• Menu

0 recente resultaten

"Online surveillance neemt toe"

Het aantal overheidsverzoeken aan Google om gebruikersgegevens is wereldwijd in de eerste helft van 2012 toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het halfjaarlijkse Google Transparency Report. In Nederland is niet alleen het aantal verzoeken toegenomen, ook het percentage verzoeken waaraan door Google is voldaan stijgt. Een zorgelijke ontwikkeling, want terwijl online surveillance toeneemt, is transparantie hierover nog ver te zoeken.

In een toelichting op het nieuwe rapport op haar blog zegt Google zelf:

“This is the sixth time we’ve released this data, and one trend has become clear: Government surveillance is on the rise. (…) government demands for user data have increased steadily since we first launched the Transparency Report.”

Het rapport van Google licht weliswaar een tipje van de sluier op, maar het aantal verzoeken om gegevens bij bijvoorbeeld Facebook of Twitter houdt de overheid krampachtig geheim. En dat terwijl het hier gaat om toegang tot hele persoonlijke informatie van miljoenen Nederlandse internetters. Juist daarom is het belangrijk om te weten of opsporingsdiensten zich aan de regels houden en hun bevoegdheden zorgvuldig gebruiken.

Dat kan alleen als er transparantie is. Daarom zijn we naar de rechter gestapt om openheid over online surveillance te eisen. Voorlopig moeten we het nog doen met de cijfers van Google en die beloven weinig goeds voor het komende jaar.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag