• Menu

0 recente resultaten

Regeerakkoord: van bruggen bouwen tot gaten slaan

De twee regeringspartijen hebben een onverwoestbaar vertrouwen in de toekomst, zo staat in de inleiding van het regeerakkoord. Maar de toekomst van internetvrijheid is met dit akkoord alles behalve zeker. Er is alle ruimte voor de plannen om de politie in te laten breken op computers en om de inlichtingendiensten het hele internet te laten aftappen.

Op sommige punten is het regeerakkoord van de VVD en de PvdA verrassend concreet en positief voor jouw vrijheid op internet. De twee partijen stellen de bescherming van persoonsgegevens centraal bij de bouw van systemen waarin veel persoonsgegevens worden opgeslagen. Om persoonsgegevens beter te beschermen beloven Rutte en Samsom het College Bescherming Persoonsgegevens meer bevoegdheden, waaronder het kunnen geven van meer boetes. En misschien nog wel het belangrijkste: inbreuken door de overheid op jouw privacy moeten voorzien zijn van een horizon- en evaluatie­bepaling (maar die belofte moeten ze dan wel nakomen). Zoals overigens ook in ons manifest stond. De regeringspartijen zijn het verder met ons eens dat netneutraliteit effectief gehandhaafd moet worden.

Maar, die mooie beloftes voor vrijheid op internet worden net zo gemakkelijk weer ongedaan gemaakt. De regeringspartijen zijn een stuk minder duidelijk als het gaat over het auteursrecht. Dat moet gemoderniseerd worden, maar hoe dat precies vormgegeven moet gaan worden, wordt niet duidelijk. Dat geldt ook voor de handhaving van illegale kansspelen. Eerder gaf de staatssecretaris al aan zulke website liever te willen verbergen achter niet-werkende internetfilters. Het akkoord is ook vaag over de toekomst van de wet op grond waarvan jouw belgedrag een jaar lang wordt bewaard.

Het regeerakkoord is al helemaal vaag als het gaat over de maatregelen voor het beschermen van jouw online vrijheid en veiligheid. De twee partijen willen digitale bedreigingen tegengaan door onder meer “het juridische instrumentarium aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden”. De formulering laat alle ruimte open voor het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt dat de politie gaat inbreken op computers en gegevens daarop mag wissen. Ook kunnen de ambtenaren ongehinderd doorwerken aan het wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken dat de inlichtingendiensten ongericht al het internet verkeer afluisteren.

Tel daar dan ook nog eens bij op dat Opstelten ook de komende jaren minister van Veiligheid en Justitie is. Wij weten het zeker: jouw internetvrijheid is er niet zomaar, daar moeten we de komende jaren keihard voor knokken. Doe je mee?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag