• Menu

0 recente resultaten

Waarom kom ik op voor internetvrijheid? (1)

Vandaag staat in het teken van de strijd voor internetvrijheid. Maar waarom is internetvrijheid voor jou belangrijk? We vroegen het aan een aantal van onze supporters. Waarom kom jij op voor internetvrijheid? Deel je verhaal in de comments!

Afran Groenewoud, ondernemer en journalist:

“‘Waarom is internetvrijheid voor jou belangrijk?’ Jeetje, wat een moeilijke vraag eigenlijk. Zoiets is toch gewoon een gevoel?

Pas geleden. Ik druk aan het werk. Via e-mail een uitnodiging van een bevriende kunstenares. Leuk, de premiere van haar nieuwe kunstproject. ‘Klik’ dus. En toen…blote tieten. Uitdagende, hoerige poses. Behoorlijk ‘NSFW’. Verdorie. Er stond een waarschuwing in de onderwerpregel, helemaal achteraan weggemoffeld, dat wel. Maar toch. Niet goed opgelet. Stom.

Alhoewel: zou ik écht niet geklikt hebben als ik ‘NSFW’ zou hebben gezien? En als het nou geen blote e-mailtieten waren maar – daar komt ie weer – online ‘kiddy porn’? Of een goede vriend(in) in ‘volle actie’, vastgelegd met een smartphone en ‘hups’ op Youtube?

Tja, over goede NSFW-smaak valt niet te twisten. En eigenlijk ook weer wel. En uiteindelijk gewoon niét. Niet, omdat smaak persoonlijk is. Weer wel, omdat je daarover heel veel discussie kunt voeren. En uiteindelijk gewoon niét omdat je zelf je afweging maakt natuurlijk.

Maar zo ‘natuurlijk’ is dat voor velen niet. Die denken dat ‘foute dingen’ weggemoffeld moeten worden. Dat wij mensen zonder sturing van bovenaf alleen maar verkeerde keuzes maken. Dat vind ik erg. Daar word ik ‘iebelig’ van. Tegendraads. The Pirate Bay ging bij mij, eerlijk waar, pas ‘aan’ ná het filter. Uit principe.

Internetvrijheid. Echt heel, heel belangrijk. Voor innovatie, zelfontplooiing, kruisbestuiving, culturele expressie. Voor revolutie zelfs. Zat duidelijke argumenten voor. Wat mij betreft nul komma nul argumenten tegen. En – helaas – steeds opnieuw rare vrijheidsbeperkende wetsvoorstellen die we aan moeten vechten. Daarom draag ik waar ik kan bij aan Bits of Freedom.

En toch. Ondanks al die argumenten overheerst gewoon mijn niet te betwisten gevoel. Mijn internetvrijheid? Daar moet je gewoon van afblijven. Gewoon, dáárom.”

Op 25 augustus 2017 is het beroep van Afran geüpdate.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag