• Menu

0 recente resultaten

Waarom kom ik op voor internetvrijheid (4)

Vandaag staat in het teken van de strijd voor internetvrijheid. Maar waarom is internetvrijheid voor jou belangrijk? We vroegen het aan een aantal van onze supporters. Waarom kom jij op voor internetvrijheid? Deel je verhaal in de comments!

Mirjam Remie, webredacteur nrc.nl:

“Ik vind internetvrijheid belangrijk om heel veel redenen. Maar die zijn allemaal te herleiden tot het volgende, simpele idee:

Ik geloof dat in een gezonde democratie de volksvertegenwoordiging regeert uit naam van haar burgers. En dat die burgers hun bewindslieden controleren om te kijken of het wel goed gebeurt, dat regeren.

Niet andersom. Daarom moet internet volgens mij niet worden ingezet om op grote schaal – onverdachte – burgers te controleren, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij de bewaarplicht. Vergaande surveillance, hoe onzichtbaar ook, hoort niet bij een democratie.

Ik moet eerlijk toegeven: dat argument heb ik gejat, van de Spaanse socioloog Manuel Castells. Maar dat geeft het eigenlijk alleen maar meer gewicht (want uit wetenschappelijke kring).

Ook in mijn werk als journalist is internetvrijheid belangrijk. Juist voor de journalistiek, want die controle van het gezag, dat is de taak van journalisten. Dus wil ik alles kunnen publiceren, ook op internet. Zonder vrijheid van meningsuiting kan ik mijn werk niet doen. En ik wil erop vertrouwen dat mijn e-mails niet worden meegelezen, zodat bronnen zijn beschermd.

Er zijn nog heel veel redenen waarom internetvrijheid belangrijk is – innovatie bijvoorbeeld. De creatieve slimmeriken die internet hebben bedacht hadden dat niet kunnen doen in een klimaat waarin vernieuwing wordt belemmerd. Maar ook daarvoor geldt: allemaal te herleiden tot het argument van Castells.”

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag