Ondertussen in Brussel: Bits of Freedom strikes again

Operatie Opstelten: mission accomplished

Facebook update: stem ook tegen de nieuwe privacyvoorwaarden

We hadden een belangrijke brief voor minister Opstelten. Een brief waarin ruim 40 internationale burgerrechtenorganisaties en veiligheidsexperts de minister vragen zijn hackvoorstel in te trekken. En omdat we graag zeker wilden weten dat Opstelten deze brief  zou ontvangen, besloten we hem hoogstpersoonlijk af te leveren. Maar hoe tref je een minister zonder dat daar een strenge Haagse beveiliging of een leger perswoordvoerders tussen zit? Simpel: op een bedrijventerrein in Nootdorp.

Een waardevolle bron, een persbericht van het ministerie van V&J, wist ons namelijk te vertellen dat Opstelten op 3 december aanwezig zou zijn op een persconferentie over koperdiefstal in Nootdorp. Dus sprongen Simone en Tim, gewapend met de brief en een fotocamera, in de trein richting Den Haag.

De persconferentie zou plaatsvinden bij een metaalhandel op een bedrijventerrein in Nootdorp. Hoewel we van een vriendelijke beveiliger zo door mochten lopen naar binnen (de woorden “We komen voor Opstelten” waren genoeg), besloten we de koffie en de aanwezige pers links te laten liggen en de minister buiten op het parkeerterrein op te wachten.

En gelukkig werd ons wachten snel beloond: na 10 minuten koukleumen reed de chauffeur van de minister het parkeerterrein op. We wisten Opstelten ergens tussen auto en deur te onderscheppen en overhandigden hem de brief. En blijkbaar was de minister in een goede bui, want hij nam ruim de tijd voor een vriendelijk praatje. Kort samengevat ging dat ongeveer zo:

Simone: “Wij zijn van Bits of Freedom…”
Opstelten: “Ja ik ken jullie. Ik heb vorig jaar een Big Brother Award van u ontvangen”
Simone: “Ik wil u graag deze brief overhandigen waarin een internationale coalitie zegt zich ernstig zorgen te maken over uw plannen en vraagt om de plannen in te trekken.”
Opstelten: “Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, het zijn hele goede plannen.”
Simone: “Bent u het dan niet eens met de bezwaren die er tegen de plannen zijn?”
Opstelten: “Wacht u eerst maar eens het uitgewerkte voorstel af.”

Jammer, maar we hadden eerlijk gezegd geen andere reactie verwacht.

Overigens kwam ook ons cybersecuritybeleid van de toekomst nog ter sprake: de minister had het gelezen en vond het “zeer constructief”. We gaan dan ook met veel interesse het kamerdebat over cybersecurity van donderdag 6 december volgen. Daar wordt namelijk gesproken over verschillende cybersecurity-onderwerpen, waaronder de hackplannen van Opstelten. Gezien het nationale en internationale verzet, verwachten we dat Kamerleden Opstelten aan een kritisch vragenvuur zullen onderwerpen. We zijn benieuwd hoe hij zich daar doorheen slaat. Hij kan in ieder geval niet ontkennen dat hij onze brief heeft ontvangen:

 1. BjornW

  Mooi gedaan 🙂

 2. Hector de Verschrikkelijke

  Ik blijf het een fossiel vinden die met pensioen moet. Hij kan wel stellen dat we het voorstel af moeten wachten maar zelfs het meest gunstige voorstel wil ik gewoon afgeketst zien omdat het toch maar één ding doet en dat is nadelig uitpakken voor de Nederlander.

 3. R

  Ik kan Opstelten zo moeilijk plaatsen. Hij is volgens mij niet dom, en lijkt me best een aardige oude brombeer, maar toch komt hij met zoveel plannen om Nederland (en met zijn hackplan de hele wereld) slechter te maken…

 4. Jeroen

  Het is pas mission accomplished als je ook de handtekening van Opstelten hebt.

 5. Opstelten en Teeven: terugblik op hun visie op internetvrijheid « Bits of Freedom

  […] als het aangekondigde hackvoorstel baren ons grote zorgen. Het laatste overigens zette ons ertoe om Operatie Opstelten op touw te zetten. En in de Europese onderhandelingen over nieuwe privacywetgeving maakte hij zich […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.