PvdA draait weer terug. Downloadverbod nu tóch van de baan?

Ondertussen in Brussel: Bits of Freedom strikes again

Operatie Opstelten: mission accomplished

Gisteren hebben we weer een bezoek aan Brussel gebracht om te pleiten voor jouw privacy. Deze keer woonden we ook een hoorzitting bij van de grootste fractie uit het Europees Parlement, de European People’s Party (EPP).  Een klein verslag.

Achtergrondinfo: de EPP lijkt privacy tot nu toe minder belangrijk te vinden en vooral de lijn van lobbyisten van bedrijven te volgen. Een lid van het EPP maakte dat pijnlijk duidelijk in zijn presentatie: het fundamentele recht op privacy mag volgens hem geen inbreuk maken op zakelijke belangen. Hij besprak de bedrijfsmodellen van profileringsbedrijven en waarschuwde dat deze bedrijven door betere privacywetgeving misschien hun manier van zakendoen moeten aanpassen. Pardon?

Deze gewaardeerde volksvertegenwoordiger negeert dat de bescherming van privacy van burgers een fundamenteel recht is. We zijn dol op nieuwe diensten. Daarom streden we ook voor netneutraliteit, en bepleiten we nieuwe verdienmodellen voor de contentindustrie. Maar je persoonsgegevens zijn meer dan een verzameling bits en bytes om geld mee te verdienen.

Jouw zoekgeschiedenis, jouw e-mails, jouw voorkeuren en interesses behoren maar toe aan één persoon: jij. Jij hebt het recht om daar controle over uit te oefenen, en wanneer bedrijven of overheden daar gebruik van willen maken, mogen ze dat alleen maar doen onder strikte voorwaarden. Niet andersom.

Daarom hebben wij samen met onze Europese koepelorganisatie EDRi tijdens de hoorzitting de rechten van gebruikers onder de aandacht gebracht. Gelukkig zijn er parlementariërs die wel aandacht hebben voor jouw privacy. Amelia Andersdotter van de Zweedse Piratenpartij is daar één van.

Je kunt haar verklaring van vorige week over de nieuwe privacyregels hier terugluisteren. En wij doen ondertussen ons best om meer parlementariërs te overtuigen van het belang van de bescherming van jouw privacy en houden het stemgedrag van parlementsleden scherp in de gaten.

 

  1. Ben

    “Achtergrondinfo: de EPP lijkt privacy tot nu toe minder belangrijk te vinden en vooral de lijn van lobbyisten van bedrijven te volgen. Een lid van het EPP maakte dat pijnlijk duidelijk in zijn presentatie: het fundamentele recht op privacy mag volgens hem geen inbreuk maken op zakelijke belangen. Hij besprak de bedrijfsmodellen van profileringsbedrijven en waarschuwde dat deze bedrijven door betere privacywetgeving misschien hun manier van zakendoen moeten aanpassen.”

    *Slaat met hoofd tegen de muur* *Weet even geen woorden te bedenken*

  2. wunjo

    -“bedrijfsmodellen van profileringsbedrijven en waarschuwde dat deze bedrijven door betere privacywetgeving misschien hun manier van zakendoen moeten aanpassen”-
    Dit verwonderd mij niet, de EU is een economische unie, gebaseerd op het handelsrecht wat voortvloeit uit de maritieme wetgeving. Dit is ooit ingevoerd om zeerovers als de V.O.C. te legaliseren. De nazaten van de echte piraten zijn dus EPP en consorten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.