Clean IT opgeknapt, maar nog steeds geen stuiver waard

In de aanloop naar een bijeenkomst halverwege november heeft Clean IT een nieuwe versie van het Clean IT draft document: Reducing terrorist use of the Internet gepubliceerd. Of het beter is?

Wat betreft de vorm: je kan zien dat ze iemand hebben ingehuurd om de boel wat op te lappen, maar helpen doet het niet. Het stuk blijft slecht geschreven, vaag, onlogisch en inconsistent.

Zie dit voorbeeld en huiver:

“Automated detection systems should not be used, unless the following conditions are met. After being pointed to potential cases of terrorist use of the Internet by the automated systems, (specialized) employees from governments, LEAs, NGOs should decide what actions are required. In addition, the use of automated systems is only recommended for open source observation purposes, only when this is in accordance with (national) legislation and if organisations are transparent about the fact they are using these systems and on how these systems are used.”

In plaats van de verbodsbepaling voor “automated detection systems”, waar de passage mee begint, wordt een groot grijs gebied gecreëerd waarbinnen het gebruik van dergelijke systemen is toegestaan. Wat er staat is dus misleidend en onbegrijpelijk.

Bovendien: de draft bevat nog steeds suggesties voor vergaande vormen van private handhaving en andere maatregelen die grote gevolgen hebben voor jouw internetvrijheid. De zorgen die we eerder over dit project hebben geuit (zie hier en hier) blijven dus overeind.

Met het ‘herziene’ Clean IT document tonen But Klaasen en de zijnen dus andermaal aan: dit project is kansloos. Laat Nederland zichzelf door deelname aan dit project dus niet langer in verlegenheid brengen en stop deze onzin.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.