• Menu

0 recente resultaten

PvdA draait weer terug. Downloadverbod nu tóch van de baan?

Tijdens het parlementair debat over auteursrecht op 22 november maakte de PvdA een opmerkelijke draai: ze leek opeens voorstander van het downloadverbod. Maar op 4 december trok de PvdA dat in: “we zijn en blijven tegen een downloadverbod” schrijft kamerlid Jeroen Recourt op de blog van de PvdA.

De PvdA heeft blijkbaar de afgelopen weken veel kritiek gekregen op haar nieuwe standpunt. Ze zette daarmee immers de deur open voor het downloadverbod. En staatssecretaris Teeven maakte daarvan dankbaar gebruik (lees hier meer over die opmerkelijke wending). Op de partijwebsite corrigeert kamerlid Jeroen Recourt van de PvdA nu “wat onduidelijkheid”:

“In de discussie hierover heb ik staatssecretaris Teeven gevraagd een werkbare en van technologische ontwikkelingen onafhankelijke oplossing te vinden om illegale handel tegen te gaan zonder de internet vrijheid van particulieren ook maar iets te beperken. Een downloadverbod is dan ook onbespreekbaar voor de Partij van de Arbeid. De zogenaamde thuiskopie-exceptie, die vrij downloaden voor particulieren mogelijk maak, moet blijven zoals die is. De handel valt niet onder deze regels en kent nu al een verbod.”

En om alle misverstanden weg te nemen maakt de PvdA duidelijk: ze is tegen een downloadverbod:

“Wij willen niet het risico lopen een deur op een kier te zetten die wij helemaal dicht willen houden: internetvrijheid voor iedere burger. Daarom hebben we besloten om een voorstel van Teeven nooit te steunen als dat het recht op downloaden op wat voor manier dan ook beperkt. Wat mag blijft mogen, wat niet mag blijft niet mogen. We steunen hem namelijk wel in zijn streven van de thuiskopieheffing af te komen, maar we verkiezen nog altijd liever het onmogelijke systeem van de thuiskopieheffing dan een beperking van het (in de exceptie neergelegde) recht om te mogen downloaden.”

We zijn blij dat de PvdA hier duidelijkheid over schept en we zullen haar stemgedrag de komende tijd kritisch blijven volgen.

Ondertussen zie je de PvdA – en de meeste andere partijen – nog steeds worstelen met de vraag: wat dan wel? Wat ons betreft: geen repressie, maar de discussie moet gaan over betaalmodellen die zorgen dat zoveel mogelijk fans kunnen genieten van entertainment, terwijl kunstenaars het geld verdienen waar ze recht op hebben. En er zijn genoeg serieuze modellen (lees hier meer). We hopen dat het volgende debat daarover gaat.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag