Opsporing kan heel goed zonder bewaarplicht

Hackplannen Opstelten: durf te vragen

PvdA draait weer terug. Downloadverbod nu tóch van de baan?

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer Commissie voor Veiligheid en Justitie over de hackplannen van minister Opstelten. Die plannen kennen grote risico’s en roepen veel vragen op. Het is dan ook belangrijk dat de minister tijdens het debat flink aan de tand wordt gevoeld. In een open brief aan de Commissieleden leveren we daarvoor munitie aan.

In onze brief beschrijven we, net als in ons eerdere blog, dat de hackplannen van de minister leiden tot een disproportionele inperking van de privacy en dat zijn plannen onaanvaardbare gevolgen hebben voor de online veiligheid van Nederlandse internetters. Bovendien leidt de inzet van een hackbevoegdheid tot een schending van de soevereiniteit van andere landen. Reden genoeg dus om de plannen te staken.

Bovendien roepen de plannen van de minister een aantal belangrijke vragen op:

Noodzaak en proportionaliteit van het voorstel

De minister beschrijft weliswaar aan een aantal problemen bij de opsporing, maar het eigenlijke ‘cybercrime’-probleem wordt door hem nauwelijks toegelicht. Dat probleem is er ongetwijfeld, maar je kan pas goed beoordelen of een voorstel een goed idee is, als je weet wat het probleem precies is. Wij vragen ons daarom af:

Wat is het precieze probleem dat de minister wil bestrijden? Hoe gaan de voorgestelde maatregelen die problemen oplossen? Zijn die maatregelen wel noodzakelijk? En zijn er geen alternatieve – minder ingrijpende – middelen voorhanden?

Verder valt op dat de bevoegdheden van de minister zich richten op het bestrijden van strafbare feiten nádat deze hebben plaatsgevonden. In cybersecurity liggen preventieve maatregelen in veel gevallen echter meer voor de hand. Dus:

Waaruit blijkt dat de voorgestelde bevoegdheden, die reactief van aard zijn, effectiever zijn dan preventieve maatregelen gericht op het verbeteren van kennis en capaciteit op het gebied van cybersecurity?

Cybersecurityrisico’s

Als de politie bij computers moet kunnen inbreken, heeft ze er belang bij dat die systemen kwetsbaar blijven. De politie kan immers slechts inbreken bij systemen die onvoldoende beveiligd zijn. We vragen ons daarom af:

Als overheden op de hoogte zijn van het bestaan van kwetsbaarheden in computers, zijn er dan situaties denkbaar waarin zij die kennis geheim moeten houden omwille van de opsporing? Hoe verhoudt dat zich tot de ambitie van de regering  om de Nederlandse informatiesamenleving via overheidsorganisaties zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) te beschermen?

Bovendien stuit de inzet van een hackbevoegdheid op praktische bezwaren. Zo blijkt uit onderzoek van de hackersvereniging Chaos Computer Club dat heimelijk door de politie geïnstalleerde afluistersoftware makkelijk te hacken was – via het internet. Een terechte vraag is dan ook:

Hoe gaat de minister voorkomen dat spyware wordt overgenomen door kwaadwillenden?

World Wild West

En de rest van de wereld? Ook die is ernstig bezorgd. Want als Nederland in het buitenland gaat hacken, dan zullen andere landen precies hetzelfde doen. Dat leidt tot een wapenwedloop tussen overheden waar burgers wereldwijd het slachtoffer van zullen zijn. In een brief aan aan de minister luiden ruim 40 internationale organisaties en veiligheidsexperts daarom de alarmbel en vragen de minister zijn plannen in te trekken.

Wat is de reactie van de minister op de brief van de internationale gemeenschap?

In onze brief lees je deze én andere vragen. Wie gaat ze stellen tijdens het debat?

 

 1. Hackblok

  Zat ik net nog stiekem in de pc van OpStelten te neuzen…..Zo te zien valt hij op pikante dames….

 2. Rare_Bobcat

  Waar kan een Security probleem ontstaan ?
  Overal waar data (gegevens) van de een plek verplaats kan worden en weer worden vervangen door andere data (gegevens).
  Je kunt ze dan immers altijd weer vervangen door verkeerde data (gegevens).

  The humansystem (brain).

  Het ggnet is geprivatiseerd en het geld halen ze binnen door de buitendienst wat voor hun het goedkoopste is.
  Zo ging een coke dealer naar het ggnet en vertelde dat hij helemaal alleen was en of ze iemand langs sturen om te praten en gaat wat huilen.
  Het ggnet maakt dan een zo verschrikelijk erg zielig profiel van iemand dat hij daardoor totaal geisoleerd wordt en er niet onderuit kan komen.
  Ze verdienen dan het meeste geld en kun steeds weer iemand blijven langs sturen die niks doet.
  Dat doet hij natuurlijk met een rede.
  Even door een klein meisje aan de politie laten vertellen en dat haalt het profiel op.
  En vanaf die tijd greep hij gewoon iemand in een winkelstraat bij strot en kneep hem zolang tot ze blauw waren.
  En politie staat er gewoon bij te kijken en snappen er donder van hij aan doen is want volgens het profiel kan hij zoiets helemaal niet is er helemaal toe in staat en lopen dan gewoon weer door.

  Nu komt de politie op je pc naar je toe deze winter, hoera.
  Wat zullen we ze eens gaat vertellen de enigste grens is de creativiteit en fantatasie.

  Een terrorist spijkert je kind in lose onderdelen aan de voordeur vast en roep op het internet eens zielig ach ach die terroristen toch.
  Een politie kan getuigen dat hij dat niet kan zijn geweest omdat die informatie zelf van zijn pc hebben gehaalt.

  Het mooiste voor iemand die echt slecht wil doen is juist een omgeving waar politie en overheid met name controle op uitvoerd.
  Ze sturen hem dan de goede richting uit omdat hij daardoor precies weet wat hij wel kan en wat hij niet kan.

  En dit is nog maar een heel klein stukje van de problemen die ze al hebben.
  En creeren zelf de voedingsbodem.

 3. [Dutch] Reactie op Wetsvoorstel computercriminaliteit III | Matthijs R. Koot's notebook

  […] last but not least, zoals Bits of Freedom zich afvraagt: “Als overheden op de hoogte zijn van het bestaan van kwetsbaarheden in computers, zijn er […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.