• Menu

0 recente resultaten

Regering wil goksites verstoppen en vergeten

Steeds vaker kiezen mensen voor het online casino. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn er daarom extra regels nodig om gokverslaving tegen te gaan. Om die regels te handhaven wil de staatssecretaris het internet gaan filteren, maar hij zegt er gelijk bij dat zo’n filter niet werkt. Bizar, zeker omdat zo’n filter een grote inbreuk op de communicatievrijheid is.

De nieuwe regels zijn volgens het ministerie nodig om gokverslaving en criminaliteit tegen te gaan. De minister wil dat bereiken door het aanbod van gokwebsites te reguleren met vergunningen. Uiteindelijk moet de Nederlandse internetter alleen maar gokken op websites die door de Nederlandse overheid zijn gereguleerd en goedgekeurd.

Maar natuurlijk zullen er ook aanbieders zijn die vanuit het buitenland zonder vergunning hun diensten aanbieden. De toegang tot websites die geen vergunning hebben moet daarom worden geblokkeerd, zegt staatssecretaris Teeven. Dat is geen nieuw plan. Bijna twee jaar geleden deed de Adviescommissie Kansspelen via internet dezelfde suggestie.

Schokkend is echter hoe de staatssecretaris zijn oplossing in één adem ook meteen weer diskwalificeert:

“Maatregelen als […] DNS-blocking zullen zeker genomen moeten worden, maar de effectiviteit van deze maatregelen heeft duidelijk zijn grenzen […]”

Dat laatste is een eufemisme voor “het is niet effectief”. We hebben dat al vaak genoeg uitgelegd in de discussie rondom het filter voor afbeeldingen van seksueel misbruik van kinderen. Het staat garant voor een kat- en muisspel zoals we nu zien in pogingen om The Pirate Bay te blokkeren. Zo te zien weet het ministerie dat ook. Als het ministerie gokverslaving écht wil tegengaan, moet het zich niet laten verleiden tot symboolpolitiek.

Zo’n filter werkt gewoon niet. Het illegale aanbod blijft beschikbaar en het filter is zeer eenvoudig te omzeilen. Maar het blokkeren van de toegang tot internetpagina’s is wél een grote inperking van de vrijheid van meningsuiting. Wie een gokje wil wagen, mag nu inzetten op de volgende “dreiging” die geblokkeerd moet gaan worden. Want als zo’n filter er eenmaal is, wordt het met zekerheid uitgebreid.

Wij vinden dat de minister niet moet kiezen voor maatregelen die niet werken en zeker niet voor maatregelen waarmee ook nog eens internetvrijheid op het spel wordt gezet.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag