• Menu

0 recente resultaten

Yahoo! loopt jaren achter door onveilige verbinding

Als je gebruik maakt van de diensten van Yahoo, weet dan dat het internetverkeer met Yahoo standaard wagenwijd openstaat. Het verkeer met haar gebruikers versleutelt Yahoo namelijk niet. Gevoelige informatie (zoals persoonlijke e-mail) kan daardoor gemakkelijk worden onderschept. Over de gehele wereld lopen gebruikers gevaar door onverantwoord handelen van Yahoo. Door haar diensten standaard op een onveilige manier aan te bieden loopt Yahoo al jaren achter de feiten aan.

Yahoo is bekend van haar zoekmachine Yahoo-Search (nu ‘powered by’ Bing), chatdienst Yahoo-Messenger, fotodienst Flickr en social-bookmarkingsite Delicious. Maar een beveiligde verbinding is nog wel het meest essentieel voor haar e-mailservice Yahoo-Mail. Het versleutelen van de verbinding met gebruikers is een simpele noodzaak voor de beveiliging van e-mail. Yahoo’s directe concurrenten op de e-mailmarkt, Microsoft en Google, hebben al jaren de HTTPS beveiligingsstandaard geïmplementeerd om hun gebruikers te beschermen tegen hacking en spionage. Yahoo-Mail is de enige grote web-based e-mailservice waar gebruikers standaard met een onveilige verbinding worden opgescheept.

De meeste gebruikers hebben geen idee van de risico’s van het onderscheppen van gegevens bij het gebruik van (openbare) draadloze netwerken. In een tijd waar het enorm makkelijk is om mee te luisteren op draadloze netwerken in de trein of café, is het essentieel dat Yahoo zo snel mogelijk standaard de verbinding met haar gebruikers beveiligd. Niet alleen voor de veiligheid van haar gebruikers, maar ook voor het vertrouwen in de veiligheid van online-diensten.

De afgelopen jaren is Yahoo door beveiligingsexperts herhaaldelijk op de risico’s van een onversleutelde verbinding gewezen. Maar met het advies om HTTPS-verbindingen te gebruiken heeft Yahoo nog niets gedaan. Yahoo brengt hierdoor haar gebruikers in gevaar. In Nederland is Yahoo-Mail geen grote speler op de e-mailmarkt, maar de dienst is dat wel in veel onderdrukte landen. Er zijn regelmatig meldingen van politieke activisten en overheidscritici die kopieën van hun eigen e-mailberichten onder ogen krijgen bij verhoren als bewijs. Het is van groot belang dat Yahoo bijna vanzelfsprekende maatregelen neemt om de privacy van haar gebruikers te beschermen. Daarom hebben wij een brief van de EFF ondertekend om Yahoo ertoe te bewegen HTTPS in te stellen voor al haar diensten.

N.B. Gebruik de browser-plugin HTTPS Everywhere om jouw internetverbindingen zoveel mogelijk te versleutelen en veiliger gebruik te maken van websites.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag