• Menu

0 recente resultaten

Operatie Opstelten: mission accomplished

We hadden een belangrijke brief voor minister Opstelten. Een brief waarin ruim 40 internationale burgerrechtenorganisaties en veiligheidsexperts de minister vragen zijn hackvoorstel in te trekken. En omdat we graag zeker wilden weten dat Opstelten deze brief  zou ontvangen, besloten we hem hoogstpersoonlijk af te leveren. Maar hoe tref je een minister zonder dat daar een strenge Haagse beveiliging of een leger perswoordvoerders tussen zit? Simpel: op een bedrijventerrein in Nootdorp.

Een waardevolle bron, een persbericht van het ministerie van V&J, wist ons namelijk te vertellen dat Opstelten op 3 december aanwezig zou zijn op een persconferentie over koperdiefstal in Nootdorp. Dus sprongen Simone en Tim, gewapend met de brief en een fotocamera, in de trein richting Den Haag.

De persconferentie zou plaatsvinden bij een metaalhandel op een bedrijventerrein in Nootdorp. Hoewel we van een vriendelijke beveiliger zo door mochten lopen naar binnen (de woorden “We komen voor Opstelten” waren genoeg), besloten we de koffie en de aanwezige pers links te laten liggen en de minister buiten op het parkeerterrein op te wachten.

En gelukkig werd ons wachten snel beloond: na 10 minuten koukleumen reed de chauffeur van de minister het parkeerterrein op. We wisten Opstelten ergens tussen auto en deur te onderscheppen en overhandigden hem de brief. En blijkbaar was de minister in een goede bui, want hij nam ruim de tijd voor een vriendelijk praatje. Kort samengevat ging dat ongeveer zo:

Simone: “Wij zijn van Bits of Freedom…”
Opstelten: “Ja ik ken jullie. Ik heb vorig jaar een Big Brother Award van u ontvangen”
Simone: “Ik wil u graag deze brief overhandigen waarin een internationale coalitie zegt zich ernstig zorgen te maken over uw plannen en vraagt om de plannen in te trekken.”
Opstelten: “Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, het zijn hele goede plannen.”
Simone: “Bent u het dan niet eens met de bezwaren die er tegen de plannen zijn?”
Opstelten: “Wacht u eerst maar eens het uitgewerkte voorstel af.”

Jammer, maar we hadden eerlijk gezegd geen andere reactie verwacht.

Overigens kwam ook ons cybersecuritybeleid van de toekomst nog ter sprake: de minister had het gelezen en vond het “zeer constructief”. We gaan dan ook met veel interesse het kamerdebat over cybersecurity van donderdag 6 december volgen. Daar wordt namelijk gesproken over verschillende cybersecurity-onderwerpen, waaronder de hackplannen van Opstelten. Gezien het nationale en internationale verzet, verwachten we dat Kamerleden Opstelten aan een kritisch vragenvuur zullen onderwerpen. We zijn benieuwd hoe hij zich daar doorheen slaat. Hij kan in ieder geval niet ontkennen dat hij onze brief heeft ontvangen:

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag