Operatie Opstelten: mission accomplished

Facebook update: stem ook tegen de nieuwe privacyvoorwaarden

International coalition calls for withdrawal of Dutch hacking plans

Vorige week schreven we over de plannen van Facebook om haar privacyvoorwaarden te wijzigen. Onder de nieuwe voorwaarden kan Facebook gegevens combineren die ze verzamelt met alle diensten die onder Facebook Inc. vallen. Denk aan Instagram en -als de geruchten kloppen- straks ook misschien WhatsApp. Met andere woorden: onder de nieuwe voorwaarden kan Facebook een nรณg gedetailleerder beeld van haar gebruikers krijgen. Gelukkig konden gebruikers protesteren tegen de plannen. Bij 7000 comments zou Facebook een stemming organiseren. Dat aantal is gehaald en er kan dus gestemd worden!

En dat is mogelijk meteen de laatste keer dat gebruikers invloed kunnen hebben op het beleid van Facebook. Als de nieuwe voorwaarden doorgaan worden dit soort inspraakmogelijkheden namelijk afgeschaft. Des te meer reden om nu een minuutje de tijd te nemen en tegen de nieuwe voorwaarden te stemmen!

Stemmen kan hier

 

Facebook geeft je de keuze tussen de bestaande voorwaarden (“Current SRR and Data Use Policy”) of de voorgestelde voorwaarden (“Proposed SRR and Data Use Policy”). Om de nieuwe plannen te dwarsbomen moet je dus voor de bestaande voorwaarden kiezen. Als een derde van de ruim 1 miljard gebruikers tegen stemt, gaan de nieuwe voorwaarden niet in. Een belachelijk groot getal natuurlijk, maar wie niet waagt die niet wint. Stemmen kan nog tot 10 december.

De stand op dit moment:

 

 

 1. Hector de Verschrikkelijke

  Hoeveel van die 1 Miljard gebruikers zijn actieve gebruikers die daadwerkelijk wat te verliezen hebben?
  Volgens mij kan je zo’n poll net zo goed niet houden want het is met FB’s publiek nog altijd triest gesteld met de privacybewustheid.

  Niet te min uiteraard tegen gestemd, maar misschien moet heel dat Facebook maar weer eens een keertje overboord ter behoeve van een alternatief.

  • PinkShinyRose

   Je hebt een punt, ik denk dat de meeste mensen het niet de moeite vinden. Maar, gelukkig moet 30% van de actieve gebruikers stemmen, de inactieve gebruikers zijn niet relevant (de definitie daarvan is dan wel weer weggelaten).

 2. Reinilde

  de link werkt niet bij mij This webpage is not available
  The webpage at https://fbgovernance.thuzi.com/ might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.
  Error 501 (net::ERR_INSECURE_RESPONSE): Unknown error.

  • Ot van Daalen

   Hi Reinilde, wat gek. De link doet het bij ons wel. Kan je het nog een keer proberen?

 3. Anoniem

  Ik heb mijn hele facebook account recentelijk gewoon verwijderd. Ik gebruikte het toch al niet veel en dat ze de gebruiker zijn privacy niet serieus nemen blijkt keer op keer. Ik geloof niet dat dat binnen afzienbare tijd gaat veranderen.

  Zelfs het mantra “je kiest zelf voor wat je erop zet/deelt” gaat niet meer helemaal op nu vrienden je ook kunnen taggen op “check-points” en je dat niet kunt untaggen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld foto’s. die kun je wel untaggen).

 4. Annelies Blom

  Vilein zo’n keuzevraag. Over enige tijd beweert Facebook zonder blikken of blozen dat x% van de gebruikers instemt met de current policy.

 5. Monique

  Bij mij werkt de link ook niet: The page you requested was not found.

 6. Greeg

  “Application error” typisch ๐Ÿ˜€

  • thijsjan meindertsma

   ook vandaag 5 dec krijg ik een application error als ik “existing documents” wil stemmen.

 7. PinkShinyRose

  In de voorwaarden staat dat het bindend is als 30% van de actieve gebruikers stemt, maar niet dat ze allemaal tegen moeten stemmen. Ik kan mij vergissen, maar ik lees het als: 15% voor en 16% tegen is nog steeds bindend.

 8. Ben

  Momenteel 27k mensen voor, 189k mensen tegen. Gaat goed.

 9. Markus

  FB is n.m.m. niet veilig te gebruiken en zal dit ook nooit worden, gewoon niet gebruiken en geen aandacht aan besteden.

 10. Frans Brouwers

  Er kan niet meer gestem worden…… ๐Ÿ™ op 9.12.2014 / 22.34

 11. Vera

  Het stemmen is gesloten, de link naar Facebook hoofdkantoor geeft een error (waarschijnlijk een goeie blocker op mijn browser ๐Ÿ™‚ maar ik kan nergens vinden hoe het er Nu voor staat.

  De privacy-instellingen op FB zijn aan te passen, maar wat is dat waard? En hoe zit het met de site youronlinechoices.com en het daar aanpassen van de Europese lijst (waar je van de instellingen van FB vandaan naartoe wordt verwezen. Deze site plaatst namelijk van ieder bedrijf cookies op je apparaat om je instellingen te bewaren :/ Mijn browser blokt deze, maar mochten ze er op staan, dan kan men nog je gegevens gebruiken (wellicht beperkt). En als je af en toe je cookies verwijdert, dan moet je opnieuw deze instellingen aanpassen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.