Waarom kom ik op voor internetvrijheid? (3)

Waarom kom ik op voor internetvrijheid? (2)

Bits of facts over 2012: lees, huiver en steun ons!

Vandaag staat in het teken van de strijd voor internetvrijheid. Maar waarom is internetvrijheid voor jou belangrijk? We vroegen het aan een aantal van onze supporters. Waarom kom jij op voor internetvrijheid? Deel je verhaal in de comments!

Matthijs van Bergen, juridisch adviseur bij ICTrecht:

“Meer dan 2 miljard mensen maken nu deel uit van de globale informatiesamenleving en dat worden er alleen maar meer. Digitale informatietechnologie biedt kansen en maakt dingen mogelijk die anders niet mogelijk waren. Al Gore sprak in 1994 al van de belofte van ‘a new Athenian age of democracy’, mogelijk gemaakt door wat hij toen nog het GII (global information infrastructure) noemde en nu gewoon het Internet heet.

De globale informatiesamenleving en de digitale infrastructuur waar deze op draait, is wel in beroering. Welke kant we op gaan, is afhankelijk van ons allemaal. Als we de keuzes laten aan enkel gevestigde machten en belangen, staan gewone burgers straks buiten spel.

De globale informatiesamenleving kent de belofte om de meest democratische en vooruitstrevende samenleving in de geschiedenis te zijn. Maar we moeten het wel met zijn allen zo maken. We moeten ons ervoor inzetten en inspannen. Code is law, maar ook de wet is wet. Juristen moeten de techniek begrijpen en begrijpen wat ermee kan en niet kan, maar ze staan niet buiten spel. Cyberspace is geen wilde westen waar alleen hackers het voor het zeggen hebben en alleen het recht van de sterkste geldt. Dat mag het ook niet worden.

Als internetjurist heb ik een mooie opleiding genoten, met daarin belangrijk gedachtegoed over hoe een samenleving op een vreedzame, productieve en eerlijke manier gestructureerd kan worden. Het is een prachtige uitdaging om in constructieve dialoog met anderen oplossingen te vinden die het potentieel van het internet benutten en die democratische waarden zoals vrijheid en individuele zelfbeschikking in de praktijk brengen.”

 1. Rare_Bobcat

  Voor mij is het zo vanwege een lid van een groep reserve engineering die het internet hebben opgebouwd van uit het niks.
  Het internet heeft ook eigenlijk niks met een computer te maken maar is opgebouwd als een netwerk om mensen met elkaar te verbinden.
  En heb van me zelf een unieke vaardigheid waar het vanuit is opgebouwd.
  Dat kun je net zo zien als het paard die oogkleppen wordt opgezet waardoor hij gefocust op weg voor hem is en niet wordt afgeleid door het verkeer dat langs hem gaat, maar nu ziet hij dus ook het gevaar niet meer en als de bestuurder met een verkeerde beweging hem even iets naar rechts stuurd dan zullen zijn hersens de fout gaan maken wat het paard het leven gaat kosten.
  En zo maakt een mens ook fouten wat dan menslijke fouten zijn die hij van zich zelf niet kan zien.
  Daarom heb je alleen het tcp/ip protocol nodig voor het internet waardoor het voor iedereen heel makelijk is om zich met elkaar via het netwerk te verbinden.
  Een ICTer die van zich zelf geen vaardigheden heeft moet eerst gaan leren voordat hij iets kan.
  Zit er een fout in een techniek dan leer hij die zich ook aan.
  En in een bedrijf maakt zijn baas de beslissing wat hem ook die oogkleppen zal opzetten.
  Door geen enkele controlle van een overheid en bedrijfsleven te hebben maar alleen internet vrijheid kan iedereen in de wereld die er aanleg of intresse voor heeft zich met een goed gevoel met de techniek en problemen bezich houden dat heb je kunnen zien aan hoe snel die techniek ineens is gegaan.
  Meer veiligheid door dat de informatie beschikbaar is door de vrijheid op het internet is daarbij ook een punt.
  Door een heel stukje van het internet voor de underground scene vrij te houden zorg dat ervoor dat het internet in balans blijf.
  Waardoor het een zelf sturend geheel wordt.
  Zonder dat er leiders en controleurs zijn, maar die nu nog veel erger zijn dan in het wilde westen en het gevaar zijn.
  Omdat de meeste mensen niet eens weten wat een hacker is wordt er nog al makelijk alles op afgeschoven.
  Maar bijvoorbeeld een hacker van de black hat groep van defcon kun je vinden bij Electronic Frontier Foundation (eff).
  Dat iemand van gebooorte een aanleg en bepaalte vaardigheden heeft wil niet zeggen dat het dan ook maar meteen een gevaarlijke crimineel moet zijn.
  En daarom is die internet vrijheid zo belangrijk en kun je b.v door deze mensen de gene die wel kwaad willen net een slag voor zijn.
  Dan lijkt het meschien net of er nog iets te redden is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.