Volgende week donateursweek: hoe kun je helpen?

Opsporing kan heel goed zonder bewaarplicht

Hackplannen Opstelten: durf te vragen

Naar aanleiding van de enorme brand bij Vodafone constateert het ministerie van Economische Zaken nu dat de politie gemakkelijk zonder de bewaarplicht kan. Er is dan ook slechts één conclusie mogelijk: afschaffen.

Waarom was het ook al weer nodig om al het communicatiegedrag van vrijwel alle Nederlanders tot een jaar lang te bewaren? Een citaat uit de Memorie van Toelichting uit 2006:

“De bewaarplicht beoogt te garanderen dat de te bewaren gegevens beschikbaar zijn voor het onderzoeken, opsporen en vervolgen van ernstige misdrijven.”

Deze zomer nog schreven we in een brief aan het ministerie van Veiligheid en Justitie dat duidelijk is dat “de Nederlandse regering op geen enkele wijze heeft kunnen onderbouwen dat de bewaarplicht een significante en herleidbare bijdrage levert aan de bestrijding van de ernstige criminaliteit.”

Bij de enorme brand bij Vodafone eerder dit jaar blijken al die gegevens in rook te zijn opgegaan. Maar, zegt het Agentschap Telecom in de samenvatting van haar onderzoek naar die brand:

Tijdens het onderzoek is duidelijk geworden dat de database voor de verkeersgegevens en de back-up daarvan in dezelfde ruimte stonden. Deze beide installaties zijn door rook- en waterschade verloren gegaan. Hierdoor is Vodafone niet in staat gebleken alle benodigde verkeers- en locatiegegevens te verstrekken over de wettelijk vereiste periode van twaalf maanden voorafgaand aan de brand. […] Navraag bij politie en Openbaar Ministerie heeft naar voren gebracht dat dit geen grote problemen bij hen heeft opgeleverd.

De overheid zegt dus: de politie kan haar werk goed doen zonder dat alle Nederlanders bij voorbaat als verdachte worden gezien. Er kan dus maar een conclusie zijn: afschaffen die bewaarplicht.

  1. Adriaan

    Goede manier om het zo aan te vliegen. Zeker gezien vanuit de gebruikelijke “function creep”. Als het niet bijdraagt aan de originele intentie is het blijkbaar nutteloos. En voor argumenten als “misschien dat het wel net voor die ene persoon helpt” kan je de vraag stellen of dat alle moeite waard is.

  2. Bewaarplicht is écht niet nodig « Bits of Freedom

    […] bewaarplicht­database in rook zag opgaan leverde dat voor de politie en het Openbaar Ministerie “geen grote problemen op”. Dat is opmerkelijk, want Vodafone heeft een kwart van de markt in handen. Dat betekent dat de […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.