• Menu

0 recente resultaten

Bits of facts over 2012: lees, huiver en steun ons!

Eerder deze week keken we vooruit naar wat ons in 2013 te wachten staat op het gebied van internetvrijheid. In deze post zetten we op een rij wat we tot nu toe in 2012 deden om internetvrijheid te beschermen. Lees mee, huiver en steun ons, want het is ontzettend belangrijk dat we volgend jaar onverminderd door kunnen gaan met onze strijd voor een vrij en open internet.

Januari

Begin 2012 starten maar liefst vier nieuwe mensen bij Bits of Freedom. Goed nieuws en ook hard nodig, aangezien het jaar opent met een belangrijke politieke ontwikkeling: de Europese Commissie presenteert haar voorstel voor nieuwe privacyregels in de EU. Dat voorstel kan en moet beter, en daar werken we achter de schermen hard aan. Maar we zijn niet de enigen die invloed willen uitoefenen. Vertegenwoordigers van de industrie zijn massaal aanwezig in Brussel om hun controle over jouw gegevens flink op te schroeven. Bits of Freedom werkt samen met EDRi om onze voorstellen te pluggen en parlementariërs er van te overtuigen dat jij controle moet houden over jouw gegevens. Verder berichten we in januari voor het eerst over het CleanIT project: een schoolvoorbeeld van hoe je internetvrijheid effectief om zeep helpt. Wij luiden de noodklok en stellen voor het hele plan af te blazen. Ook geven we aan waarom de blokkade van The Pirate Bay geen enkele zin heeft.

Februari

Een slechte maand voor jouw privacy: Facebook kondigt haar beursgang aan en Google beslist gegevens van al haar diensten met elkaar te gaan combineren. Wij pluizen de veranderingen uit en geven aan hoe je je instellingen bij beide diensten kunt verbeteren of hoe je kunt overstappen op een Google-vrij dieet. Ook laten we Den Haag weten hoe wij vinden dat de meldplicht datalekken er uit moet zien.

Maart

ACTA – the game is inmiddels in volle gang! Tot en met vier juli van dit jaar hebben we hard gewerkt om ACTA in Europa van tafel te krijgen. Dat is gelukt – maar helemaal veilig zijn we nog niet. Binnen een week verscheen CETA, ACTA in een ander jasje, ten tonele. En ook in ons nieuwe regeerakkoord lijkt weer ruimte te zijn voor ACTA-achtigen. We moeten dus waakzaam blijven. Ook reikten we in maart de Big Brother awards uit tijdens een mooie en uitverkochte award avond in Pakhuis de Zwijger.

April

In april werd bekend dat de Tweede Kamer steeds maar geen antwoord krijgt op vragen over de opvragingen van jouw gegevens bij sociale media. Bits of Freedom vindt dat schandalig en is sindsdien zeer actief bezig om deze gegevens boven water te krijgen. We stappen daarom naar de rechter om openheid van zaken af te dwingen. Ook presenteren we deze maand ons manifest voor internetvrijheid om de verkiezingen te hacken en er voor te zorgen dat alle partijen internetvrijheid in hun programma’s opnemen.

Mei

Drie keer is scheepsrecht: deze maand schuiven we na twee keer uitstel aan in de Eerste Kamer om verslag te doen het debat over netneutraliteit. Het werd nog een beetje spannend, maar het is wel gelukt. Nederland is netneutraal! Ook stemde de Tweede Kamer in mei tegen ACTA en soortgelijke verdragen en zeiden drie van de vijf belangrijkste Europese Commissies ‘nee’ tegen het achterkamertjesverdrag.

Juni

Juni stond in het teken van de verkiezingen. Partijen publiceren hun concept verkiezingsprogramma’s en wij roepen leden van alle partijen op om ons te helpen die programma’s te verbeteren. Internetvrijheid moet in ieder programma de aandacht krijgen die het verdient. Daarnaast adviseren we de minister over de bewaarplicht telecomgegevens en volgen we het Europese gevecht tegen ACTA op de voet.

Juli

Bits of Freedom maakt de resultaten van onderzoek naar privacy bij de politie bekend. Daaruit volgt dat de politie op grote schaal de privacyregels overtreedt door gegevens slecht te beveiligen of veel te lang te bewaren. Verder analyseren we de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en werken we samen met leden van politieke partijen verder aan de verkiezingsprogramma’s.

Augustus

We lanceren de Digitale Vrijheidswijzer voor de verkiezingen en eisen tussen al het verkiezingsgeweld door nog een echte evaluatie van de Wet op de veiligheids- en inlichtingendiensten. Deze wet moet het het mogelijk maken om internetverkeer op grote schaal te onderscheppen.

September

Verrassing: ons voorstel om het CleanIT project naar de prullenbak te verwijzen is niet opgevolgd: de slechte ideeën zijn uitgewerkt tot snoeiharde aanbevelingen discussiepunten en laten helemaal niets van jouw rechten heel. We slaan opnieuw alarm, en hopen dat het project nu echt naar de shredder verwezen wordt. Ook spreken we minister Opstelten aan op de bewaarplicht telecomgegevens en evalueren we de verkiezingen.

Oktober

Het grenzeloze terughackplan van minister Opstelten leidt tot veel commotie: er lijkt niet goed te zijn nagedacht over de gevolgen die deze bevoegdheden hebben voor de veiligheid van internetters. Na het lezen van het regeerakkoord concluderen we dat internetvrijheid de komende jaren absoluut geen zekere toekomst tegemoet gaat.

Kortom: wij hebben ons in 2012 ingezet om ons bit bij te dragen aan internetvrijheid, maar er is nog zo veel meer te doen! Wil je ons helpen om ook volgend jaar op te komen voor online rechten? Word dan donateur.

 

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag