod op het gebruik van pseudoniemen vormt een inbreuk op een bepaling in de Duitse telecommunicatiewet, die speciaal is ontworpen om het recht op vrije meningsuiting op het internet te beschermen. Het ULD sommeerde Facebook daarom om haar real name policy terug te draaien.

Facebook was dat duidelijk niet van plan en kondigde aan alles te zullen doen om de beslissing van tafel te krijgen. En dat lijkt te zijn gelukt. In een kort geding heeft de Duitse rechter geoordeeld dat Facebook niet aan de uitspraak van de Duitse privacywaakhond hoeft te voldoen omdat Facebooks Europese hoofdkantoor in Ierland zit. Eh?

Facebook hoeft alleen te voldoen aan de privacyregels die in Ierland gelden – ook al overtreedt ze met haar beleid de Duitse wet. Dit is een direct gevolg van het feit dat de Europese privacyregels nu nog bepalen dat de privacywetgeving van het land waar een bedrijf (kort gezegd) haar hoofdvestiging heeft, geldt. Dat is slecht nieuws voor internetters, omdat veel grote IT bedrijven (Google, Microsoft en dus Facebook) hun hoofdkantoor in Ierland hebben, waar de belasting laag is en waar de privacywaakhond niet al te hard blaft.

Help ons dit beter te regelen! 

De nieuwe Europese privacyregels willen daar verandering inbrengen, en dat is een goede zaak. Op die manier hoeven Duitse burgers geen inbreuken op het recht van hun deelstaat meer te dulden, en zijn Europese burgers niet langer overgeleverd aan het beleid van bedrijven die gevestigd zijn in lidstaten waar de regelgeving nogal losjes wordt geïnterpreteerd en gehandhaafd.

Nog niet alle politici zijn overtuigd van de noodzaak van deze update. De strengere regels leiden namelijk tot beperkingen voor het bedrijfsleven dat er ook in Brussel alles aan doet om de nieuwe regels naar hun hand te zetten. Maar zoals we laatst op Twitter al schreven, er zijn nog altijd meer internetters dan IT-bedrijven. Daarom gaan wij dus naar Brussel. En kunnen we dit winnen!

Wil je je stem laten horen? Ga dan naar privacycampaign.eu, check hoe ver de invloed van IT bedrijven gaat op Lobbyplag of gebruik ons gratis telefoonnummer om politici te bellen en te overtuigen van jouw privacybelang. Met vragen kun je altijd contact opnemen met Bits of Freedom.

 1. Sjoerd Hartman

  Want dat is echt belangrijk!

  Anoniem FBén…

 2. Simon B.

  Het gaat niet om het anoniem Facebooken, maar om het feit dat websites zich op dit moment blijkbaar niet aan de wet hoeven te houden omdat het hoofdkantoor ergens anders zit.
  Met zulke regels zouden bedrijven een soort eigen Sealand kunnen creëren waar totaal geen privacyregels gelden en waarvandaan ze al onze gegevens kunnen verzamelen en verkopen

 3. Valerie V.

  Notably, it seems like Facebook does not comply with the Dutch law as well. For instance, Article 14 PDPA:
  “Personal data shall not be kept in a form which allows the data subject to be identified for any longer than is necessary for achieving the purposes for which they were collected or subsequently processed.” The thing is that if you delete your account, Fb will stil keep your photos, friends, interests etc (in case you want to come back). There is also an option of non-recovery deactivation. However in this case the user must do some extra work 🙂

 4. Sjoerd Hartman

  Alsof iets of iemand zich op die manier aan de wet moet houden, buitenlandse wet dus. Wie draait wat nou eigenlijk om hier?? Niemand hoeft zich toch zeker aan buitenlandse wetten te houden!!

  Ik vind dat privacy-ding in deze maar ondergeschikt
  hoor. Ga je toch lekker niet facebooken, ga je toch
  iets-anders-sen. Is het niet gewoon een gevalletje:
  “ik wil daar wel aan mee doen, maar alleen op mijn
  manier”. Doe dan gewoon lekker niet mee.

  Daarbij bestaat die Sealand volgens mij al lang, dat
  heet internet, waar die regels dus wel zijn maar
  niet gelden, ze zijn niet absoluut zeg maar. Zoals het artikel het zelf mooi zegt: “waar de regelgeving nogal losjes wordt geïnterpreteerd en gehandhaafd”. Of:
  “…waarvandaan ze al onze gegevens kunnen verzamelen en verkopen.” Beetje naief om te denken dat daar uberhaupt een Sealand voor nodig is.

  Ik ben zelf tegen alle webidentificatie die niet direct met financiele digitale handelingen gepaard gaat, maar anoniem FB’en?

  Het grootste probleem voor mij is die eeuwige gang naar Brussel, dat is wat me ook deed bewegen een minder positieve reactie te plaatsen, die eerste zin.
  Anders had ik me alleen afgevraagt of hier nou gestreden lijkt te worden om voor meer vrijheid op internet of minder vrijheid in het leven…

  Andere regels, betere regels, nieuwe regels, allemaal synoniem voor meer regels en des te meer regels, des
  te minder vrijheid, voor wie en in dit geval ook wat dan ook. Waar houd het dan op?? Als dit maar hoog genoeg gaat worden er nog internationale grenzen in het internet aangebracht door middel van een soort fire-walls die ervoor zorgen dat je voortaan alleen nog kan internetten met plekken waar de wet gelijk is aan de wet van de locatie waarvandaan je internet.

  Zoals het er staat lijkt het dan ook alsof jullie willen dat de Duitse wet ook in Ierland gaat gelden, want wat je eigenlijk wil, als ik het goed begrijp, is dat Facebook zich aan de Duitse wet moet houden, een ‘Iers’ bedrijf, moet zich dan in Ierland aan die Duitse wet gaan houden??? HA! Dat wilden de Duitsers in 40-45 ook. (*Ach, een beetje onder de gordel, maar ik laat hem toch staan ;-))

  Niemand is toch verplicht om te facebooken?? Toch ook in de Duitse deelstaat niet?!?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.