Netneutraliteit: een ideologisch filtervinkje kan gewoon

Netneutraliteit: de bal ligt bij OPTA

BREIN vs. internet: een gebed zonder eind
DOSSIER: Platformen

Het is feest: de netneutraliteitswet is aangenomen. Een belangrijke voorwaarde voor internetvrijheid. Maar we zijn er nog lang niet. Nu zal de wet moeten worden gehandhaafd.

De netneutraliteitswet treedt binnenkort in werking. Het is te verwachten dat providers de grenzen zullen opzoeken: ze waren immers verklaard tegenstander toen de wet in het parlement werd voorgesteld.

Nu ligt de bal bij telecomtoezichthouder OPTA. OPTA is bij wet aangewezen om de naleving van de netneutraliteitswet te verzekeren. En ze heeft talloze instrumenten om handhaving te verzekeren, waaronder de mogelijkheid om boetes op te leggen.

Wij verwachten dat OPTA haar rol als toezichthouder serieus neemt. OPTA moet daarbij de keuze- en uitingsvrijheid van internetgebruikers voorop stellen: dat is immers waar de wet voor bedoeld is. En zij moet ingrijpen met stevige boetes als providers de grenzen overschrijden.

 1. anoniem

  Als netneutraliteit betekend dat er niet meer gefilterd mag worden, wat doet dat met het vonnis van de rechter in de zaak internetproviders en de piratebay?

  • Albert Paijmans

   ik zit op het stukje Utrecht (westerkade) waar je net tussen beide telefooncentrales zit. Sneller dan 9 mbps is niet mogelijk met adsl. dus hebben we Ziggo. Maar Skype wordt na 10 minuten door Ziggo afgeknepen ook als je overstapt op google talk-voice wordt je ook afgeknepen en Voip zoals de budgetphone? met SIP kan je je helemaal niet aanmelden. Ik heb destijds de voip server voor vraagalex gebouwd.

   Ook de piekmomenten, zondag middag bijvoorbeeld, wordt de 30 mbps verbinding tot bijna 0 teruggebracht. Waarom wordt Ziggo hier niet keihard voor aangepakt?

 2. Tim Toornvliet

  @Anoniem: er is een uitzondering voor blokkades die door de rechter worden opgelegd.

 3. Piet

  en hoe zit het met – poort 25 uitgaand geblokkeerd door Ziggo – dus geen SMTP verbinding naar andere mailserver????

 4. Hawick

  OPTA moet de wet handhaven. Verder niet.
  Doet OPTA dat niet dan voorziet onze democratie in legio mogelijkheden.
  De blokkade van Ziggo lijkt me in strijd met de wet, maar mogelijk [we kennen een ruime vrijheid van contract] dat ZIGGO dat in de contracten heeft dichtgetimmerd.
  Maar het is volgens mij helemaal niet moeilijk om een servertje op te zetten dat b.v. als input port 2025 accepteert en alle mail doorstuurt via port 25. Welke hobbyist voelt zich geroepen ? Welke provider verleent deze service ? Het lijkt me iets voor XS4aALL 😉

 5. Ot van Daalen

  @Albert Paijmans: kan je screenshots en andere onderbouwing van dat Ziggo dat doet naar ons sturen? We zijn daar erg benieuwd naar. Stuur eventuele mails svp naar ot.vandaalen@bof.nl. Dank!

 6. Lolipop

  En is het Facebook-only abbonnement probleem al verholpen in deze aangenomen revisie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.