• Menu

0 recente resultaten

Waarom kom ik op voor internetvrijheid? (3)

Vandaag staat in het teken van de strijd voor internetvrijheid. Maar waarom is internetvrijheid voor jou belangrijk? We vroegen het aan een aantal van onze supporters. Waarom kom jij op voor internetvrijheid? Deel je verhaal in de comments!

Arnoud Vermeer, internet engineer:

“Waarom internetvrijheid belangrijk voor mij is:

Vaak word ik door vrienden en kennissen gevraagd waarom ik mij zo druk maak over internetvrijheid. Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, heb je wat inzicht in mijn persoonlijke geschiedenis nodig. Toen ik een jaar of 10 was, ben ik begonnen met het bouwen van websites. Ik leerde mijzelf HTML, CSS en programmeren in PHP met behulp van het internet. Al snel bouwde ik kleine sites voor klanten. Dat leverde een aardig zakcentje op, maar websites moeten ook ergens op gehost worden. Dus schafte ik mijn eerste server aan. Ik verdiepte mij in Linux, datacenters, computernetwerken en ging informatica studeren. Als stageopdracht bouwde ik een nieuwe infrastructuur voor Geenstijl. Later liep ik stage bij een van de grootste internetknooppunten van de wereld. Inmiddels bouw ik voltijd aan de infrastructuur van een grote Amerikaanse startup. Het internet heeft een gigantische impact op mijn leven gehad en sinds ik 16 jaar oud was, is mijn inkomen volledig afhankelijk van het internet. Dit alles is mogelijk gemaakt door internetvrijheid. Maar deze internetvrijheid is niet vanzelfsprekend.

Probleem:

Internetproviders hebben als “poortwachters” van het internet een grote verantwoordelijkheid maar ook vele mogelijkheden. In de jaren 90 waren de providers niets meer dan je ‘toegangspunt van het internet’. Maar door technologische vooruitgang is het voor een internetprovider aan het begin van 2010 mogelijk om te testen met het blokkeren van bepaalde applicaties (bv. skype of bittorrent) en internetsites. Ook spelen ze met het idee om “Youtube”-verkeer duurder te maken dan “normaal” internetverkeer. Aangezien hier geen enkele wetgeving over bestaat, kunnen de telecomproviders ongestoord hun gang gaan. De consument staat machteloos en mijn toekomst staat op het spel. Want stel dat ik in het vervolg eerst toestemming aan providers moet gaan vragen voordat ik mijn nieuwe website online kan zetten…

Oplossing:

Door de komst van de Europese dataretentie-wetgeving moest de telecomwet aangepast worden. Daarom begint het ministerie van Economische Zaken en Onderwijs in 2011 een consultatieronde over de vernieuwing van de telecomwet. Bits of Freedom wordt als betrokken partij uitgenodigd en ik word gevraagd om technische achtergrond te geven. Men wil dat de markt zichzelf reguleert door middel van een transparantieverplichting. Providers zouden verplicht worden om te melden welke websites en applicaties zijn geblokkeerd, zodat de consument geïnformeerd kan kiezen welke provider hij kiest.

Bij Bits of Freedom hebben wij echter het standpunt dat de internetproviders niet moeten discrimineren op basis van het type verkeer. Voor BoF is een bit gewoon een bit. Alle internetproviders dienen hetzelfde internet te leveren, zodat de consument toegang blijft houden tot het volledige internet. Providers dienen te concurreren op service, prijs en kwaliteit. Dit was voor Bits of Freedom dan ook de aanleiding om te beginnen met een campagne om internetvrijheid in de wet op te nemen. Aanvankelijk worden onze voorstellen verwelkomd met een lauw onthaal.

Tot KPN op een aandeelhoudersvergadering aankondigt dat het van plan is om voor ‘whatsapp-berichten’ een ander tarief te gaan rekenen dan voor de rest van het internet. De consument is nét overgestapt van de kunstmatig hoge SMS-tarieven naar het onbeperkt whatsappen. Ineens is er een breed maatschappelijk draagvlag voor netneutraliteit en politieke partijen kunnen niet langer ontkennen dat internetvrijheid een nationaal probleem is. Inmiddels is netneutraliteit in de Telecomwet opgenomen en ben ik er zeker van dat ik in de toekomst nog kan blijven werken op het internet. Een overwinning waar we met z’n allen trots op mogen zijn, maar die alleen mogelijk is geworden door de steun van Bits of Freedom.

Maar om te blijven waken voor jouw internetvrijheid heeft Bits of Freedom donateurs nodig. Daarom blijf ik Bits of Freedom ondersteunen met zowel vrijwilligerswerk als een maandelijkse donatie.”

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag