• Menu

0 recente resultaten

Waarom kom ik op voor internetvrijheid? (2)

Vandaag staat in het teken van de strijd voor internetvrijheid. Maar waarom is internetvrijheid voor jou belangrijk? We vroegen het aan een aantal van onze supporters. Waarom kom jij op voor internetvrijheid? Deel je verhaal in de comments!

Matthijs van Bergen, juridisch adviseur bij ICTrecht:

“Meer dan 2 miljard mensen maken nu deel uit van de globale informatiesamenleving en dat worden er alleen maar meer. Digitale informatietechnologie biedt kansen en maakt dingen mogelijk die anders niet mogelijk waren. Al Gore sprak in 1994 al van de belofte van ‘a new Athenian age of democracy’, mogelijk gemaakt door wat hij toen nog het GII (global information infrastructure) noemde en nu gewoon het Internet heet.

De globale informatiesamenleving en de digitale infrastructuur waar deze op draait, is wel in beroering. Welke kant we op gaan, is afhankelijk van ons allemaal. Als we de keuzes laten aan enkel gevestigde machten en belangen, staan gewone burgers straks buiten spel.

De globale informatiesamenleving kent de belofte om de meest democratische en vooruitstrevende samenleving in de geschiedenis te zijn. Maar we moeten het wel met zijn allen zo maken. We moeten ons ervoor inzetten en inspannen. Code is law, maar ook de wet is wet. Juristen moeten de techniek begrijpen en begrijpen wat ermee kan en niet kan, maar ze staan niet buiten spel. Cyberspace is geen wilde westen waar alleen hackers het voor het zeggen hebben en alleen het recht van de sterkste geldt. Dat mag het ook niet worden.

Als internetjurist heb ik een mooie opleiding genoten, met daarin belangrijk gedachtegoed over hoe een samenleving op een vreedzame, productieve en eerlijke manier gestructureerd kan worden. Het is een prachtige uitdaging om in constructieve dialoog met anderen oplossingen te vinden die het potentieel van het internet benutten en die democratische waarden zoals vrijheid en individuele zelfbeschikking in de praktijk brengen.”

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag